Dårlig luft i soveværelset forringer din præstationsevne

Har du styr på udluftningen? Ellers opfordrer DTU-lektor dig til at få det.

Især børn har brug for frisk luft i soveværelset, fordi deres organer er under udvikling (Modelfoto). (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

“10 gode råd om søvn”.

“Dårlig søvn kan føre til depression.”

“Spis dig til en bedre søvn.”

Medier og eksperter tuder os ørene fulde med råd om søvn. Nogle af dem gode, andre mere tvivlsomme.

Men faktum er, at vi i gennemsnit bruger omkring en tredjedel af vores liv på at sove. Ingen anden beskæftigelse kommer i nærheden af at optage så meget af vores tid.

Til sammenligning bruger vi “kun” omkring 1/10 af livet på arbejdsmarkedet.

Derfor er det langt fra ligegyldigt, hvordan kvaliteten af vores søvn er, og et forsøg fra DTU viser, at luftkvaliteten i soveværelset påvirker både nattesøvn og vores præstationsevne den efterfølgende dag.

Dårligt indeklima = dårligere søvn = forringet præstationsevne dagen efter.

- Mange af os lukker både døre og vinduer til soveværelset for at få ro. Men har man ikke ventilation i rummet, kan luftkvaliteten blive ret dårlig i løbet af natten, siger Pawel Wargocki, der er lektor på DTU Byg og har været med til at udføre forsøget, der var inddelt i et pilot og et hovedforsøg.

Tydelig forskel

I pilotforsøget fik 20 studerende til opgave at sove med henholdsvis lukket og åbent vindue i hver en uge.

I hovedforsøget fik 16 kollegiebeboere installeret en mekanisk luftventilation på deres værelser, som blev aktiveret, så snart luftkvaliteten blev forringet. En uge var ventilationen slået til, en anden uge var den slået fra. Beboerne vidste ikke hvornår.

Hver morgen blev de bedt om at udfylde et spørgeskema om deres søvn og udføre en række logiske tests, hvor de bl.a. skulle forstå nogle sætninger og besvare spørgsmål til dem.

Forsøgspersoner blev desuden udstyret med en elektronisk måler, som kunne aflæse, hvornår de sov.

- Vi kunne tydeligt måle, at de præsterede ringere de dage, hvor de hverken havde mekanisk eller naturlig ventilation - i form af et åbent vindue. Samtidig rapporterede de alle sammen om dårligere søvn, siger Pawel Wargocki.

B.la. havde de studerende svært ved at falde i søvn, når indeklimaet var præget af dårlig luft.

Ikke nok med en dør på klem

I et tætsluttet soveværelse stiger CO2-indholdet kraftigt i løbet af natten.

CO2-indholdet i sig selv udgør ikke den dårlige luft. Forskere undersøger nemlig endnu, hvorvidt CO2 i de mængder, der kan forefindes b.la. i et soveværelse, påvirker eksempelvis indlærings- og koncentrationsevnen.

- Men et højt CO2-indhold er en indikator for, at luften også er forurenet med andre stoffer, som påvirker os negativt, siger Pawel Wargocki.

Det kan være alt fra forurening fra materialer, som bygningen er lavet af, til støvpartikler fra møbler og udluftningen fra elektriske apparater som køleskab, tv og computere.

Af samme grund er det heller ikke altid nok at åbne soveværelsesdøren på klem til resten af hjemmet.

Godt nok fortynder det den dårlige luft i soveværelset, men den kan altså kun fjernes helt ved hjælp af ventilation - enten naturlig eller mekanisk, forklarer Pawel Wargocki.

Børn har brug for frisk luft

Pawel Wargocki opfordrer til, at vi begynder at blive langt mere opmærksomme på luftkvaliteten i vores hjem. Og særligt i soveværelset, hvor vi tilbringer så stor en del af tiden.

Om man sover bedst i 12 grader eller foretrækker de mere lune temperaturer, er individuelt.

Men man bør under alle omstændigheder sørge for, at der er styr på udluftningen. Også for børnenes skyld.

- Tænk på, at børnene er i gang med at udvikle deres organer. Det dur ikke, at de udsættes for dårlig luft, fordi forældrene vil beskytte dem mod kulde eller træk, siger Pawel Wargocki, der foreslår, at man som forælder i så fald sørger for at have et fungerende ventilationsanlæg installeret.

Husk temperaturen

Om man vælger det åbne vindue eller ventilationsanlægget, er op til en selv.

I byen, hvor det larmer, eller luften er forurenet pga. trafik og industri, kan mekanisk ventilation for mange være den rigtige løsning, fordi et ventilationsanlæg fjerner skadelige partikler.

Andre nyder det åbne vindue - og det har også sine fordele.

Ifølge Pawel Wargocki er det nemlig også vigtigt at undgå for høje temperaturer i soveværelset.

- Hvis temperaturen kommer over 26-27 grader eller deromkring kan du ikke komme af med varmen - om så du sover nøgen.