Nu rammer varmen Danmark: ’Skru ned for fysisk arbejde i solen’

Det er især ældre og spædbørn, der er udsatte i sommerheden.

Hold øje med din urin i varmen. De kan afsløre, om du har drukket nok væske. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Danmark)

Har du fundet badebukserne eller bikinien frem?

Den ekstreme varme fra Sydvesteuropa er nået nordpå, og det betyder, at vi får mellem 30 og 32 grader flere steder i landet i dag og i morgen.

Mens varmen skaber sommerstemning hos mange, skal vi huske at passe på dem, der er sårbare overfor de meget høje temperaturer.

Det er især de ældre og de små.

Det fortæller Lars Nybo, der er professor i humanfysiologi ved Institut for idræt og ernæring på Københavns Universitet.

- Det er typisk ældre, folk med hjerte- og kredsløbssygdomme og meget små børn, vi skal være opmærksomme på, siger han.

Læg gåturen sent eller tidligt

Selvom to dage med 30-32 grader ikke kan sammenlignes med de hedebølger, der har været sydpå i de seneste uger, er det stadig en god idé at være opmærksom på sårbare personer.

Hvis ikke deres kroppes temperatur er i balance, kan de opleve hedeslag og dehydrering. Det kan i nogle tilfælde være farligt og føre til koma eller død.

Her handler det om at undgå varmestress.

Det er en tilstand, der skyldes en kombination af høj varme og luftfugtighed. Her vil din krop absorbe mere varme, end de kan komme af med.

- Ved varmestress er det både et spørgsmål om, hvor varm den ydre temperatur er, og om man er fysisk aktiv, siger Lars Nybo og fortsætter:

- Her er det for eksempel en god idé at lægge gåturen tidligt eller sent på dagen, hvor der ikke er så meget varme, siger Lars Nybo.

I forhold til spædbørn er det vigtigt, at de ikke opholder sig i direkte sol. Spædbørn er dårlige til at regulere deres kropstemperatur, og derfor kan de let blive overophedede.

Skru ned for fysisk arbejde

Udover de ældre og de helt små bør også personer, som laver hårdt og fysisk udendørs arbejde, være opmærksomme på varmen.

- Den gruppe er generelt ikke i risiko for at blive alvorligt syg af varmen. Men de kan stadig blive ramt af varmestress, siger Lars Nybo.

I Storbritannien ser det lige nu ud til at blive noget varmere end i Danmark. Her er der i denne uge risiko for en temperatur over 40 grader. (Foto: © Justin Tallis, Ritzau Scanpix)

- Her er anbefalingen at skrue ned for det fysiske arbejde i solen. Læg lidt flere pauser ind og sørg for at bruge pauserne på at gå ind i skyggen. Og så drik lidt ekstra, men spis nogenlunde normalt, da det kun drejer sig om to dage.

Lars Nybo forklarer, at kroppen kan være flere dage om at vænne sig til varmen, og derfor er det netop en god idé at være lidt mindre aktiv de første dage, varmen dukker op.

- Man er nemlig mere modtagelig overfor varmestress, når kroppen endnu ikke har vænnet sig til varmen, siger han og fortsætter:

- Det kan tage helt op til 14 dage, før kroppen har tilpasset sig fuldstændig. Allerede efter to dage vil kroppen blive lidt mere modstandsdygtig.