Her 9 myter om at blive gravid – er du faldet for dem?

Kvindelig orgasme, missionærstilling og mindre alkohol øger chancen for graviditet. Eller gør det? Se hvilke myter, der ifølge forskningen holder stik.

Skal kvinden have orgasme? Skal benene op bagefter? Myterne er mange når det drejer sig om at blive gravid. (Foto: © MARIA HEDEGAARD, Scanpix)

Hver tiende kvinde i Danmark er, ifølge ‘Vidensråd for forebyggelse’, enten ufrivilligt barnløs eller har ikke fået de børn, hun gerne ville have.

Det kan der være mange grunde til. Den vigtigste grund er, ifølge professor i fertilitet ved Skive Regionshospital Peter Humaidan, at mange par begynder alt for sent i livet med at forsøge at få børn.

Og ifølge ‘Vidensråd for forebyggelse’ tror mange danskere, at man jo “altid” kan få et barn ved hjælp af fertilitetsbehandling. Men sådan forholder det sig ikke. Kun omkring 70 procent har fået et barn efter fem år i fertilitetsbehandling.

Ifølge professoren går der mange af den slags historier om, hvad der kan hjælpe os med at blive gravide. Men mange af dem er ikke videnskabeligt beviste.

Sammen med Peter Humaidan, har vi gennemgået ni udbredte myter om, hvad der kan øge chancerne for graviditet.

1. Større chance, hvis kvinden får orgasme

Myten går på, at hvis kvinden får orgasme under samlejet, bliver hun ekstra modtagelig over for mandens sæd. Men den holder ikke, forklarer Peter Humaidan.

- Når kvinder får en orgasme, får de en masse sammentrækninger nedefra og opefter i deres livmoder, men at det skulle kunne hjælpe sæden, er en myte, siger han.

Orgasme har altså absolut intet med dine graviditetschancer at gøre, understreger han.

- Der er jo kvinder, der slet ikke kan få orgasme. Og hvis de nu tror, at de skal have orgasme for at blive gravide, så er det jo synd. Har kvinden ægløsning og manden en god sædkvalitet, så skal de sædceller nok svømme op på plads, siger han.

2. Fysioterapi øger chancen for graviditet

Stræk, øvelser og massage kan øge blodcirkulationen i kvindens kønsdele og dermed hæve succesraten for fertilitetsbehandling. Det er argumentet for en udbredt myte om, at fysioterapi kan øge dine chancer.

Men Peter Humaidan tror ikke på det.

- Jeg er ikke imod alternativ behandling. Problemet er bare, at der som regel ikke er nogen forskning, der dokumenterer virkningen. Og i forhold til fysioterapi, så kender jeg ikke til nogen evidens, siger han.

Han ærgrer sig over, at der ikke er flere regler for alternativ behandling i Danmark, for han er bange for, at mange bliver snydt.

- De alternative behandlere skal ikke ligesom os i sundhedsvæsenet kunne dokumentere, at behandlingen virker. Hvis man ikke kan få børn og ikke synes, at det generelle tilbud slår til, begynder man at søge andre veje. Og så er man villig til at prøve hvad som helst, siger han.

3. Benene i vejret efter sex

Smid stængerne i vejret i tyve minutter efter sex, så øger du chancen for at blive gravid, lyder myten. Og ifølge Peter Humaidan, er den god nok.

- Nogle kvinder er bygget sådan, at en stor del af sæden løber ud, når manden trækker sig tilbage. Det kan være noget med skedens opbygning. Så hvis tyngdekraften kan hjælpe lidt til, øger det chancen for, at sædcellerne når op i livmoderen, siger han.

Jo, mere sæd der når op i livmoderen, desto større chance, påpeger han.

- En større koncentration i livmoderen og dermed i æggelederne giver højere sandsynlighed for, at en sædcelle når frem til ægget. Så op med benene, hvis du vil være gravid, siger han.

