Dødtræt efter junkfood: Derfor trænger du til en lur efter et tungt måltid

Når maven har fået noget at arbejde med, sender kroppen en række signaler op til hjernen, der gør dig klar til at sove, forklarer forsker.

Du kender det sikkert.

Julemaden er spist, og I skal til at pakke gaver op. Men du orker det ikke. Du vil helst bare have en lur på sofaen. Men hvorfor er det egentlig, at vi bliver så trætte, når vi har spist til maven sprækker? Man skulle jo tro, at vi så har fået fyldt energidepoterne op.

Ifølge Louise Lang Lehrskov, der er læge og tidligere i år udgav en forskningsartikel om netop det emne, skyldes det delvist, at din krops immunceller begynder at spytte et lille molekyle (interleukin-1 hedder det) ud i din krop, som gør dig træt.

- Vi ved ikke med sikkerhed hvorfor kroppens immunsystem aktiveres, og det udskiller interleukin-1 og andre molekyler til blodbanen efter et stort måltid. Èn teori, baseret på studier foretaget i mus, går på, at det er for at bekæmpe farlige mikroorganismer, der kommer ind i kroppen sammen med maden, når vi spiser, siger hun og fortsætter.

- Vores hypotese er, at det øgede niveau af interleukin-1 i blodbanen påvirker hjernen, så vi bliver mere trætte efter et stort måltid.

Myter om trættende mad

Udover Louise Lang Lehrskov er der ikke mange, der forsker i træthed efter et måltid - eller postprandial træthed, som det hedder på fagsprog.

Alligevel florerer der mange myter på nettet om fænomenet. En myte går på, at kroppen sender blodet ned i fordøjelsessystemet og væk fra hjernen. En anden, at når blodsukkerniveauet stiger, så producerer din hjerne mere af hormonet melatonin, som gør dig træt.

Men ifølge både Louise Lang Lerskov og søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum, er der ikke forskningsmæssigt belæg for nogen af disse myter.

- Faktisk ved vi meget lidt om, hvorfor vi føler os trætte efter et stort måltid. Det er ikke noget, der bliver forsket ret meget i, siger Birgitte Rahbek Kornum.

Trætte og mætte unge mænd

At der var så lidt viden på området, var netop en af grundene til, at Louise Lang Lehrskov og hendes kolleger satte sig for at undersøge fænomenet.

De inviterede derfor 16 unge og raske mænd ind i laboratoriet for at spise et stort måltid, mens hun kunne måle på, hvad der gjorde dem trætte. - Vi vidste fra tidligere forskning i ‘kronisk træthedssyndrom’, at disse patienter typisk har et højt niveau af interleukin-1 i blodet. Derfor tænkte vi, at molekylet må have noget med træthed at gøre. Og det ville vi så undersøge, siger hun.

Alle 16 mand var inde at spise det samme måltid to gange. Første gang spiste og rapporterede de, hvor trætte de følte sig. Anden gang fik de inden måltidet en medicin, som hæmmer virkningen af det lille trætheds-molekyle. Og resultaterne var klare.

- Mændene var signifikant mindre trætte, når vi gav dem medicinen forud for måltidet. Og da de alle spiste måltidet både med og uden medicin, har vi udelukket de individuelle forskelle, der kunne være, forklarer hun.

Immunforsvaret er synderen

Trætheden forsvandt dog ikke helt hos mændene, selvom de havde fået medicin inden måltidet. Og det får Louise Lang Lehrskov til at spekulere i, hvilke andre processer i kroppen, der gør os trætte efter spisning.

- Interleukin-1 er blot et af mange molekyler, som cellerne i vores immunforsvar sender ud under og efter et måltid. Måske har nogle af de andre cytokiner - som den type molekyler hedder - også en effekt, siger hun.

Hun har især et andet cytokin mistænkt for at have en finger med i spillet.

- Vi har også spekuleret i det cytokin, der hedder ‘TNF-alfa’. Hvis vi havde haft flere penge, ville vi have lavet et sideforsøg med at blokere det også, siger hun.

Lige nu ved ingen, hvad der ellers gør os trætte efter store måltider, forklarer hun.

Jo federe mad, desto mere træt

Tilbage til julemaden.

For faktisk kan du godt lave et par justeringer, så du ikke ligger træt og ugidelig på sofaen juleaften, når du burde springe rundt og flå gavepapir af.

Ifølge Louise Lang Lehrskov er der indtil flere ting, du kan gøre.

- Du kan jo spise lidt mindre. Mængden spiller en stor rolle. Mændene i vores forsøg fik hele 1400 kalorier i ét måltid- det er nogenlunde, hvad jeg har brug for på en hel dag, siger hun.

Og så kan du, ifølge hende, skære ned på fedt og sukker.

- Vi ved at fedt og sukker gør os mere trætte, så du kan jo skære sovsen og den søde ris a la mande fra. Et måltid med meget fedt, der bliver afsluttet med en sukkerdessert, er det mest søvndyssende, siger hun.