Dit coronapas gælder på nuværende tidspunkt i et år, hvis du er blevet vaccineret mod covid-19.
Er du derimod tidligere smittet med covid-19 og ikke vaccineret, gælder passet et halvt år.
I sidste uge besluttede regeringen nemlig at skære seks måneder af coronapasset for de tidligere smittede.
Baggrunden er ifølge myndighederne, at der er kommet ny viden om, hvor godt beskyttet man er efter at have været inficeret med coronavirus. Og det peger i retning af, at man ikke er lige så godt beskyttet, som hvis man er vaccineret.
Men hvor stor er forskellen på vaccine-immunitet og immuniteten efter en infektion med coronavirus?
Det er svært at give et helt klart svar på, fortæller Martin Tolstrup.
Han er professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og står i spidsen for et forskningsprojekt, hvor man undersøger immunitet hos vaccinerede og covid-19-patienter.
- Vi ved efterhånden, at langt de fleste, der er blevet smittet med virusset, danner et kraftigt immunrespons. Men vi kan se, at immunresponset hænger en del sammen med, hvor syg man har været. De personer, som har været meget syge og har haft mange symptomer, har generelt et kraftigere immunrespons.
- Derimod kan vi se, at alle vaccinerede, som ellers er sunde og raske, generelt responderer rigtig godt på vaccinen og får stærk immunitet, fortsætter Martin Tolstrup.
Han tror, at coronapassets gyldighed er blevet nedsat for de tidligere smittede, fordi nogle af dem ikke har haft svær sygdom og dermed ikke har fået et godt immunrespons.
- De tidligere smittede er en gruppe, der er svær at skille ad. Vi kan ikke vide om en person, der har ligget syg i fire dage, har været mere syg end én, som har ligget i to dage. Det er en individuel bedømmelse, siger han.
Vi ved ikke, hvordan kroppen bekæmper virusset
Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål om, hvor længe og i hvilket omfang man er beskyttet, hvis man har været smittet med covid-19 én gang, eller hvis man er blevet vaccineret.
Når du bliver smittet eller vaccineret, danner din krop antistoffer mod virusset. Det er en del af immunresponset mod virusset.
- Vi ved ikke præcist, hvor mange antistoffer man skal have for at være rigtig godt beskyttet mod ny smitte. Det forsøger vi at blive klogere på, siger Martin Tolstrup.
Antistofferne udgør desuden kun en del af immunresponset, der skal beskytte os. En anden vigtig del er de såkaldte T-celler. Det er immunceller, som bekæmper de celler, der er blevet inficeret med coronavirus.
- De vil for eksempel kunne genkende en celle, som er blevet inficeres med coronavirus, og så vil de kunne slå den celle ihjel, så den ikke kan producere flere virus, siger Martin Tolstrup.
Han understreger, at både en infektion og en vaccine vil give et T-celle-respons.
- Men vi ved simpelthen ikke, om det er T-celler eller antistoffer, der er vigtigst. Eller om de begge er vigtige, fortsætter Martin Tolstrup.
En kombination er bedst
Med den viden vi har nu, er der ifølge Martin Tolstrup ingen tvivl om, at vaccinerne er vejen frem.
- Det er det, vi ved mest om, og det er her, vi har den største kvalitet af data. Og det viser, at man får et godt immunrespons, siger han.
Samtidig nedsætter du risikoen for at blive syg og få potentielle senfølger.
Martin Tolstrup bakkes op af Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet.
- Naturlig infektion giver meget varierende immunitet. Det er derfor, man anbefaler folk, der har haft covid-19, at de også bliver vaccineret, siger hun.
De personer, som er blevet inficeret af corona-virusset og efterfølgende har fået en vaccine er ekstra godt beskyttet. Det slår flere undersøgelser fast.
- De personer har et fantastisk godt immunrespons. De er endnu bedre beskyttet end dem som blot er blevet vaccineret, siger Martin Tolstrup.
Om det også gælder den anden vej rundt, altså vaccine først og infektion bagefter, ved vi endnu ikke.
- Det har vi ikke nok data på i øjeblikket, men vi vil helt sikkert gerne finde ud af det, siger Martin Tolstrup.
Der er dog en gruppe af ældre og svage, der ikke responderer lige så godt på vaccinerne som andre.
- Det er derfor, man indkalder til en booster-vaccination, siger Camilla Foged og fortsætter:
- Vi kan se, at for flere af dem over 65 år der begynder vaccinernes effektivitet at falde efter seks og en halv måned.
Du kan læse mere om det tredje stik her.