Ifølge professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet er de tørre tilstande allerede slået igennem mange steder på kloden. Også på en måde, som smitter af på danske husholdninger.
- Et stigende areal er påvirket af tørke, og det slår igennem på nogle af vores afgrøder. Hvede er en af dem, der dyrkes uden vanding rigtig mange steder, så vi ser større udsving i den globale produktion.
- Det er slået igennem på hvedepriserne. Vi har haft nogle toppe, som endte med at bagerne også satte priserne op herhjemme – og de er ikke faldet igen, minder Jørgen E. Olesen om.
Ikke vand til vanding
Også andre traditionelle afgrøder er under pres. Ud over hvede gælder det fx majs, ris og soya, som fylder meget i den globale produktion af fødevarer og dyrefoder.
- For kornarterne bliver det her ganske alvorligt. Nogle af afgrøderne bliver også dyrket med vanding, men vi ser i stigende grad i nogle af områderne, at adgangen til vand og vanding bliver begrænset. Vi har i forvejen et problem med et stort overforbrug af ferskvand til vanding, siger Jørgen E. Olesen.
De ekstreme nedbørsmængder, som også bliver koblet med klimaforandringer, løser ikke umiddelbart problemet med vandmangel. Tværtimod er det snarere spild af vand, fordi der vælter så store mængder ned på kort tid, at vandet ikke når at sive ned i jorden men blot løber væk.
God plads til forbedringer
Samtidig betyder højere temperaturer, at fordampningen øges, så der er brug for mere vand end tidligere.
I denne uges udgave af P1’s klimaprogram ”Sidste mand slukker lyset” agerer professor Jørgen E. Olesen ekspert på den fremtidige udvikling for landbruget. Han benytter lejligheden til at understrege, at der er brug for markante ændringer.
- I forhold til verdens fødevareproduktion og klimaændringernes effekt er jeg pessimist. Til gengæld er der altså massive muligheder for, at vi laver en bedre landbrugsproduktion rundt omkring i verden. Så der er et gab mellem, hvad vi gør nu, og hvad vi godt kunne gøre ved at bedrive en bedre fødevareproduktion, siger Jørgen E. Olesen.