Fra i dag kan du risikere at støde på et nyt logo, når du står og skal vælge fisk til aftensmaden nede i det lokale supermarked.
Regeringen har nemlig lanceret en ny mærkningsordning for fisk, der er fanget på en måde, så det skader naturen mindst muligt.
Mærket hedder NaturSkånsom, og du skal kigge efter et lille gyldent fingeraftryk med en fisk indeni, hvis du vil finde det.
For at fiskerne kan smække det nye mærke på fiskepakkerne, skal de leve op til en række nye krav.
Blandt andet må de ikke bruge bundtrawl, som er de store net, de slæber hen ad havbunden for at fange så mange af de fisk, der lever ved bunden, som muligt. Og de må ikke sejle ud i fiskerbåde på over 17 meter.
De tiltag skal sikre, at vi får et sundere havmiljø, forklarer fødevareminister Mogens Jensen til Ritzau.
- For at tage bedst mulig vare på vores egen sundhed, vores fælles klima og miljø, kommer vi ikke udenom at lave lidt om på vores madvaner og skære ned på kødet til daglig. Og her er fisk et rigtig godt alternativ. Med mærket sikrer vi høj kvalitet med stor respekt for fiskebestandene og havmiljøet, siger han.
Kan være dårligt nyt for marsvin, sæler og fugle
Hvis det nye mærke får flere fiskere til at stoppe med at bruge bundtrawl, kan det være rigtig godt for havbunden. Bundtrawlene roder nemlig op i og udjævner havbunden, og det kan ødelægge habitatet for en række dyrearter.
Det forklarer Ole Ritzau Eigaard, der er seniorforsker ved DTU og forsker i trawls konsekvenser for havmiljøet.
- Der er visse havbundstyper, hvor trawl kan være rigtig skadeligt. Det gælder blandt andet på de dybere, mere mudrede habitater, hvor bunddyrene typisk er mere følsomme og lettere bliver dræbt, når trawlen passerer, siger han og fortsætter:
- Omvendt er der nogle havbundstyper, eksempelvis sandbanker på lavere vand, hvor bunddyrene typisk er mere robuste og påvirkes mindre af bundtrawl.
Men hvis fiskerne skal droppe bundtrawl, må de fange fisk med andre metoder - og vælger de i stedet garn, kan det også have en række negative konsekvenser, forklarer Finn Larsen, der er også er seniorforsker på DTU og er specialist i garnfiskeri.
- Mere garnfiskeri betyder at flere marsvin og havfugle bliver fanget i garnene og dør. Så selvom det er bedre for havbunden, kan det gå ud over en anden del af økosystemet, siger han.
Større hensyn til delfiner ramte hajerne
Især garn med store masker er problemet. Marsvin, havfugle - og nogle gange også sæler - forsøger nemlig at få fat i de fisk, der sidder i nettet, men bliver så selv viklet ind og dør. Og det sker ikke, når man fisker med trawl.
Omkring 800 marsvin og et ukendt antal sæler om året bliver fanget i garn alene i indre, danske farvande. Og det tal er uden de dyr, der bliver ramt, når fiskere fra andre lande sejler ind og fisker i disse områder.
Men forsøger man at redde en del af havmiljøet, vil det kunne gå ud over en anden del - forklarer Finn Larsen. - Man flytter problemet fra et sted til et andet, siger han og fortsætter:
- Det er ligesom, da man prøvede at redde delfinerne i Stillehavet. I stedet gik det så ud over hajer og havskildpadder. Men det var okay, for hajerne havde ikke så mange venner - i hvert fald ikke i starten.
Uvist hvor mange fiskere, der får mærkningen
Siden 15. oktober har fiskere kunnet ansøge om at sætte mærkatet på deres fisk, hvis de lever op til en række krav.
De første 10 licenser er allerede udstedt, men fiskere kan søge løbende om at få lov til at sætte mærket på deres fangst.
Hos foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, der i mange år har kæmpet for mærkningsordningen, er de dog glade.
- Kystfiskeriet har været marginaliseret i mange år. Vi håber, at dette mærke kan være med til at vende udviklingen for kystfiskeriet og selvfølgelig også sikre kystfiskerne nogle gode priser for deres fisk”, skriver formand Søren Jacobsen på foreningens hjemmeside.
Det første mærke af sin type
Der findes allerede en række forskellige mærker på fiskepakkerne og dåserne med tun og makrel. MSC-mærket, Dolphin Safe og ASC for at nævne nogle få.
Men NaturSkånsom er det første mærke, hvor man tænker naturskånsomme metoder ind i fiskeriet. Det skriver Miljø- og fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Fødevareministeren håber da også, at vi forbruger tager godt imod det nye mærke, som skal hjælpe os med at vælge bæredygtigt, når vi handler.
- Vi kan købe alverdens grøntsager, kornprodukter og kød, hvor det tydeligt fremgår, hvis det er produceret bæredygtigt. Det skal selvfølgelig også gælde for fisk, og derfor er denne her ordning både tænkt som en støtte til forbrugeren, fiskeren og ikke mindst livet i havet, siger fiskeri- og fødevareminister Mogens Jensen i pressemeddelelsen.