Boosterstik gør risikoen for coronasmitte 10 gange lavere

Samtidig ser tredje stik ud til at forebygge ni ud af ti dødsfald for folk over 50 år.

Hvis man får stik nummer tre, mindst fem måneder efter sit andet stik, øger det beskyttelse ti gange, viser stort studie fra Israel.

Mere end én million danskere har på nuværende tidspunkt rullet ærmet på t-shirten op og modtaget det såkaldte boosterstik - altså tredje stik - mod coronavirus.

Det svarer til godt og vel 18 procent af den danske befolkning.

Med et boosterstik producerer kroppen flere af de antistoffer, som er en vigtige for at kunne bekæmpe coronavirus, og to nye undersøgelser i The New England Journal of Medicine viser nu, at det tredje stik øger beskyttelsen mod coronavirus markant.

Det fortæller Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet.

- Resultaterne viser klart, at et boosterstik ikke bare genopfrisker beskyttelsen, men faktisk forbedrer den kraftigt. Risikoen for at blive smittet er cirka 10 gange mindre fjorten dage efter det tredje stik. Og for den ældre aldersgruppe ser boosterstikket ud til at sænke dødeligheden med 90 procent. Der er tale om en væsentlig effekt, og det understreger vigtigheden af at få revaccineret befolkningen hurtigst muligt, siger hun.

’Vi skal have tempoet op’

Revaccination, som det tredje stik også kaldes, er af regeringen og sundhedsmyndigheder blevet omtalt som et ’supervåben’ mod de stigende smittetal, som de seneste uger har været højere end på samme tid sidste år.

Mere end 6.000 danskere er blevet smittet med coronavirus de seneste to dage, og en del af dem er færdigvaccinerede.

Det sker primært, fordi der enten er gået så lang tid siden stik nummer to, at effekten aftager – eller fordi den dominerende deltavariant er mere smitsom end forløberen alpha.

Regeringen og Sundhedsstyrelsen har gentagne gange opfordret til, at man hurtigst muligt bestiller en tid til det tredje stik, når ellers turen kommer til den befolkningsgruppe, man er en del af.

Og den opfordring er meget fornuftig, mener Camilla Foged. Som dog gerne så, at det gik endnu hurtigere.

- Lige nu bliver man indkaldt til revaccination 5,5 måneder efter sit andet stik. Det er allerede hurtigere end udgangspunktet, som var 6,5 måned, men faktisk ville det gavne at sætte tempoet endnu mere i vejret. Det kommer til at have en afgørende betydning for immuniteten i befolkningen, at flest muligt får det tredje stik, så snart de kan, siger hun og fortsætter.

- Jo flere, der får boostet deres forsvar mod smitten, desto færre indlæggelser og alvorlige sygdomsforløb kommer vi formentlig til at se i den kommende tid.

Hvad med omikron-varianten?

En ny udgave af coronavirus er ved at sprede sig i Danmark.

Omikron hedder varianten, der første gang blev opdaget i Sydafrika for nogle uger siden.

Vi ved stadigvæk ganske lidt, når det kommer til omikron, fordi den kun har været fremme i kort tid.

Det ser ud til, at den er vældig smitsom og derfor spreder sig hurtigt, og så har den mange mutationer, hvilket vil sige, at den har ændret sig meget i forhold til den oprindelige virus, som startede pandemien.

Men mutationerne i omikron-varianten betyder ikke, at vaccinerne bliver sat ud af spillet, understreger Camilla Foged.

- Langt de fleste forskere er enige om, at vaccinerne stadigvæk vil have en virkning mod omikron. Meget tyder på, at antistofferne i kroppen har sværere ved at bekæmpe omikron, men i de fleste tilfælde vil vaccinen stadigvæk beskytte. Sammenholdt med at det tredje stik booster antistofniveauet betydeligt, er jeg fortrøstningsfuld, siger hun.

Også direktøren for Statens Serum Institut er optimistisk omkring vaccinernes beskyttelse mod omikron.

- Vi har endnu ikke viden om vaccinernes beskyttelse mod omikron, men forventer god beskyttelse mod alvorlig sygdom - derfor god grund til at lade sig vaccinere og få tredje stik, skriver Henrik Ullum på Twitter.

De første spæde studier omkring vaccinernes effekt mod omikron udkom for nyligt, og du kan læse mere om resultaterne her.