Kød, kød og atter kød: Hver dansker spiser i snit 52 kilo om året

Mange danskere – især mænd – spiser alt for meget kød i forhold til anbefalingerne. Hver fjerde dansker tager dog en kødfri aften mindst en gang om ugen.

Især rødt kød er dårligt for både klima og krop. Og det fylder for meget på tallerkenen og tager pladsen fra grøntsagerne, siger forsker. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Julen er for mange danskere en kødfest.

Men om sommeren smider vi også gerne masser af pølser og bøffer på grillen. I løbet af et helt år spiser hver dansker mellem 4-75 år i gennemsnit 52 kilo kød.

Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som netop har udgivet en artikel, hvor de samler og sammenligner opgørelser af kødforbruget i Danmark.

Ifølge DTU’s egne tal udgør rødt kød, dvs. kød fra dyr, der går på fire ben, to-tredjedele af vores kødforbrug, i alt 44 kilo årligt i snit.

Det er netop det røde kød, som er særligt klimabelastende og samtidig sat i forbindelse med visse typer kræft.

Læg mindre kød på tallerkenen

- Spis højst 500 gram tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin. Det svarer til to-tre middage om ugen og lidt kødpålæg.

Sådan lyder det i de officielle danske kostråd.

For selv om kød indeholder en række gode proteiner, vitaminer og mineraler, har forskning fundet en øget risiko for visse typer kræft, for eksempel tarmkræft, blandt mennesker, der spiser meget kød – især hvis der er tale om rødt og forarbejdet kød.

Men tager man DTU’s tal, spiser en gennemsnitsdansker 840 gram rødt og forarbejdet kød om ugen (tal fra 2011-13). Det kan dog ikke helt sættes op imod anbefalingen på 500 gram, fordi noget af kødet ikke er tilberedt – og i tilberedningen svinder mængden.

- Men der er ingen tvivl om, at rigtig mange danskere kunne spise mindre kød. Også ud fra en betragtning om, at vi spiser for lidt fisk og for få grøntsager, så hvis der skal være plads på tallerkenen til det, så må kødets dominans på tallerkenen mindskes, siger Sisse Fagt, som er en af forskerne bag den nye artikel.

Hun fortæller, at det især er mange mænd, der får for meget kød og for lidt grønt.

Flere spiser vegetarisk

I rapporten skriver DTU, at der ikke findes officielle statistikker over, hvor mange danskere, der er vegetarer eller veganere.

Men Coop Analyse spurgte tidligere i år godt 1500 danskere om deres kostvaner. Her viste det sig, at 24 procent spiser vegetarisk mindst en gang om ugen.

Og det tal er steget tyve procent på bare ét år. Antallet af ’fuldtidsvegetarer’ er dog meget lavere. Ifølge Coops undersøgelse fra 2018 svarede 2,4 procent, at de lever helt vegetarisk.