Ny vaccine mod tuberkulose virker i mus: ’Kan potentielt redde millioner af menneskeliv’

Danske forskere kan have knækket koden til en effektiv tuberkulose-vaccine.

Luftvejsinfektionen Tuberkulose er blandt andet et stort problem i ulande i Afrika og dele af Asien. (Foto: © Luke MaCGregor, Scanpix Denmark)

Cirka halvanden millioner mennesker dør hvert år af luftvejsinfektionen tuberkulose.

Der findes en vaccine - Calmette-vaccinen - mod sygdommen, men den er kun effektiv blandt børn og ikke blandt unge og voksne.

Det kan der i fremtiden blive lavet om på. Forskere verden over arbejder på at opfinde en forbedret vaccine.

Danske forskere fra Statens Serum Institut er også kommet på banen med nye, lovende resultater i museforsøg fra deres såkaldte H107-vaccine.

- Vi har vist, at vaccinen giver et kraftigt immunrespons og rigtig god vaccinebeskyttelse mod tuberkulose i dyrene. Næste skridt er at teste den i mennesker. Her skal vi se på, om vaccinen er sikker, og om den også her giver et godt immunrespons, siger Rasmus Skaarup Mortensen, der er leder af TB Vaccine Research på Statens Serum Institut.

- Der er en masse arbejde foran os, men hvis det lykkes, kan det potentielt redde millioner af liv hvert år kloden rundt, fortsætter han.

Forskningen er netop blevet offentliggjort i Nature Communications.

Helt ny teknologi

Det nye ved forskernes metode er, at de kombinerer deres vaccinekandidat med den gamle Calmette-vaccine.

Calmette-vaccinen er baseret på en levende, men svækket udgave af tuberkulose-bakterien, som man i sin tid isolerede fra kvæg.

Vaccinen deler 98 procent af arvemassen med bakterien. Det er de sidste to procent, der er sygdomsfremkaldende. Dem fjernede man i laboratoriet dengang, man lavede vaccinen.

- Når man har forsøgt at lave nye vaccinekandidater, har man også designet dem ud fra de 98 procent, siger Rasmus Skaarup Mortensen.

Det er dog ikke særligt effektivt at kombinere den slags vacciner med Calmette-vaccinen.

- Når en vaccine deler gener med Calmette-vaccinen, ender de med at dræbe den, når de kombineres. Vaccinerne er altså i stand til at dræbe tuberkulose, men også Calmette-vaccinen, siger Rasmus Skaarup Mortensen.

Derfor har han og kollegerne gennem en ny teknologi fokuseret på de resterende to procent, som er dem man normalt bliver syg af, i deres vaccinekandidat.

- Man får et udvalg af de to procent ind i kroppen. Men det bliver præsenteret i en syntetisk død vaccine (som indeholder døde elementer af bakterien, red.), således det ikke giver anledning til sygdom, siger Rasmus Skaarup Mortensen og fortsætter:

- Derimod kan vi se, at når vi kombinerer vaccinen med Calmette-vaccinen, så opstår der en synergieffekt, der giver et meget kraftigere immunrespons.

Langt fra mus til mennesker

Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, kender til den nye forskning.

- Det ser spændende ud, og det er en spændende strategi, de tester, siger hun og fortsætter:

- Herunder covid-19 har vi en tendens til at glemme andre sygdomme, som også er vigtige. Tuberkulose er en af dem. Ikke nok med at vaccinerne ikke er særlig gode, så har vi også problemer med resistente tuberkulose-bakterier, hvor vores antibiotika ikke virker.

Camilla Foged understreger dog, at der er langt fra mus til mennesker.

- Det er resultater på mus. Det er ikke altid, at det giver retvisende resultater. Man skal også have resultater fra større dyr som for eksempel aber. Først når vi begynder at lave kliniske forsøg med mennesker, kan vi virkelig se potentialet. Men det ser lovende ud i dyreforsøgene, siger hun.

Rasmus Skaarup Mortensen understreger, at forskerne også har testet vaccinen på andre dyr, men resulstaterne bliver først publiceret senere.

Udviklingen af H107-vaccinen er støttet af den amerikanske forskningsfond, National Institut of Health, som indtil videre har givet over 20 millioner kroner til projektet.