Det er blevet den tid på året, hvor Apple sender den årlige opdatering af firmaets styresystem iOS på gaden. Til de mobile enheder er man nået til 11. generation, som denne gang er en smule anderledes end normalen.
For første gang er det nemlig iPad, der spiller den helt centrale hovedrolle, mens nyhederne til iPhone er lidt færre og langt mindre omfangsrige.
Apple har gennem et længere stykke tid kæmpet med at få placeret firmaets tablets som andet end et hygge-apparat i stuen. Men med lanceringen af iPad Pro har man forsøgt at placere ‘padden’, som et arbejdsredskab, der for nogle mennesker ligefrem kan erstatte en pc.
Det har krævet en større ændring af måden styresystemet virker på. Vi gennemgår her de største nyheder til iPad (nogle af dem er ens på iPhone).
1. Dock
Når du åbner en iPad med iOS 11 på, vil du med det samme se, at der er noget, der ikke er, som det plejer.
Apple har nemlig kopieret den såkaldte dock, som kendes fra firmaets Mac-computere, og indsat den på iPad.
Det betyder, at du i bunden af hjemmeskærmen nu har en lang vandret liste, der huser i omegnen af 15 apps, som du har nem adgang til.
Ligegyldigt, hvilken app du befinder dig i, kan du altid med et lille skub fra bunden af skærmen kalde docken frem, så du markant hurtigere end før kan skifte mellem apps. Det virker rigtig godt og gør en reel forskel, hvis du ofte springer mellem forskellige programmer.
Udover de apps, du selv tilføjer, vises der automatisk i højre side af docken også et par apps, du bruger meget, eller som du har brugt for nyligt.
2. Nyt Kontrolcenter
Både iPad og iPhone har fået et nyt kontrolcenter, som fra hjemmeskærmen kaldes frem ved at skubbe op fra bunden.
Er man inde i en app, skubber man stadig op fra bunden på iPhone, mens man på iPad nu skal skubbe lidt længere op, end når man vil kalde docken frem. Alternativt kan man på iPad dobbelttykke på hjemmeknappen.
Det nye kontrolcenter på Apples tablet er nemlig slået sammen med appskifteren, hvor man - som navnet antyder - kan skifte mellem apps eller lukke dem, hvis man ønsker det.
Både på telefon og tablet kan man nu skræddersy hvilke apps, der findes i kontrolcenter. Det gør man i Indstillinger > Kontrolcenter > Tilpas betjeningspanel.
Ligeledes gælder det for begge platforme, at man, på nyere enheder der understøtter det, kan foretage et såkaldt 3D Touch (trykke hårdt ned og holde) på et ikon, for at justere den bagvedliggende funktion - det kunne fx være lysstyrken på skærmen.
3. Bedre multitasking
På iPad har det i et stykke tid været muligt at se udvalgte apps side om side i et såkaldt split view. Denne funktion går Apple nu endnu videre med.
Har du en app åben, der fylder hele skærmen, kan du ved at kalde docken frem med et lille skub, trække en anden app ind ved siden af den første.
I første hug vil den app, du trækker ind, lægge sig som en app, der ‘flyder’ oven på den, der var åben - det kaldes også ‘slide over’. Ønsker du, de to apps skal vises side om side, skal man efterfølgende trække ned i appen, der flyder.
Dette er på mange måder ikke særligt intuitivt, men man kan jo hurtigt lære det, hvis det har relevans for en.
Når man har gjort det, kan man så efterfølgende justere om de to apps, skal fylde lige meget, eller om de skal deles 75/25. Uanset hvilken fordeling du vælger, kan du scrolle i de to apps helt uafhængigt af hinanden og endda samtidigt, hvis du skulle lyste det.
Vil du igen have den ene app til at fylde hele skærmen, skubber du den anden sidelæns ud af skærmen.
Men flere apps åbne samtidig stopper ikke der. For selvom du har to apps åbne, kan du nu åbne en tredje app - det kunne fx være musik-appen, hvis du vil skifte til en anden sang.
Det gøres ved at skubbe docken op, trække den app ind du ønsker og slippe den, hvor de to åbne apps støder op til hinanden. Slipper du den over en af de to åbne apps, vil den app du slipper den over blive erstattet.
