(Foto: © MENAHEM KAHANA, AFP or licensors)

Se billederne: Sådan blev nattehimlen oplyst af stjerneskudsregn

I løbet af de seneste nætter har du kunnet se mange stjerneskud på himlen.

I nat toppede den årlige meteorsværm Perseiderne, som i løbet af den seneste uge har fyldt nattehimlen med lysglimt i form af ildkugler og stjerneskud.

På en normal nat vil der typisk være mellem to og fem stjerneskud i timen. Under Perseiderne ligger tallet på 100 til 150.

Årsagen til at der har været ekstra mange stjerneskud at se, er at Jorden har ramt kometen ved navn Swift-Tuttles bane om Solen.

Kometen efterlader sig en hale af små støvkorn og sten, og det er dem, vi kan se brænde op i nattehimlen som store og små stjerneskud.

  • Thorkild Christensen fangede fire stjerneskud i Himmerland, som han har lagt sammen på ét billede. (Foto: © Thorkild Christensen, (c) privatfoto)
  • Sven Jan Nørgaard fra Hornbæk fotograferede i nat et kraftigt stjerneskud, som lyste op på nattehimlen. (Foto: © Sven Jan Nørgaard, (c) privatfoto)
1 / 2

Folk fra hele landet har også været sent oppe og ude for at se de mange stjerneskud.

Blandt andet har der i nat været 150 besøgende ved Brorfelde Observatorium, der ligger syd for Holbæk.

Her blev gæsterne guidet til at se de mange stjerneskud samt planeterne Saturn og Jupiter.

150 personer havde lagt tæpper ud ved Brorfelde Observatorium i nat for at skue Perseiderne på nattehimlen. (© Brorfelde Observatorium)

Det var ikke kun under den danske nattehimlen, at du kunne se de mange lysglimt. Folk verden over sad klar med kameraer for at tage billeder af meteorerne.

  • Stjerneskud og Mælkevejen fyldte himlen i Cantabria i det nordlige Spanien. (Foto: © PEDRO PUENTE HOYOS, Scanpix)
  • I landsbyen Kuklica i Kratovo i det nordlige Markedonien kunne man også se himlen blive lyst op. (Foto: © ROBERT ATANASOVSKI, AFP / Scanpix)
  • Sankt Paraskevis-kirken i landsbyen Russkoye Khodyashevo i den russiske republik Tatarstan. (Foto: © TASS, Scanpix)
1 / 3

Hvis du gik glip af de mange stjerneskud de seneste nætter, behøver du ikke være alt for skuffet. Der kommer en chance for revanche.

Udover Perseiderne findes nemlig meteorsværmen Geminiderne, som topper i midten af december, hvor man også kan se stjerneskuddene regne.

Sådan så det ud tidligere i august i Løkken, hvor Lene Maria Søndermølle Steffensen både fangede et glimt af Perseiderne og nordlys. (Foto: © Lene Maria Søndermølle Steffensen, (c) privatfoto)