E-bog, lydbog eller papirbog: Det skal du vælge, hvis du vil have mest ud af bogen

Forskning der tyder på, at du husker bedst, hvis du læser på papir. Men lydbogen har også sine fordele, siger forsker.

Selvom e-bøger og lydbøger vinder mere og mere frem i de her år, så er papirbogen stadig den mest populære - det viser de seneste tal fra forlagenes brancheforening.

Sidste år stod den klassiske trykte bog for 81,5 procent af omsætningen, mens det digitale indhold kun bragte 18,5 procent ind. Og selvom e-bogen er både smart og ofte billigere end papirudgaven, så er der flere bud på, hvorfor vi holder fast i de gode gamle tryksager.

Ifølge Bo Steffensen, der forsker i hjernen og læsning, så er bogen nemlig suveræn, når du vil have overblik, forståelse og fordybelse.

- Det er svært at få overblik på en skærm, fordi der hele tiden kan poppe noget op. Og hvis du læser på en telefonskærm, så kan der jo heller ikke være ret meget tekst sammenlignet med en bog, siger han.

Du får mindre med fra e-bogen

Tilbage i 2013 satte den norske professor i medievidenskab Anne Mangen fra Universitetet i Stavanger sig for at undersøge, hvordan det påvirker os at læse på en skærm.

Hun bad 72 elever fra 10. klasse om at læse én skønlitterær og én faglitterær tekst - hver del på cirka 1500 ord. Halvdelen af eleverne læste teksterne på print og den anden halvdel på en skærm.

Bagefter skulle eleverne gennemføre en “multiple choice”-test, for at se, hvor meget af teksten de havde forstået. Og resultatet var klart - de elever, der læste på papir, klarede sig markant bedre end dem, der sad foran en skærm.

Loading preview...

Forskellen på at vide og huske

Eleverne med papirudgaven klarede sig højst sandsynligt bedre, fordi vi husker på en anden måde, når vi læser foran skærmen.

Den britiske forsker og psykolog Kate Garland fandt nemlig i 2003 ud af, at vi i højere grad gemmer den viden, vi får fra papirbøger, i langtidshukommelsen. Hvorimod læsning foran en skærm overvejende bliver lagret i korttidshukommelsen.

Viden vi har lagret i korttidshukommelsen er langt mere skrøbelig - og den forsvinder igen med mindre, du får den overført til langtidshukommelsen. Læser du i en papirbog er der altså større sandsynlighed for, at du også kan huske det senere hen.

E-bøger er hårdere for øjne og hjerne

Ikke nok med at du husker og forstår en tekst på papir bedre - det er også mindre trættende for dig at læse i en god gammeldags bog.

Det viste psykologi-forsker Erik Wästlund, da han satte sig for at undersøge, hvordan skærmlæsning påvirker os, når vi sidder i en situation, hvor vi skal præstere.

72 deltagere blev sat til at gennemføre en række læseforståelsestests på henholdvis papir eller skærm. Deltagere, der tog testen på en computer, fik dårligere resultater og rapporterede om mere stress og træthed, end dem der tog testen på papir.

I løbet af testene blev deltagerne bedt om at vurdere - både før og efter hver enkelt test - hvor stressede og trætte i øjne og hoved de var. Og resultatet viste klart, at det var de opgaver, hvor deltagerne skulle scrolle ned gennem en tekst, der var mest trættende.

Andre faktorer som genskin, skærmopløsning og blink fra skærmen gør det, ifølge forskningen, mere krævende for din hjerne at læse.

Loading preview...

Skærmen er sværere at finde rundt på

Når du læser, skaber vores hjerne et mentalt billede af teksten som et slags fysisk landskab, viser forskning. Ligesom når du skal finde vej i naturen, og du husker, at du passerede en gård, en række egetræer og en bakke. Når du læser i en papirsbog, så noterer din hjerne altså, at Robinson Crusoe mødte sin ven Fredag nogle kapitler tidligere på venstre side af bogen.

Men når du sidder med en e-bog, bliver det straks sværere.

I modsætning til den fysiske bog kan du ikke se, hvor bogen begynder og slutter, du kan ikke mærke sidernes tykkelse, og du har intet overblik over, hvor et kapitel er placeret i bogen forhold til et andet.

- Du mister med andre ord stedsansen i teksten, forklarer Bo Steffensen.

Fordi du kan bladre tilbage og genlæse passager, du måske ikke helt fik fat i, mener han, at vi læser mere intenst i papirbøger.

- I bogen har du overblik og taktilitet. Du kan bladre, og du er formentlig mere koncentreret, når du læser på papir, siger han.

Loading preview...

Mindre hænger fast, når du lytter

Når du lytter til en bog, oplever du det samme manglende overblik som ved e-bogen. Det kan være besværligt at spole tilbage for at lytte til noget, du ikke lige fik fat i - og det er så godt som umuligt at finde en bestemt passage igen. Og helt ligesom med e-bogen, så sidder stoffet også dårligere fast, når du lytter til bøger frem for at læse dem på papir.

To amerikanske forskere lavede nemlig et forsøg, hvor de bad deres studerende forberede sig til en prøve på to forskellige måder. Halvdelen læste stoffet på papir og den anden halvdel lyttede til pensum.

De elever, der lyttede til pensum, klarede sig 28 procent dårligere. Det svarer til at gå fra et 12 tal til et 4 tal i prøven.

