Flere gravide køber ydelser fra private jordemødre

Det er et tegn på et offentligt system, der halter, mener Jordemoderforeningen.

Det er blandt andet ekstra scanninger, fødselsforberedelse og ammehjælp, man kan købe hos en privat jordemoder. Oetske te Brake Flies er en af dem, der har valgt det private til. (Foto: © Dennis Olsgaard, DR)

Flere danske kvinder gør brug af en privat jordemoder. Det viser tal fra Sygeforsikring Danmark.

En af dem er 35-årige Oetske te Brake Flies, der har købt privat fødselsforberedelse. Hun er gravid med sit første barn.

For selvom Oetske te Brake Flies og hendes mand har været tilfredse med deres forløb i det offentlige, synes de, at det haltede, når det kom til forberedelsen til fødslen.

- Det offentlige tilbyder auditoriumforberedelse, hvor man får holdundervisning mange mennesker samlet, og det, synes vi ikke, gav os noget, siger Oetske te Brake Flies og fortsætter.

- Vi ville gerne have tid og mulighed for at stille spørgsmål, som lige dukker op undervejs eller som er af mere privat karakter.

Oetske te Brake Flies og hendes mand har valgt at prioritere penge til ekstra fødselsforberedelse. (Foto: © Dennis Olsgaard, DR)

Oetske te Brake Flies er ikke alene. Tallene fra Sygeforsikring Danmark viser, at flere og flere gravide har købt private jordemoderydelser de seneste fem år.

Alene fra 2020 til 2021 var stigningen på 17 procent.

- Det var rigtigt rart at få privat fødselsforberedelse. Der var bare mere tid og tryghed. Og så var der meget mere one-on-one kontakt med jordemoderen, siger Oetske te Brake Flies.

Flere vil have hjælp til amningen

Den private fødselsforberedelse har Oetske te Brake Flies og hendes mand købt sig til ved Jordemoderhuset, der ligger i København.

Her tilbyder de alt fra fødselsforberedelse til gravid-massage, scanninger og ammehjælp.

I Jordemoderhuset kan de godt mærke, at efterspørgslen efter private jordemødre er blevet større over de seneste år.

Lea Toft og hendes samarbejdspartner har haft Jordemoderhuset i 12 år. (Foto: © Dennis Olsgaard, DR)

- Vi har mærket en øget stigning i forhold til blandt andet ammehjælp. Det har været helt tydeligt for os, at der er blevet skåret ned i det offentlige system. Især på barselsområdet, siger Lea Toft, der er privat jordemoder og medejer af Jordemoderhuset.

- Jeg tror overordnet, at det handler om, at de private jordemødre har bedre tid til dem. Det skaber mere tryghed for de kommende mødre og fædre, fortsætter hun.

Ekstra scanninger er populære

På de offentlige fødegange kan de også mærke, at flere gravide gør brug af private jordemødre.

Det fortæller Christina Sørensen, der er jordemoder ved Odense Universitets Hospital.

- Hos os er det særligt i forhold til scanninger. Når de kommer til den første jordemoderkonsultation, har mange været til en privat scanning, og kender ofte kønnet allerede, siger hun.

Christina Sørensen mener, at når det kommer til scanninger, så tilbyder det offentlige nok, da de offentlige scanninger skal have fokus på sundhed og udvikling. (Foto: © Dennis Olsgaard, DR)

Nogle private jordemødre og øvrige scanningsklinikker tilbyder nemlig forskellige form for scanninger.

Det kan være scanninger, hvor man ser babyen i 3D. Kønsscanninger, der bliver lavet tidligere end i det offentlige. Eller tidlige scanninger, som bliver lavet før uge 12, hvor man får sin først scanning i det offentlige system.

- Jeg tror, at de ekstra scanninger gør, at nogle kommende forældre føler, at de har noget konkret at forholde sig til. Det, tror jeg, især gør sig gældende, når man er så tidligt i graviditeten, at man ikke kan mærke barnet i maven endnu. Det kan give dem mere tryghed, siger Christina Sørensen.

Det offentlige skal være attraktivt

Når vi ser flere danske kvinder, der gør brug af private jordemødre, kan det være et signal om, at det offentlige system halter, mener Jordemoderforeningen.

- Det kan jo være et udtryk for, at det, der kan leveres lige nu i det offentlige, ikke er godt nok på grund af manglende medarbejdere og manglende jordemødre, siger forkvinde for Jordemoderforeningen, Lis Munk.

Og de offentligt ansatte jordemødre er under pres.

Jordemødre har i flere år råbt op om, at arbejdsvilkårene er blevet forringet for dem på de offentlige sygehuse.

Det gør, at flere jordemødre vælger det offentlige fra.

En undersøgelse viser, at hver tredje jordemoder kun arbejder i cirka tre år med det akutte arbejde på fødegangen - som eksempelvis en fødsel.

Efter de tre år finder de et andet arbejde som at scanne gravide på sygehuset eller som privat jordemoder.

- Det udfordrer hele vores sundhedssystem, når sundhedsfagligt personale forsvinder. Så jeg mener, at man bør tænke over, hvordan det offentlige kan være en attraktiv arbejdsplads, som flere vælger, siger Lis Munk.

Det er jordemoder Christina Sørensen fra Odene Universitetshospital enig i.

- Jeg mærker selv, hvor hårdt det kan være på fødegangen, og hvor travlt vi får, når dygtige jordemødre forsvinder fra faget af den ene eller anden årsag, siger hun.