VIDEO Usund teenage-weekend får fedtindhold i blodet til at stige eksplosivt

To dage med fed og sukkerholdig mad eller alkohol får fedtindholdet i blodet til at stige med 60 procent, viser eksperiment med teenagere. Og det kan være usundt på sigt, siger fedmeforsker.

15-årige Sally og 18-årige Caroline har sagt ja til at få målt fedtindholdet i deres blod før og efter en weekend med hhv. masser af usund mad og alkohol.

Fredag eftermiddag. Du står ved kassen nede i Netto. Foran dig står et par overgearede drenge i 15-års alderen med favnene fulde af chips, energidrikke og chokoladebarer. De er klar til en weekend, hvor der bare skal flades ud, spises junk og spilles computer til langt ud på natten… Tænker du.

Og det er formentlig ikke et urealistisk scenarie. I marts sidste år udgav DTU fødevareinstituttet en undersøgelse, der viser, at mens danske børn og unge generelt spiser sundere i dag end i år 2000, spiser de til gengæld mere usundt i weekenden.

Hver anden 4-17-årige får i dag mere sukker end højst anbefalet, og i weekenden er børns og unges sukkerindtag tre gange højere end i hverdagen.

Og for mange teenagere er de usunde varer nemt tilgængelige, fordi de kan købe dem uden forældrenes viden.

Men hvordan påvirker en weekend med for meget sukker, fed mad eller fest egentlig en teenagekrop? Det har DR1 undersøgt i programmet “Din geniale krop”.

Fedt i blodet stiger med 60 procent

18-årige Caroline og 15-årige Sally har sagt ja til at medvirke i et eksperiment, hvor de får målt fedtindholdet i deres blod. Først fredag, inden weekenden går løs og så igen mandag, hvor hverdagen sætter ind.

I løbet af weekenden spiser Sally bl.a. en masse kage og slik - ligesom hun lægger vejen forbi McDonald's. 18-årige Caroline skal til fest med en masse alkohol og sukkervand. Både fredag og lørdag.

Om fredagen møder pigerne op på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Deres blodprøver viser, at de begge har helt normale, sunde niveauer af triglycerid i blodet.

Triglycerid er det fedt, vi har i blodet. Vi optager det først fra maden gennem tarmene, inden det transporteres ud i blodbanerne og videre ud til de enkelte organer, der skal bruge energien.

Hvis ikke energien (her sukker og alkohol) bliver forbrændt, omdannes det til fedt.

Om mandagen er både Sally og Carolines triglycerid-niveauer steget med 60 procent efter en weekend med henholdsvis fed/sukkerholdig kost og for meget alkohol.

Og det kan være usundt, hvis man konstant ligger så højt, forklarer Mads Fiil Hjorth, der er fedmeforsker og adjunkt på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, i programmet:

- Det øger på langt sigt risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Det er jo typisk noget, man beskæftiger sig med hos voksne, men man er ret enige om, at høje værdier hos teenagere heller ikke er godt, siger han.

Teenagekroppen er hurtigt tilbage i balance

En uge senere er de to piger dog tilbage for at få taget blodprøver for tredje gang, og her viser prøverne, at deres triglycerid-indhold i blodet er tilbage på sunde niveau, det var på, inden eksperimentet.

Pigerne - og teenagekroppen generelt - er nemlig ret godt til at komme tilbage i balance. Og Mads Fiil Hjorth erkender da også, at videnskaben ikke ved, hvordan periodevist forhøjede niveauer af triglycerid - fx i forbindelse med weekenden - påvirker helbredet på sigt.

- Vi ved, at forhøjede niveauer af triglycerid er usundt hos voksne, så det er ud fra det rationale, at det også må formodes at være usundt for teenagere, siger han til DR Viden.

I Caroline og Sallys tilfælde er der tale om et enkeltstående eksperiment, men også andre større undersøgelser har vist en tendens til, at børn har mere fedt i blodet ovenpå en weekend.

- Vi kan dog ikke afvise, at det er fordi, børnene generelt er ekstra sunde i hverdagen, siger Mads Fiil Hjorth.

Også dårlig søvn påvirker teenagerne

Han er dog rimelig overbevist om, at teenagere generelt spiser dårlige og bevæger sig mindre i weekenden end i hverdagen. Og også søvnen kan være en udfordring.

Mange teenagere sover nemlig forskudt i weekenden, hvor de går senere i seng og står senere op. Efter weekenden har de så vanskeligt ved at vende tilbage til hverdagens søvnmønster.

Og det kan have negativ indflydelse på helbredet, fordi dårlig søvnkvalitet påvirker kroppens evne til at regulere hormonet insulin, der styrer vores blodsukker.

Mads Fiil Hjorth understreger, at han hverken vil løfte pegefingre eller sige, at forældre helt bør holde deres teenagebørn fra at skeje ud i weekenderne.

Skal han give ét råd til forældre, der gerne vil forbedre deres børns sundhed, er det dog et nemt valg: Start med at kigge på weekenderne.

- Og så er det værd at overveje, at kimen til fremtidig livsstil bliver lagt i børne- og teengaeårerne. Så hvis man lever usundt som teenager, er der en god chance for, at man bærer den adfærd med sig ind i voksenlivet, siger Mads Fiil Hjorth.