Ny behandling øger chancen for at overleve en blodprop i hjernen

Patienter kan nu behandles i helt op til 24 timer efter symptomer på en blodprop i hjernen.

Hvert år bliver omkring 12.000 danskere ramt af apopleksi, der er en fælles betegnelse for en blodprop i hjernen og hjerneblødninger. Langt de fleste får en blodprop, og for en del af dem er der nu rigtigt godt nyt.

En ny behandling, kaldet trombektomi, hvor man via et tyndt kateter så at sige suger blodproppen ud af blodkarret i hjernen, har øget chancen for at overleve en blodprop uden væsentlige følger, hvis blodproppen fjernes - helt op til 24 timer efter symptomerne opstod.

Her ligger en blodprop, der er blevet suget ud af hjernen med et tyndt kateter, der er ført op gennem blodkarrene. Trombektomi egner sig til store blodpropper i hjernen, da blodkarrene ved de små blodpropper er for tynde. (Foto: © Sundhedsmagasinet, DR)

Færre får handicap

Behandlingen betyder også, at patienterne får langt færre alvorlige følgevirkninger som for eksempel lammelser, talebesvær eller andre handicap, der kræver hjælp.

Det viser to store forskningsprojekter, som konkluderer, at en tredjedel flere patienter slipper uden store men, og kun en ud af fire dør eller bliver plejekrævende. Før var det en ud af tre.

- Jeg tror, det får en enorm betydning, for det er de patienter, der er allermest syge, som vi kan hjælpe bedst. Det er patienter, der ellers har et langt og slidsomt liv foran sig med mange gener og meget besvær. Det har kæmpestor betydning, forklarer Grethe Andersen, der er overlæge og professor på Aarhus Universitetshospital.

Mangel på kapacitet

Lige nu udføres behandlingen på tre centre i Danmark, men netop da tiden er afgørende i behandlingen af blodpropper, vil det i fremtiden blive en udfordring at kunne tilbyde behandlingen til alle, siger Grethe Andersen.

- Det største problem er, at vi kun har tre centre i Danmark, der kan tilbyde trombektomi. Vi har få sengepladser, og vi mangler specialister og operationsstuer, så vi kan håndtere flere patienter. Vi er nødt til at forudse, at der vil komme flere patienter fremover.

Men selvom chancerne for at overleve en blodprop i hjernen er blevet forøget, så skal man stadig forsøge at komme på hospitalet så hurtigt som muligt, hvis man har symptomer.

(Foto: © Sundhedsmagasinet, DR)

For tiden er og bliver en afgørende faktor i behandlingen, som man kan se i video-grafikken her.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5a5367ca6187a50c3ca65f16