Dine ører sover aldrig: Her er din guide til bedre lyd i hverdagen

Vækkeur, trafikstøj og fuglefløjt påvirker helbredet på godt og ondt.

Du er altid omgivet af lyd. Ikke bare fra du står op, til du går i seng. Hele døgnet.

For i modsætning til resten af din krop, sover ørerne (læs: de dele af hjernen, der opfanger og fortolker lyd) aldrig.

De usynlige vibrationer, som lyde er, kan få mennesker til at føle både glæde og ubehag. De kan skræmme livet af os. De kan stresse, men de kan også berolige. Lyd kan helbrede, og lyd kan gøre os syge.

Vi lever i en verden fuld af lyd, som påvirker os konstant. På trods af det giver mange ikke livets lydside den store opmærksomhed.

- Vi lægger slet ikke mærke til, hvor meget lyd betyder, og hvordan lyd virker på os i hverdagen, siger Marie Koldkjær Højlund, der er ph.d. og lydforsker ved Institut for Kommunikation på Aarhus Universitet, lydkunstner og en del af bandet Nephew.

Heldigvis betyder det også, at der er masser af plads til forbedring. Så med hjælp fra tre eksperter kommer her en række råd til, hvordan du kan få hverdagen til at lyde lidt bedre.

1

Den skønne lyd af vækkeuret om morgenen

I dag bruger de fleste formentlig alarm-funktionen på telefonen til at sørge for, at de kravler ud af høet om morgenen.

Men ifølge den britiske lyd- og kommunikationsekspert Julian Treasure er den høje, insisterende, default-alarmtone på din Samsung, iPhone, Huawei (eller hvad du ellers måtte foretrække) ikke nødvendigvis den bedste start på dagen.

- Den høje lyd udløser vores alarmberedskab, fordi vores hjerne opfatter den som en trussel, siger den britiske lyd- og kommunikationsekspert Julian Treasure.

I stedet anbefaler han, at du vælger en mere rolig start på dagen i form af en alarmtone, der starter blidt og stiger i volumen.

- Det kan for eksempel være noget, der imiterer naturen. Såsom fuglesang, siger han.

Kigger man efter forskning på området, er der dog ingen undersøgelser, der kan give et videnskabeligt svar på, hvad der er de bedste lyde at vågne til.

Ifølge Iben Have, der er lektor og lydforsker på Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet, er det da også individuelt, hvad der virker.

- Rislende vandfald vækker ikke mig, så jeg er afhængig af den høje alarmtone. Men det er jo individuelt. Så mit bedste råd er at prøve sig frem og finde ud af, hvad der fungerer for dig, siger hun.

2

Kontoret smadrer din produktivitet

Hvis du er studerende eller almindelig lønslave, tilbringer du ofte størstedelen af din dag omgivet af kolleger eller medstuderende. Med alt hvad dertil hører af snak og uønsket støj.

Har du tilmed har været så heldig at blive placeret i et storrumskontor, går det lige præcis den vej for produktivitet, som du sikkert forestiller dig: Ned ad bakke.

Forskningsresultater har vist, at støj, afbrydelser og den konstante snak i storrumskontorer sænker din ydeevne markant. Og det går også udover samarbejdet.

- Uønsket snak er en af de værste lyde i verden, Især hvis flere stemmer taler samtidig. Vores hjerne har simpelthen ikke båndbredde nok til at håndtere det, siger Julian Treasure.

Han anbefaler, at du finder hovedtelefonerne frem og sætter beroligende lyd på. Ikke musik. Det er lige så distraherende.

I stedet foreslår han, at du finder noget lyd, der kan fungere som baggrundstapet og maskere støj. Det kan igen være naturlyde som fuglesang, brusende bølger eller vinden, der suser i træerne.

En anden idé er at bruge de såkaldt støjreducerende hovedtelefoner, som dæmper lydene omkring dig.

- Jeg bruger dem selv. Men det svarer jo faktisk til, at vi går rundt med gasmasker for at holde luftforurening ude, siger Iben Have.

Hun håber, at der fremover kommer mere fokus på lyd i arkitekturen.

