Multiresistent tyfus-bakterie spreder sig i Pakistan: Det er dybt alvorligt

Det er et spørgsmål om tid, før vi ikke kan behandle resistente bakterier, siger dansk overlæge.

Tyfus smitter kun mellem mennesker. Ofte kommer smitten fra vand eller mad, der indeholder spor af afføring fra en syg person. (Foto: © AKHTAR SOOMRO, Scanpix)

I sommeren 1859 har pastor Bjerrum fra Nr. Omme Sogn i Vestjylland besøg af to fine damer fra det bedre, københavnske borgerskab.

Den ene er hans svigerinde. Den anden hendes veninde. I august dør veninden. En måned senere dør også en 13-årig tjenestepige på præstegården. De københavnske damer har taget tyfus med til Vestjylland.

I 1800-tallet hærger flere tyfus-epidemier i Danmark. Det samme gælder i øvrigt udbrud af kolera, bronkitis, tuberkulose og en lang række af andre infektionsygdomme.

Slår os 70 år tilbage i tid

I dag er den slags sygdomme sjældne i Danmark, men på verdensplan bliver omkring 22 millioner mennesker årligt smittet med Salmonella typhi - bakterien, der forårsager tyfus.

Smitten forekommer primært i Asien, Afrika og Syd- og Mellemamerika. I Asien spreder sygdommen sig især i Indien og Pakistan.

Pakistan er netop nu ramt af en multiresistent udgave af tyfus-bakterien, som har smittet mere end 2.000 mennesker de seneste seks måneder.

Forskere frygter, at den multiresistente bakterie vil slå os 70-80 år tilbage i tid. Til dengang hvor 15-20 procent døde af tyfus, fordi vi ikke kunne behandle sygdommen.

- Der er ingen tvivl om, at det her globalt set er dybt alvorligt, siger overlæge på Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet, Søren Thybo.

For omkring 20 år siden kunne tyfus kureres på få dage med antibiotikummet ciprofloxacin.

- I dag er tyfus-bakterien næsten altid resistent overfor det, siger Søren Thybo.

Så nu kræver det en meget skrappere antibiotikakur, hvis sygdommen skal slås ned.

Resistente bakterier spreder sig i Danmark

Søren Thybo har endnu ikke oplevet, at der har været et tilfælde af en fuldstændig resistent tyfusbakterie i Danmark.

Men det er bare et spørgsmål om tid, før vi kommer til at opleve, hvor store konsekvenser de multiresistente bakterier får:

- Vi kommer til at se mange tilfælde af tarmbakterier, som kan modstå stort set hvad som helst, siger Søren Thybo.

Tilbage i 2010 blev den superresistente bakterie Klebsiella NDM-1 for første gang påvist i Danmark, da en mand blev indlagt efter en ferie i Bosnien-Hercegovina.

Bakterien er resistent overfor stort set alle typer af antibiotika. Selv de meget bredspektrede carbapenemer, som kan slå de fleste infektioner ned.

Der er ingen grund til at frygte bakterien i Danmark lige nu, men i Sverige har der været flere tilfælde af Klebsiella-tarmbakterier, fortæller Søren Thybo:

- Specielt har turister taget de her multitresistente bakterier med hjem fra Gran Canaria.

Husk hygiejnen, når du rejser

Tyfus-bakterien smitter kun fra menneske til menneske og oftest gennem indtagelse af vand eller fødevarer, der er forurenet med afføring fra personer med tyfus.

Den klarer sig godt de steder, hvor hygiejnen ikke er i top.

Derfor er Søren Thybos bedste råd også, at du forholder dig til problemet med tvivlsom hygiejne, hvis du rejser som turist i fx Indien eller Pakistan.

- Undgå sådan noget som gadekøkkener, og hold dig for så vidt muligt langt væk fra læger og behandlingssteder, hvis du kan.

Desuden findes der en vaccine, som give omring 60 procents beskyttelse mod tyfus.

Søren Thybo fortæller, at en engelsk forsker for nogle år siden tog til Indien for at tage prøver af vand på gaden og offentlige vandhaner i New Delhi.

De multiresistente Klebsiella-bakterier fandtes i et stort antal af både vandpytter og vandhaner.

Hvor ender det?

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er antibiotikaresistens en af de største trusler mod folkesundheden.

Organisationen frygter, at op mod 10 millioner mennesker årligt vil dø i 2050, fordi deres infektioner ikke længere kan behandles med antibiotika.

Det er flere, end der dør af kræft.

Problemet er især, at vi i årevis har brugt antibiotika uden at tænke over, at det er en begrænset ressource.

Overforbrug har ført til resistens, og udviklingen af antibiotika har været så begrænset, at bakterierne hurtigt muterer, så de kan modstå de nye typer antibiotika, der kommer på markedet. Grundopskriften er nemlig stort set den samme.

I dag har vi i rige lande som Danmark fokus på at begrænse vores forbrug.

Men i lande som Indien, Pakistan, Kina og på det afrikanske kontinent sælges antibiotika mere eller mindre ureguleret.

- Før i tiden har jeg rejst meget for WHO i Indien. På ethvert apotek kan du købe alle mulige avancerede antibiotika. Det eneste problem er at få en kvittering, siger Søren Thybo.

Hvert år dør omkring 200.000 mennesker af tyfus på verdensplan. Hvis bakterien pludselig ikke kan behandles, kan det tal stige til mellem 4-5 millioner mennesker.