Gravides forbrug af Panodil kan ødelægge drenges seksualdrift i voksenlivet

Sådan lyder advarslen fra danske forskere, efter museforsøg har vist, at stoffet paracetamol halverer nervecellerne i det hjerneområde, som styrer seksualdriften.

(Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

- Ta’ et par panodiler - så er det hurtigt ovre!

Har du hørt den bemærkning - eller en, der minder om den - før? Så er du formentlig ikke alene.

På to tilfældige uger i 2016 indtog omkring 1,7 millioner danskere smertestillende medicin. Og ofte er det glasset med Panodil, Pinex eller Pamol, vi griber ud efter.

Men de tre håndkøbslægemidler indeholder stoffet paracetamol, og de seneste år har undersøgelser på dyr vist, at især gravide bør være opmærksomme på deres forbrug af stoffet, fordi det kan påvirke fostrets kønsorganer.

Og nu viser et forskningsprojekt baseret på forsøg med mus, at paracetamol under graviditeten ikke kun risikerer at have negativ indvirkning på fostrets kønsorganer, men også på hjernen - i hvert fald hos hanmus.

Kan ikke gennemføre parring

Paracetamol kan nemlig hæmme udviklingen af det mandlige kønshormon testosteron, som er med til at skabe den mandlige krop såvel som “programmere” den mandlige hjerne.

De hanmus, hvis mødre indtager paracetamol, vokser simpelthen op og bliver mindre mandige. Overordnet betyder det, at de er mindre aggressive over for andre mus - både hanner og hunner.

Det lyder måske positivt, men det er det langt fra.

- Ingen af de hanmus, der har været udsat for paracetamol som fostre, har kunnet gennemføre en parring som voksne, fortæller leder for det internationale forskningsprojekt David Møbjerg Kristensen, som under projektet var ansat ved Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet, KU, men siden har fået nyt job.

Godt nok indleder musene parringsakten, men de giver op, inden de ejakulerer.

Det skyldes, at den manglende testosteron har ændret hjernen i de områder, som har med den hanlige adfærd at gøre, forklarer lektor på Institut for Odontologi på og førsteforfatter på projektet, Anders Hay-Schmidt:

- Det område i hjernen, der styrer seksualdriften har halvt så mange neuroner hos de mus, der har fået paracetamol, som hos kontrolmusene. Hæmningen af testosteron har altså gjort, at aktiviteten i et område i hjernen, som har betydning for de ”mandlige egenskaber”, er blevet halveret.

Beviserne hober sig op

Forskerne har brugt 20 gravide hunmus og deres hanlige afkom i projektet. 10 hunmus fik paracetamol, 10 andre udgjorde kontrolgruppen.

Der er altså tale om et mindre forskningsprojekt, og David Møbjerg Kristensen understreger, at resultaterne naturligvis ikke kan overføres direkte til mennesker.

Alligevel mener han, at der er grund til bekymring.

- Der her er bare et studie i en lang række af studier, der viser, at brug af paracetamol under graviditet kan have konsekvenser - som det forholder sig med al anden medicin, siger han.

I 2016 viste et studie, at antallet af æg i hunmus' æggestokke reduceres med op til 50 procent, hvis deres mor har fået paracetamol, mens de var fostre. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Betragter ikke hovedpinepiller som medicin

Tilbage i 2010 var David Møbjerg Kristensen med et i et andet forskningsprojekt på Rigshospitalet, der viste, at paracetamol - fordi det blokerer testosteron - øger risikoen for misdannede kønsorganer hos drengefostre.

Dengang kortlagde man misdannelser hos nyfødte drengebørn og holdt dem op mod mødrenes forbrug af smertestillende medicin.

- Når vi spurgte mødrene, om de havde taget medicin under graviditeten svarede 25-30 procent, at de havde taget hovedpinepiller. Men når vi spurgte dem direkte, om de havde taget fx Pinex eller Pamol, var det tættere på 60 procent, siger David Møbjerg Kristensen.

Mange vurderer altså slet ikke hovedpinepiller som værende reel medicin.

Risiko er lille - til gengæld bruger rigtig mange paracetamol

Forskere ved ikke, hvor meget paracetamol der skal til under en graviditet, før det bliver kritisk.

- Men vi ved fra tidligere studier, at hvis en gravid kvinde tager paracetamol i mere end 14 dage i løbet af første og andet trimester, fordobles risikoen for misdannelser af drengefostrets kønsorganer i form af lidelsen kryptorkisme, hvor testiklerne ikke falder helt ned i pungen, siger David Møbjerg Kristensen.

Og blander man paracetamol med stoffer, der findes i andre typer smertestillende medicin, som fx ibuprofen, som bl.a. forhandles under navnet Ipren, bliver risikoen endnu større.

Næste skridt er at få efterprøvet de resultater, som David Møbjerg Kristensen og hans kolleger er kommet frem til, i større undersøgelser:

- Risikoen for misdannelser er lille, men til gengæld er der rigtig mange kvinder, som bruger paracetamol, når de er gravide. Derfor er det vigtigt at lave flere undersøgelser.

Tag din medicin, hvis du er syg

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger skal gravide generelt tage så lidt medicin som muligt og kun det, der er ordineret af en læge.

Og selvom der kan være risici forbundet ved at indtage paracetamol, understreger David Møbjerg Kristensen, at man ikke skal droppe pillerne, hvis man er syg:

- Omkring 25 procent af kvinder i den fødedygtige alder døjer eksempelvis med migræne. De skal blive ved med at tage medicin for smerterne, for stress påvirker deres fostre.

Det, der bekymrer ham mest, er, at mange kvinder spiser håndkøbsmidlerne uden at tænke over, at det er medicin. Og medicin har bivirkninger.

- Det er op til Sundhedsstyrelsen at beslutte, hvordan anbefalingerne skal lyde, og vi er i dialog med dem om paracetamol og de mange studier, der efterhånden peger i retning af alvorlige bivirkninger, siger David Møbjerg Kristensen.