Det skyldes, ifølge forskerne bag forsøget, at det er svært at understrege de vigtigste pointer i en lydbog. De forklarer, at bogens mulighed for at lave bokse med information eller skrive sætninger med fed, ikke kan genskabes på lyd.

Loading preview...

Lydbøger er langsommere

En anden ulempe ved lydbøger er, at du er langsommere til tage information ind, når du lytter, sammenlignet med når du læser. Når du tager en lydbog i ørene, vil du typisk høre omkring 150 ord pr. minut - det svarer nogenlunde til, hvor hurtigt vi taler til hinanden.

Læser du lige så godt som gennemsnittet, så kan du ifølge amerikansk forskning, nå op på 300 ord pr. minut. Du når altså dobbelt så mange ord, når du læser på papir.

Og faktisk kan du træne dig til at læse endnu hurtigere. De hurtigste læsere i verden kommer op over 1500 ord pr. minut.

Men inden du sletter alle dine lydbøger og begynder at hamre bogreoler op derhjemme, så læs lige videre.

Du kan nemlig også, ifølge forskere fra MIT, træne din lyttehastighed. Forskerne viste nemlig, at blinde studerende kan lytte og forstå langt hurtigere end gennemsnittet, fordi de har trænet den evne.

Forskerne hævder, at du på bare 8 til 10 timers træning, kan lære at lytte mere end dobbelt så hurtigt - så du når op omkring de 300 ord pr. minut. Du ender altså med samme hastighed som gennemsnitslæseren.

Loading preview...

Tankerne vandrer, når du lytter

Det bliver pludselig en fornøjelse at vaske tøj og tage opvasken, når du kan sætte en lydbog i ørene. For i modsætning til en bog, kan du gøre andre ting samtidig. Men det kan faktisk også være en ulempe, at du koncentrerer dig om flere ting på én gang.

Ifølge Time Magazine, der har snakket med professor i psykologi, David Daniel, fra James Madison University, så har vores tanker det med at vandre, når vi læser eller lytter til bøger.

Forskellen er bare den, at i en bog er det nemt at finde det sted, hvor du mistede tråden. I en lydbog er det noget mere besværligt at spole tilbage, forklarer professoren til Time Magazine.

Loading preview...

Vi hopper konstant, når vi læser

Når du læser i en bog, så hopper du faktisk helt automatisk frem og tilbage i teksten. Ifølge psykologiprofessor Daniel Willingham, som også har snakket med Time Magazine, så bliver 10 til 15 procent af dine øjenbevægelser brugt til at hoppe tilbage i teksten for at dobbelttjekke, at du læste og forstod sætningen korrekt.

Det sker helt automatisk uden, at du lægger mærke til det, forklarer han. Og det er derfor, at læsning egner sig bedre end lytning, hvis du skal lære eller forstå komplicerede emner.

Men selvom du husker mindre, når du lytter, får informationen ind langsommere og har det med at miste koncentrationen, så har lydbogen alligevel en fordel eller to.

Spar på energien, hør en lydbog

Der foregår to overordnede processer oppe i din hjerne, når du læser i en bog. Først oversætter din hjerne blækklatterne på papiret til en række af ord, der former en meningsfuld sætning. Herefter går hjernen i gang med at prøve at forstå sætningen i den sammenhæng, den skrevet i bogen.

Lytter du til en lydbog, kan du derimod springe hele den første del af processen over. Det kræver altså mindre af din hjerne at lytte - og det skyldes, ifølge Bo Steffensen, at vi fra naturens side er designet til at lytte og tale, men ikke til at læse.

- Vi kan lære at tale blot ved at lytte. Men sådan er det ikke med læsning. Der skal dannes nogle helt nye forbindelser i hjernen i nogle områder, som slet ikke designet til læsning. Og det kræver utrolig meget energi af hjernen og øjnene, siger han.

Det er måske derfor, at det er let at falde i søvn, når du ligger på sofaen under tæppet og for tusinde gang forsøger at lytte dig igennem Lykke-Per.

Loading preview...

Bedst til sarkasme

Og det med at slappe af er faktisk ikke det eneste lydbøger er gode til. Kender du det med at sende en mail, som du egentlig tænker er meget neutral - og så bliver den fuldstændig misforstået? Dine kolleger tror du er sur, men du ville bare udtrykke dig kortfattet.

Loading preview...

Skriftsproget har sine svagheder - og netop her er lydbøger, radio og podcasts bedre. Med vores stemmer ligger vi nemlig en følelsesmæssig fortolkning ned over skriftsproget.

Det kan hjælpe dig som læser med at forstå sarkasme eller ironi. Og ifølge Daniel Willinghams interview med Time kan det måske endda gøre det lettere for dig at forstå Shakespeares værker, når en skuespiller lægger tryk de rigtige steder og følelser i sproget.

Du kan vænne dig til alt

Lydbøger er gode til nogle ting. Papirbøger til andre. Men faktisk kan skærmen også noget, påpeger Bo Steffensen.

- Du kan lynhurtig få specifik information, du leder efter. Det tager noget længere tid, hvis du skal slå det op i en bog, siger han.

Er det derimod fordybelse og forståelse, så anbefaler han den trykte bog. Den er nemlig fri for forstyrrelser.

- Det er svært at fordybe sig på en skærm, fordi der hele tiden kan poppe meddelelser op. Men man kan vænne sig til hvad som helst, og jeg tror også, at du kan vænne dig til at læse foran skærmen med samme koncentration som i en trykt bog, slutter han.

Loading preview...