Hvert år dør omkring 3.700 danskere af lungekræft.
Det gør lungekræft til den kræftsygdom, der er skyld i flest dødsfald herhjemme.
Heldigvis bliver behandlingen af lungekræft bedre og bedre, så patienterne i mange tilfælde lever længere.
Det viser ny tal fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).
Kigger vi på, hvor mange der er i live to år efter diagnosen med lungekræft, er stigningen størst.
I 2017 var 32 procent i live to år efter diagnosen. I 2020 er tallet steget til 40 procent.
- Vi kan se på tallene, at vi tager små trin hvert år, hvor behandlingen bliver forbedret, og patienterne lever længere.
Det siger Torben Riis Rasmussen, der er klinisk lektor og overlæge på Lungemedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital og formand for Dansk Lunge Cancer Gruppe.
Snart kan kræften holdes nede
Der er flere grunde til, at patienter med lungekræft har større chance for at leve længere end tidligere.
Medicinen er blevet forbedret, og den er blevet mere målrettet. Det betyder, at der er nogle patienter med svær sygdom, der kan få medicin, der målrettet går efter de mutationer, der er i kræftcellerne.
- Nogle af de patienter, der er uhelbredeligt syge, har vi tidligere kun kunnet tilbyde livsforlængende kemobehandling. Men med målrettet medicin kan vi snart - vi er der ikke helt endnu - gøre kræften til en kronisk sygdom, der kan holdes nede længe, siger Torben Riis Rasmussen.
Derudover virker immunterapi godt på nogle lungekræftpatienter. Lægerne er begyndt at bruge immunterapi mod lungekræft indenfor de seneste fem år.
- Her aktiverer man kroppens immunsystem til selv at angribe kræftcellerne. Det har været effektivt for nogle patienter, siger Torben Riis Rasmussen og fortsætter:
- Vi kan stadig ikke love, at patienterne bliver helbredt, men vi har mulighed for at holde sygdommen i skak i længere tid end tidligere.
Voksne rygere skal screenes
Men bedre behandling er ikke nok.
Vi skal også screene rygere for lungekræft, mener Dansk Lunge Cancer Gruppe.
Tobaksrygning er den hyppigste årsag til lungekræft.
Organisationen har sendt en ansøgning til Sundhedsstyrelsen om, at aktuelle eller tidligere storrygere mellem 55 og 74 år skal screenes for lungekræft.
Storrygere er her personer, der ryger eller har røget mere end 20 cigaretter om dagen i mindst 20 år.
På den måde kan lægerne tidligere opdage, om en patient har lungekræft. Det øger chancen for at blive helbredt, da det er muligt at operere kræften væk.
- De patienter, vi har mulighed for at helbrede, er helt overvejende dem, der bliver opereret. Men det kræver, at sygdommen er lokaliseret ét sted i lungerne som en tumor, siger Torben Riis Rasmussen og fortsætter:
- Jo tidligere man opdager det, desto større er chancerne for, at lungekræften ikke har spredt sig endnu.
Dansk Lunge Cancer Gruppe ved ikke endnu, hvornår deres ansøgning er behandlet, og de får en afgørelse fra Sundhedsstyrelsen.