VIDEO Sådan (for)bliver du skarp som VM-vinderen Rosa på 87 år

Her er hjerneforskerens råd til, hvordan du holder dig frisk og stærk som 87-årige Rosa Pedersen, der har en krop som en 65-årig.

I 2015 vandt Rosa Pedersen tre guldmedaljer og satte to verdensrekorder ved veteran-EM i atletik i Lyon.

Rosa Pedersen er 87 år. Og så er hun atlet. Hun kaster med spyd og støder kugler, træner højdespring, længdespring og løb.

Kort sagt gør hun en masse af de ting, som mange af hendes jævnaldrende for længst har opgivet. Men bare fordi, man er lidt oppe i årene, behøver man jo ikke at sidde stille.

Det gør Rosa Pedersen bestemt heller ikke.

I 2015 var hun til veteran-EM i den franske storby Lyon. Her vandt hun tre guldmedaljer og satte to verdensrekorder i længdespring og højdespring.

Og nå ja, så har hun også et hus i to etager, som hun også skal passe.

Rosa Pedersen er en livlig dame, som mange af os kunne lære noget af, fortæller Ellen Garde, der er læge, hjerneforsker og lektor på Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

- Du skal presse dig selv, og det gør Rosa også, siger Ellen Garde.

Når man kommer lidt op i årene, så er der især tre ting, som er vigtige, fortæller Ellen Garde.

Mindst 20 minutters aktivitet om dagen

Du skal have stærke lår, for ellers kan du ikke komme op af stolen og rejse dig. Og så er det, at mange ældre isolerer sig og mister kontakten med omverdenen.

Du skal også have et godt hjerte, så blodet kommer rundt i alle blodkar, så de er sunde og raske.

- Der er nogle studier, som viser, at det faktisk er ligegyldigt, hvad der står på din fødselsattest, hvis bare dine kar er i orden, siger Ellen Garde.

Det kræver, at man i gennemsnit er aktiv mindst 20 minutter om dagen. Og nogle kan gøre som Rosa. Men vi bliver alle ældre på hver sin måde. Så for nogle er det fint med en rask tur med rollatoren.

Når det kommer til at holde hjernen frisk, så er det bedste, at pulsen kommer op, og der er sved på panden.

- Du skal presse dig selv, som Rosa gør. Du skal derud, hvor du bliver forpustet. Hjernen er en sårbar fedtklump, og den skal holdes ved lige. Men de andre ting med hjerter og muskler skal også være på plads, siger Ellen Garde.

Sudoku er fint, men…

Og så skal du på alle måder holde hjernen igang. Du skal udfordre den og lade den prøve nye ting. For det er netværket i hjernen, som gør, at både den og hele kroppen fungerer effektivt.

- Det netværk skal man arbejde på, lige fra vi bliver født og ikke mindst holde ved lige, når vi bliver ældre, siger Ellen Garde.

Det er helt fint at løse kryds og tværs og sudoku. Men det har du måske gjort i flere år, og så bliver det lidt som at køre på en motorvej, siger Ellen Garde. Det skaber ikke nye veje oppe i hjernen.

Men du skal ikke lægge sudoku-bogen fra dig. Du skal bare være opmærksom på, at hvis hjernen skal være stærk og blive ved med at fungere, så skal der hele tiden skabes nye forbindelser mellem områderne i hjernen.

Flyt rundt på møblerne

Det kan være, at man går ud og møder nogle nye mennesker, hvor man for eksempel finder et emne og diskuterer eller provokerer hinanden, siger Ellen Garde.

Det er vigtigt, at man udfordrer de rutiner og vaner, som man har. For vi er ekstreme vanemennesker, og vi vil helst have det nemt.

- Hvis du sidder på samme plads foran fjernsynet hver aften, og kaffekoppen står det samme sted, så prøv at flyt rundt på tingene, siger Ellen Garde.

- Man kan også flytte rundt på tingene i køkkenet, men det råd får jeg tit kritik for. Det er for besværligt, siger Ellen Garde.