Verden undrer sig over russisk ildsøjle: Voldsomme mængder naturgas går til spilde

Naturgassen, der bliver brændt af, er anslået til at have en værdi på op mod 75 millioner kroner hver dag.

Gasflammen ved Portovaya ses fra den finske kyst den 26. august 2022. REUTERS/Stringer (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Lige nu spytter et russisk naturgasanlæg i omegnen af 4,34 millioner kubikmeter gas ud i atmosfæren hver dag i en enorm, varm ildsøjle.

Det anslår den norske rådgivningskoncern Rystad Energy i en analyse.

Flammen stammer fra anlægget Portovaya, som ligger tæt på den kompressor, der eksporterer russisk naturgas til Europa via gasrørledningen Nord Stream 1.

Anlægget er ejet af det russiske olie- og gasselskab Gazprom.

På ét år svarer afbrændingen fra Portovaya cirka til 80 procent af Danmarks årlige naturgasforbrug.

Al den unødige udledning af CO2 og ressourcespild er for dum, mener Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.

- Det tyder på, at denne afbrænding er helt enorm stor. Det har en kæmpestor drivhuseffekt, så det er tudetosset, det der foregår. Det må man sige.

Opsnappet strålevarme

Siden den 11. juli 2022 har Rystad Energy kunnet registrere høje niveauer af strålevarme fra anlægget, der indikerer, at der bliver brændt voldsomme mængder naturgas af.

Det fortæller Sindre Knutsson, som er vicedirektør i Rystad Energys gasmarkedsafdeling.

- Selvom mængden af eksporteret gas fra Rusland er faldet betydeligt tidligere på sommeren, har vi via satellitdata kunnet måle stigende strålevarme fra Portovaya, der tyder på en ret voldsom afbrænding af naturgas.

Det første tegn, på at noget var off, var, da nogle finske borgere opdagede en høj flamme på den russiske side af grænsen tidligere denne sommer.

Men det er altså den, der har vist sig at stamme fra Portovaya, siger Sindre Knutsson.

CO2 og dollars ud i atmosfæren

75 millioner kroner. Så meget estimeres den gas at være værd, der hver dag bliver afbrændt, fordi prisen på gas er skyhøj for tiden.

Men gassen går ikke bare til spilde - den forurener også. Sådan en naturgasafbrænding udleder nemlig massive mængder af CO2, forklarer Brian Vad Mathiesen.

Buddet lyder som sagt på, at der hver dag bliver afbrændt 4,34 millioner kubikmeter gas fra Portovaya. Det svarer ifølge Rystad Energy til 9.000 ton CO2 om dagen.

- Det er et ret signifikant tal, hvilket i sig selv er en katastrofe for klimaet, siger Sindre Knutsson.

I 2020 udledte den gennemsnitlige dansker, hvad der svarer til 7,1 ton CO2, når man ser på udledningen inden for Danmarks grænser.

(© (DR Grafik/Søren Winther Nørbæk))

Ingen forklaring fra Rusland

Hverken Rystad Energy, der har anslået gasafbrændingens omfang, eller Brian Vad Mathiesen kan med sikkerhed sige, hvorfor der bliver futtet unødig gas ud i naturen.

Blandt andet fordi hverken russiske myndigheder eller Gazprom sætter ord på, hvad der foregår.

- Det er stadig usikkert, hvorfor det her sker. Der har været nul kommunikation fra Gazprom, der ejer anlægget Portovaya, siger Sindre Knutsson fra Rystad Energy.

Derfor kan han og alle andre kun spekulere i, hvad der foregår.

- Vi ved dog, at Rusland har et stort overskud af naturgas, fordi de har reduceret deres levering til Europa. Det kan handle om manglende koordinering mellem dem, der hiver gassen op af jorden og dem, der transporterer gassen, siger han.

Samme tanker gør den danske energiplanlægningsprofessor sig.

- Det kan være svært at tilpasse naturgasproduktionen så hurtigt, som man har reduceret i forsyningen til Europa. Det betyder, at man er nødt til at bruge flaring (gasafbrænding, red.), siger Brian Vad Mathiesen.

FAKTA OM GASKRISEN

  • Rusland har reduceret mængden af gas, der leveres via Nord Stream 1 til Tyskland til 40 procent af det normale niveau.

  • Dermed leveres der cirka 67 millioner kubikmeter gas fra Rusland til Tyskland om dagen.

  • Nord Stream 1 kan, når den kører på fuld kapacitet, levere 167 millioner kubikmeter gas om dagen.

  • Ifølge Energistyrelsen benytter 380.000 husstande i dag naturgas til opvarmning via gasfyr. Det svarer til cirka 800.000 danskere.

Et andet bud fra Sindre Knutsson er, at Gazprom ikke kan skaffe de nødvendige reservedele til at drive anlægget tilstrækkeligt, fordi Vesten har indført strenge sanktioner mod Rusland.

Brian Vad Mathiesen mener, at der også kan være en sandsynlighed for, at det russiske anlæg bevidst producerer mere naturgas, end der er brug for lige nu, så Rusland hurtigt igen kan sende mere gas til Europa via Nord Stream 1.

- Det kan være, man er interesseret i at holde muligheden for at øge leverancen åben. For at det er muligt, er man nødt til at have et gasflow, siger han.

Gazprom er et russisk-statsejet gasselskab, der ejer 51 procent af Nord Stream 1. Her ses Ruslands præsident Vladimir Putin (tv) og Gazproms direktør Alexei Miller (th) sammen til et møde. REUTERS/Sergei Karpukhin. (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix Denmark)

Gassen kunne være blevet i jorden

Et eller andet er i hvert fald i vejen, mener Sindre Knutsson. For det er ikke logisk at brænde gassen af, siger han.

- Det ville give meget mere mening for dem at beholde gassen i jorden og sælge det senere.

Brian Vad Mathiesen mener ikke, at der burde være et problem at skrue ned for gasproduktionen, så man slipper for at krudte unødige ressourcer af.

- Man ville kunne tilpasse produktionen gradvist. Det er muligt at gøre, uden andre konsekvenser end at naturgassen bliver i jorden.

BBC, der først beskrev den russiske gasafbrænding, har forsøgt at få en kommentar fra Gazprom, der ejer værket, men uden held.

Så hvorfor flammen bliver ved med at brænde i Portovaya må stå som et ubesvaret spørgsmål endnu.