- Vi går op meget op i for eksempel indeklima og det visuelle udtryk, når det kommer til at indrette os. Men lyd har tydeligvis ikke været i fokus, da vi indrettede os i storrumskontorer. Det er det på tide at lave om på, siger hun.

3

Vælg gode hovedtelefoner

Apropos hovedtelefoner, så spenderer mange af os hver dag en rum tid med hovedet pakket ind i vores egen lille lydboble.

Hvad enten vi bruger dem til at maskere storrumskontorets ubehageligheder, lytte til lydbog eller hører høj techno, så foreslår Julian Treasure, at du prioriterer at købe de bedste hovedtelefoner, du har råd til.

- Vi skruer mindre op for volumen, hvis lydkvaliteten er god. Så på den måde beskytter du ørerne, siger han.

Julian Treasure opfordrer også til, at vi bliver bedre til at beskytte ørerne. For eksempel ved at bruge ørepropper, hvis vi er omgivet af ubehagelige lyde, vi ikke kan slippe væk fra.

- Og selvom du måske synes, det ser fjollet ud, så husk, at det altid er okay at putte fingre i ørerne for at beskytte dem, siger han.

4

Kom væk fra trafikstøj, hvis du kan

Støj fra det omgivende miljø (primært trafikstøj) kan medføre stress, søvnforstyrrelse, dårlig mental sundhed og nedsat hjernefunktion hos børn.

Samtidig øger det risikoen for blandt andet hjerte-kar-sygdomme, diabetes type 2 og forhøjet blodtryk i en sådan grad, at 16.000 europæere ifølge WHO hvert år dør som følge af trafikstøj.

Når du opholder dig i trafikken, er der ikke meget at gøre for at dæmpe støjen. Du er nødt til at kunne høre, hvad der foregår omkring dig for ikke at være til fare for dig selv eller andre.

Men hvis du oplever ubehag på grund af trafikstøj, er det en god idé at komme så hurtigt væk fra den, som du kan.

- Jeg har boet op ad banegården i Aarhus, men måtte flytte uden for byen på grund af lydene fra godsvogne om natten. Jeg blev simpelthen fysisk dårlig af at bo der, fordi min nattesøvn konstant blev forstyrret. Det er selvfølgelig ikke alle, der har lyst til - eller mulighed for det, men vi bør blive meget mere bevidste om, hvordan trafikstøj påvirker os, siger Iben Have.

5

Vind, vand og fugle er godt for dig

Hvis du har mulighed for det, kan du skifte noget af tiden i trafikken ud med tid i naturen.

- Der er masser af forskning, der viser, at natur og naturlyd er godt for os. Tænk: Vind, vand og fugle og opsøg det, der er mest behageligt for dig, siger Julian Treasure.

Blandt andet har forskningsresultater vist, at alene det, at vi lytter til naturlyde, får os til at slappe mere af.

Iben Have understreger, at det igen er individuelt, hvad vi finder behageligt at lytte til. Også når det kommer til naturlyde.

Man skal ikke tage fejl af, at naturen også kan støje. Det ved alle, der har oplevet måger på taget. Men der er en grund til, at naturlyde bliver brugt til for eksempel meditation og mindfulness, siger hun.

Til gengæld kan du godt glemme myten om den berømte stilhed. Den findes ikke.

- Selv i et lydtæt rum vil du kunne høre dine egen kropslyde, siger Marie Koldkjær Højlund og fortsætter:

- Det, vi kan sige, er, at mange bliver beroliget af bestemte lydmiljøer. Det kan for eksempel være lydene i skoven eller ved havet, som er meget bredfrekvente, hvilket er godt til at maskere andre lyde.

6

Beskyt dine ører om natten

Trafikstøj plager os ikke kun om dagen.

Omkring 20 procent af alle europæere er ifølge WHO udsat for støj om natten i en sådan grad, at det kan påvirke helbredet negativt.

Hvis du for eksempel bor i byen og ikke kan flytte dig fra støjen eller er nødt til at sove med vinduerne åbne i sommervarmen, anbefaler Julian Treasure, at du beskytter ørerne.

- Formstøbte ørepropper kan altså være en rigtig god investering, hvis du er udsat for meget støj. Både om natten og i hverdagen, siger han.

Du kan også maskere støjen med lyd, som du synes, er behagelig.