Kinas rumplaner inden 2020: Til Månen, til Mars og tilbage igen

I en ny detaljeret rapport beskriver landets rumagentur hvordan Kina satser voldsomt på udforskningen af rummet.

Her løfter en kinesisk Long March 5 raket sig fra Wenchang i det sydøstlige Kina. En del af Kinas nye rumstrategi er udviklingen af en helt ny generation af raketter. (Foto: © China Stringer Network, Scanpix)

Riget i midten har blikket fast rettet mod rummet. Kina har tænkt sig at være i førersædet når det gældet et kommende rumkapløb med private amerikanske virksomheder som fx SpaceX.

Det viser rapporten "China’s Space Activities in 2016" fra CNSA, Kinas rumagentur, der blev præsenteret ved et pressemøde i Beijing i tirsdags.

Rapporten er en detaljeret punktopstillet plan for Kinas rumstrategi fra nu og til 2020. Den beskriver en lang række af Kinas igangværende projekter, men kigger også fremad.

Første interessante punkt er en mission til Månen i 2017, hvor robotter skal bringe prøver tilbage til Jorden.

Men allerede i 2018 planlægger landet at sende robotfartøjer til Månens uudforskede bagside, mens de vil lande på Mars i 2020 - og bringe prøver tilbage kort efter.

Flere og bedre raketter

De første punkter i planen handler dog om at udvide og forbedre Kinas infrastruktur og kapacitet, både når det gælder raketter og satellitter.

Et "rumtransportsystem" er første punkt i ti-punkts-planen for de næste fem år. Navnet dækket over udviklingen af en ny generation af medium-størrelse løfteraketter, der ifølge planen skal være både "ikke giftige og forurenings-fri", som der står i rapporten.

Derudover vil Kina udvikle tunge løfteraketter, når de har udviklet motorer, der kører på først flydene ilt og petroleum og siden flydende ilt og brint.

Vil udforske solsystemet med robotter

Under punktet "Deep-space exploration" fremhæver rapporten et ønske om at udvikle avancerede teknologier til robotiseret udforskning af rummet - blandt andet i form af missioner, der skal bringe prøver hjem til Jorden fra både Månen og senere Mars.

Målet er på sigt at forske i solsystemets opståen og hvordan livet har udviklet sig her, samt at søge efter liv udenfor Jorden.

Derudover vil landet øge antallet af bemandede missioner til den kinesiske rumstation Tianzhou-1, udvikle nye typer af satellitter og nye elektriske fremdriftsformer, øge mængden af forskning i rummet og forbedre overblikket over rumskrot i kredsløb om Jorden.

Så alt i alt nogle ret ambitiøse planer, der er endnu et bevis på, at vi står overfor et rumkapløb hvis lige nok ikke er set siden 1960'erne.