Videnskabsfolk dyrker menneskeæg i laboratorium

Det laboratorie-dyrkede æg skal blandt andet være med til at hjælpe kræftramte piger, der ikke ellers ville kunne få børn.

I videoen kan du se hele den fantastiske udvikling fra sædcelle til baby. Den 9 måneder lange rejse fra at være mindre end et birkes og til at være stort som et græskar.

Nej, det er ikke storken, som kommer med de nyfødte babyer. Men det havde måske været nemmere, hvis det var sådan.

Vejen fra sædcelle til baby er lang. Den er kompliceret. Og det er fantastiske og store forandringer, som fosteret skal igennem på de 9 måneder, før det kommer ud i verden.

Det er også en rejse, hvor der stadig er store videnskabelige spørgsmål. For eksempel om, hvordan æggene egentlig udvikler sig derinde i kvindens mave.

Det er et af de store spørgsmål. Men måske er vi kommet et skridt nærmere på at besvare det.

I begyndelsen af februar kunne forskere fra University of Edinburgh afsløre, at det er lykkedes for dem at dyrke menneskeæg i et laboratorium.

Kan udskyde menopause

Det er første gang i den menneskelige historie, at det er sket uden for æggestokken.

- Det er en ny måde at få skabt befrugtede æg, som giver kvinden en chance for at blive gravid, siger Claus Yding Andersen, der er professor ved Fertilitetsafdelingen på Rigshospitalet.

Forskningen giver ny viden om ægblærerne, hvor æggene ligger og modner, og om hormoner. På sigt kan det også betyde, at man kan udskyde kvindens menopause.

Professor Evelyn Telfer, der har været med til at lave forsøget, siger til BBC, at det “er et gennembrud i forståelsen af, hvordan det menneskelige æg udvikler sig”.

Skal hjælpe kræftramte piger

Forskerholdet fra University of Edinburgh håber på, at den nye viden i første omgang kan hjælpe helt unge piger, der bliver ramt af kræft.

Nogle typer af stråling og kemoterapi kan påvirke evnen til at få børn og slå æggene i æggestokkene ihjel. Og det er et problem hos især unge piger, der endnu ikke har været i puberteten, så man derfor ikke kan udtage æggene.

Forsøget blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Molecular Human Reproduction i begyndelsen af februar.

- De dyrker æggene i laboratoriet, så i stedet for at kvinden skal have en stimulation, hvor æggene modnes inde i kroppen og skal tages ud for at befrugtes, så klares det alt sammen nu i laboratorieskålen, siger Claus Yding Andersen.

Resten af graviditeten foregår så helt som i gamle dage, og som det altid har foregået.

- Når ægget er blevet befrugtet, skal det lægges tilbage i livmoderen, og kvinden skal bære graviditeten fra start til slut, siger Claus Yding Andersen.