Hvordan lyder Danmark? Det kan du hjælpe med at optage

Forskere vil kortlægge de natur- og menneskeskabte lyde i hele Danmark, og de har brug for din hjælp.

Forskningsprojektet "Lyden af Danmark" lanceres i dag, hvor H.K.H Kronprinsesse Mary laver den første officielle lydoptagelse. Projektet har også brug for din hjælp. (Foto: © Illustration: Lærke Kromann)

Hvis du lukkede øjnene og forestillede dig lyden af Danmark, hvad ville du så høre?

Vesterhavets brusende bølger, solsortens blide sang eller måske bøgens blade, der rasler i vinden?

De fleste af os har nok en idé om, hvordan vores land lyder. Eller i hvert fald hvordan det bør lyde i forhold til den opfattelse, vi har af det. Men faktisk ved vi meget lidt om de danske lydlandskaber.

Det vil et hold af forskere nu lave om på. Med projekt “Lyden af Danmark” vil forskerne kortlægge natur- og menneskabte lyde i hele landet. Projektet lanceres i dag.

Og du kan hjælpe.

Det eneste, det kræver, er en smartphone og et øjeblik af din tid. Eller flere øjeblikke, hvis du har lyst.

Skrigende måger, fodbold og skovtur: Alt skal kortlægges

Projekt Lyden af Danmark ledes af Carsten Rahbek. Han er professor ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet.

For Carsten Rahbek er kortlægningen af det danske lydlandskab med hjælp fra Danmarks befolkning en årelang drøm, der går i opfyldelse.

- Det er første gang nogensinde, at lyden af et helt land bliver kortlagt. Vi gør det for at forstå verden omkring os og blive klogere på, hvordan den forandrer sig, siger Carsten Rahbek.

Han håber, at en stor del af Danmarks befolkning har lyst til at hjælpe med at optage de udendørs lyde, der er omkring dem. Det er både sjovt og nemt at være med, forsikrer han.

- Hørelsen er en sans, vi nogle gange glemmer lidt. Men jeg tør godt love, at du bliver meget mere opmærksom på lydene omkring dig, og hvad de betyder for dig, hvis du hjælper med at gå på jagt efter dem, siger Carsten Rahbek.

Om du optager lyden af skrigende måger i din baggård, drengene til fodboldtræning eller stopper op for at fange fuglene kvidre i trætoppen på din gåtur i skoven, er underordnet.

Det afgørende for forskerne er at få kortlagt så mange natur- og menneskeskabte lyde som muligt i hele det ganske, danske land.

Når du har optaget lyde med din telefon, analyseres de af en kunstig intelligens. Med tiden bliver den kunstige intelligens klogere, og den lærer blandt andet at genkende lyde og skelne mellem lyde, der er henholdsvis natur- og menneskeskabte.

Et interaktivt Danmarkskort gør det muligt for dig at gå på opdagelse i nogle af de lyde, som andre danskere har optaget, og du har også mulighed for at oprette dit eget lydarkiv.

Professor Carsten Rahbek og forskningsminister Tommy Ahlers (V) fortæller mere om projekt "Lyden af Danmark":

Lyde forandrer både natur og mennesker

For at forstå verden er det nødvendigt at beskrive den.

Den erkendelse arbejder alle forskere ud fra, og det er også én af to hovedårsager til, Carsten Rahbek og hans kolleger vil kortlægge lyden af Danmark:

Vi er nødt til at kende og beskrive de lyde, der omgiver os for at kunne forstå, hvordan de påvirker verden. Hvilket leder til den anden hovedårsag:

- Verden er under forandring, og det danske lydlandskab er under forandring. Tidligere har landskabet været domineret af naturens lyde. I dag er det domineret af menneskeskabte lyde, og vi ved meget lidt om, hvordan det påvirker os og naturen, siger Carsten Rahbek.

Forskere taler om, at vi dag lever i en menneskeskabt, geologisk tidsalder: antropocæn. Det er en tidsalder, hvor mennesket - og ikke naturen - er drivkraften bag ændringer i Jordens system.

Her spiller også menneskeskabte lyde en afgørende rolle.

- Vi ved for eksempel ikke, om menneskeskabte lyde i nogle områder helt har fortrængt naturens lyde, siger Carsten Rahbek.

Til gengæld ved vi, at lyd - og herunder støj - har stor betydning for ikke bare naturen, men også for menneskers sundhed og den måde, vi indretter os på.

- Vi kan se fra studier af folks nærmiljø, at lyd påvirker vores helbred. Både i en negativ retning, hvis vi for eksempel er omgivet af støj, og i en positiv retning, hvis vi bor i et område, hvor vi oplever naturens lyde, siger Carsten Rahbek.

Han håber, at projektet kan være med til at forme den måde, vi indretter vores lydlandskaber på i fremtiden.

- Og så ønsker jeg helt banalt at inspirere folk til at høre verden. Det glemmer vi alt for ofte. Desværre. For lyd gør verden til et rigere sted, siger han.