Ny test afslører farlige bakterier, længe før du bliver syg

Med en dansk nanosensor tager det 30 sekunder at opdage en bakterieinfektion.

Der findes billioner af bakterier i din krop, og langt de fleste er med til at holde dig sund. Men nogle få kan gøre dig syg. Foto: Colourbox

- Min drøm er, at de hænger ved siden af graviditetstests i supermarkedet. Så kan du simpelthen købe en test og få at vide på 30 sekunder, om du har en bakterieinfektion, fortæller Fatima AlZahra'a Alatraktchi.

Hun er nomineret i årets Ph.d. Cup. Hun har nemlig udviklet en ’nanosensor’, der kan afsløre farlige bakterier i din krop, flere år før du kan blive syg af dem.

Mød Fatima AlZahra'a Alatraktchi i videoen, hvor hun fortæller om sin forskning og forbereder sig på den præsentation, hun vil holde på årets Ph.d. Cup. Formålet med Ph.d Cup er at fortælle om dansk forskning ved at sætte fokus på de bedst formidlede ph.d.-afhandlinger fra danske universiteter. Ph.d. Cup sendes på fredag den 26 april på DRTV kl. 18, og på DR2 kl. 21.30.

Artiklen fortsætter efter videoen.

- I første omgang er den til immunsvækkede patienter, for eksempel mennesker med cystisk fibrose. De kan få en infektion med en bakterie, der kan være svær at behandle ordentligt med antibiotika, fortæller forskeren.

Bakterien hedder pseudomonas aeuginosa, og den er skyld i størstedelen af dødsfald blandt mennesker med cystisk fibrose, fordi den ofte giver årelange, kroniske infektioner, der slider lungerne op.

Men med Fatima AlZahra'a Alatraktchis nanosensor kan man opdage bakterien, flere år før den kan måles med andre metoder. På den måde kan man få den væk, inden den bliver farlig.

Bakterierne begynder at lave gift

Fatima AlZahra'a Alatraktchi udviklede teknologien på Danmarks Tekniske Universitet på de tre år, en ph.d. varer.

Hun blev færdig sidste år.

Siden har hun startet et firma, som hun håber, kan bruges til at videreudvikle teknologien til også at kunne spore andre bakterier, der har betydning for vores helbred.

- Essensen er, at vi måler på de giftstoffer, som bakterierne laver. Så det er ikke begrænset til den ene type bakterie, fortæller Fatima AlZahra'a Alatraktchi.

Hun fortæller, at visse bakterier i vores krop kan lave giftstoffer, som de udskiller, når de kommunikerer med hinanden.

Nanosensoren, som hun har udviklet, kan registrere små mængder af giftstoffer, inden det er nok til at gøre os syge. Og hvis man registrerer det ved en cystisk fibrose-patient, er det en god idé at behandle med det samme.

- Der kan gå år, før den udvikler sig til sygdom. Men i de år kan bakterien få bedre fat og mutere, så den bliver sværere at behandle. Så det er bedst at få den slået ned med det samme, forklarer Fatima AlZahra'a Alatraktchi.

Kan klares i reklamepausen

Ud over at nanosensoren kan registrere potentielt farlige bakterier mange år før de metoder, lægerne bruger i dag, er den også meget hurtigere.

- Hvis man for eksempel bruger en spytprøve i den, tager det 30 sekunder, før man har svar. I dag går der typisk fem dage, før vi ved med sikkerhed, hvilken type infektion der er tale om, siger Fatima AlZahra'a Alatraktchi.

Nanosensoren giver et svar på bare 30 sekunder. Illustration: Nanna Bild (Foto: © Nanna Bild)

Det betyder, at vi i dag kan risikere at få det forkerte medicin. Man kan altså gå i fem dage og tage en type antibiotika, før man opdager, at der skal en helt anden type til – eller at det er en virusinfektion, som slet ikke kan klares med antibiotika.

I de dage kan sygdommen også nå at udvikle sig og blive mere alvorlig.

- Så en ting er, hvis lægerne kan bruge de her tests. Men hvorfor ikke have dem liggende derhjemme, så man kan tjekke det selv, hvis man for eksempel hoster, siger Fatima AlZahra'a Alatraktchi.

Få en status på dit helbred

Men er der ikke en risiko for, at vi kommer til at sygeliggøre selv den mindste snue? Fatima AlZahra'a Alatraktchi er ikke bekymret for det. For nanosensoren måler netop giftstofferne og finder altså kun bakterier, der laver noget, som er skadeligt for os.

Derudover mener hun, at teknikken med tiden kan bruges til bedre at forstå vores individuelle bakterieflora.

- Vi bliver i disse år hele tiden meget klogere på, hvor meget bakterier faktisk betyder, ikke kun når vi er syge, men også for vores generelle sundhed, argumenterer Fatima AlZahra'a Alatraktchi.

Hun mener derfor, at teknologien også kan blive relevant, selv for helt sunde og raske mennesker, der ønsker et helbredstjek.