4. Flere års forbrug af p-piller gør det sværere

Har du i mange år været på p-piller, kan det tage længere tid at blive gravid, når du endelig stopper på pillerne. Sådan lyder budskabet flere steder på nettet. Det er både rigtigt og forkert, forklarer Peter Humaidan

- Hvis du er en kvinde, der har stærkt uregelmæssige menstruationer og bruger p-piller til at styre dine blødninger, så tager det nok noget længere tid at blive gravid, når du stopper på pillerne. Og så er myten rigtig nok, siger han.

For kvinder med regelmæssig menstruation er det dog lige omvendt, forklarer han.

- Er du en sund og rask kvinde, er der faktisk en øget chance. Din krop får pludseligt et skub, når den begynder at producere flere af sine egne hormoner. Typisk kommer der en masse rigtig gode ægløsninger i månederne efter, hun er stoppet på piller. Det viser forskningen, siger han.

5. For meget alkohol påvirker dine chancer

Drop hverdagsdruk og de helt heftige byture, så øger du din sandsynlighed for at blive gravid, lyder et meget udbredt råd. Og det er der noget om, siger Peter Humaidan.

- Umådeholdent forbrug af alkohol reducerer fertiliteten for både mænd og kvinder. Så hvis du drikker flere genstande hver dag, er det ikke godt for dine ambitioner om at blive gravid, siger han.

Men helt at stoppe med at drikke, det behøver du ikke.

- Hvis det bare er en lille hyggebrandert, har det ikke nogen negativ effekt på fertiliteten. Er det derimod en rigtig voldsom omgang, så vil du kunne se det i sædkvaliteten i ugerne efter, siger han.

6. Kun missionærstillingen dur, når du vil være gravid

Den gode gamle missionær-stilling er den mest effektive til at opnå graviditet. Sådan lyder en udbredt myte, men den er simpelthen forkert, siger Peter Humaidan.

- Der er ikke noget belæg for, at missionærstillingen er mere effektiv. Der er ikke nogen som helst forskel på stillingerne, siger han.

Det vigtigste er, at sæden kommer så langt op i kvinden som muligt, understreger han.

- Hvis vi kigger på mekanik og tyngdekraft, så skal du bare sørge for at sprøjte så meget sæd, så langt ind du kan. Og er sædcellerne gode nok, kan de svømme uanset, hvilken stilling du benytter dig af, siger han.

7. Barn nummer to kommer lettere

Har du først fået et barn, så bliver nummer to lettere at få. Den påstand går igen mange steder, og ifølge Peter Humaidan er der faktisk noget om det.

- Hvis du har været gravid en gang tidligere, så er det lettere at blive gravid igen. Men helt præcist, hvorfor det er sådan, er lidt uvist. Måske er det fysiologisk. Måske er det fordi, kvinden har gode æg, siger han.

En normal og vellykket graviditet er nemlig, ifølge professoren, et tegn på, at kvindens hormonelle styring og kønsdele fungerer, som de skal.

- Når jeg har en kvinde i fertilitetsbehandling, der tidligere har været gravid, så tænker jeg, at hun er væsentligt bedre stillet end en kvinde af samme alder, der aldrig har været gravid, siger han.

8. Hypnose øger chancen for graviditet

Din psyke påvirker din krop og dens produktion af hormoner, og hypnose kan hjælpe med at gøre psyken klar til en graviditet. Men det er der slet intet belæg for, siger Peter Humaidan.

- Der er ingen bevisførelse for, at hypnose hjælper på nogen måde. Men folk gør jo hvad som helst hvis de er desperate, siger han.

9. Mindre kaffe, flere børn

En populær myte siger, at du skal stoppe med at drikke kaffe, hvis du vil være gravid. Men faktisk er det ikke kun kaffe, men alt med koffein du skal skære ned på, lyder det fra Peter Humaidan.

- Koffein ser ud til at øge andelen af DNA-brud i mænds sædkvalitet - og det forringer chancen for, at manden kan gøre sin partner gravid. Særligt et stort forbrug af Red Bull er et problem, siger han.

Men koffeinen rammer ikke kun mandens fertilitet.

- Forskning viser, at kvinder der drikker mere end to kopper espresso om dagen, har en øget risiko for tidlig spontan abort, slutter han.