For de fleste forældre er det en stor dag, når den lille guldklump siger sit første ord.
Og man har længe vidst, at sprogudviklingen de første 24 måneder af et barns liv er helt vildt: Fra ikke at kunne sige et ord til ofte at tale ganske flydende.
Men nu har forskere fra University of Kansas, USA, vist at amerikanske børn kan skelne amerikansk fra japansk allerede mens de er i deres mors mave:
-Resultaterne tegner et billede af, at sprogudvikling faktisk starter i livmoderen. Fostre tuner deres øre til det sprog, som vil blive deres første, allerede før de bliver født, siger lingvistikprofessoren Utako Minai, som står bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.
Forskningen viser, at fostrene kan adskille rytmen i de forskellige sprog.
Hjerterytmen steg
Det er ikke en overraskelse, at fostre kan høre lyde fra verden udenfor i en stor del af fostertilstanden.
Bl.a. kan et barn genkende sange, som de hørte gentagende gange, mens de var inde i maven, i op til fire måneder efter fødslen, vidste finsk forskning fra 2013.
Det nye er, at babyernes hjerterytme simpelthen steg signifikant mere, når de hørte den samme stemme tale japansk ift. engelsk, som var det sprog, de var vant til at høre.
- Fosteret hjerne udvikler sig meget og former mange nye netværk. Forskningen her beviser, at noget af den udvikling er forbundet med sprog, forklarer hjerneforskeren Kathleen Gustafson, som også var med til at lave forsøget.
Sprogudvikling starter tidligt
I forsøget deltog 24 kvinder, der alle var omkring 8 måneder henne i deres graviditet. Man ved derfor endnu ikke, hvor tidligt et foster faktisk udvikler evnen til at kunne distancere rytmen i modersmålet fra andre sprogrytmer.
Men forsøgene viser, hvor vigtig sprogudvikling er for mennesker, og at helt nyfødte faktisk er i stand til at orientere sig langt mere, end man ofte kan få indtrykket af, fortæller Utaka Minai:
- Ifølge forskningen her starter den menneskelige sprogudvikling virkelig tidligt, understreger hun.