Har du åbnet en tredje app, er det dog kun den, der er aktiv. Til gengæld kan du efter endt brug skubbe den ud til højre. Får du brug for den igen, kan den skubbes ind fra højre side igen. Den gemmer sig så at sige, der hvor skærmen slutter.
4. "Træk og slip" funktion
En ting som de netop beskrevne funktioner muliggør, er også helt nyt. Nemlig drag and drop, som måske på dansk kan kaldes træk og slip - uden yderligere associationer med et toilet.
Det betyder fx, at du hvis du har en browser og et tekstdokument åbent ved siden af hinanden, så kan du trække et billede eller et link fra en artikel direkte over i dit tekstdokument.
Du kan også trække billeder fra dit fotobibliotek over i en email.
Men du behøver ikke have to apps åbne ved siden af hinanden for at det kan lade sig gøre. Du kan også gå i fotoappen, vælge et billede med en finger, mens du med den anden hånd skubber docken op fra bunden, vælger den app du gerne vil indsætte billedet i, for derefter at slippe billedet inde i appen.
Har du brug for at dele fx 5 billeder, så kan du vælge det første billede med den ene finger, mens du tapper på flere billeder, der så automatisk bliver tilføjet under det første billede, så man kan trække de fem billeder på en gang.
Drag and drop er bestemt ikke nyttigt for alle. Men der er ingen tvivl om, at det er med til at gøre iPad til et helt andet brugbart apparat for mange, der stadig har brug for en del af det en pc kan - men som grundlæggende ikke bruger mere end de mest almindelige funktioner som at skrive, surfe og dele ting med andre.
5. Ny app til filer med et skidt navn
Det er ikke kun billeder man kan hente via drag and drop.
For første gang har Apple implementeret noget, der minder om et filsystem på iPhone og iPad. Det sker via en helt ny app, der på dansk hedder ‘Arkiver’ (på engelsk har den det noget mere retvisende navn ‘Files’.)
Arkiver viser dig ikke kun alle de filer, du har liggende i Apples iCloud, men kan blandt andet også forbindes til Dropbox, Google Drive og OneDrive.
Det betyder, at du for første gang på Apples mobile dimser, har noget der minder om et samlet overblik over de dokumenter, du har gemt i skyen.
Desværre kan man ikke søge på tværs af de forskellige services, men det er da et skridt i den rigtige retning og i særdeleshed, hvis man ønsker at placere iPad som mere end en slap-af-i-sofaen-computer.
6. Nyt tastatur
En anden nyhed, som kun er tilgængelig på iPad, er et nyt taststatur.
Nyheden er, at der bag hvert bogstav gemmer sig et tal eller et symbol, som fx + eller @, som man kan komme til lynhurtigt, uden først at skifte til et andet tastatur, som man har været nødsaget til indtil nu.
Skal man fx skrive 1, så trækker man hurtigt ned i q-tasten, og så skriver man 1 på den måde.
Det er markant hurtigere og mere simpelt og en klar - omend lille - forbedring.
7. Rediger live foto
En nyhed, der både virker på telefon og tablet, er muligheden for at redigere i de såkaldte live photos.
Har man slået live photos til, er hvert eneste billede i virkeligheden en lille film, hvor der optages en smule inden og efter, du trykker udløser-knappen ned.
Det nye er, at man nu kan redigere hvilket stillbillede eller frame fra den lille video, der skal optræde som dit foto. Det er ganske smart, da det ofte kan være et splitsekund før du får taget billedet, at der sker det, du håbede at fange med kameraet.
8. Lidt mere privatliv
En anden lille tilføjelse, der også virker på begge platforme, drejer sig om lidt mere privatliv, når du søger på nettet.
I indstillingerne til Safari-browseren, kan man nu slå en ny funktion til, der hedder “Undgå sporing mellem websteder”.
Slår du funktionen til, vil Apple forsøge at minimere hvordan firmaer kan følge dine bevægelser rundt på nettet, som bruges til at tegne en særdeles personlig og præcis profil af dine præferencer.
Læs også
Her er den nye iPhone X: Nu skal man låse op med ansigtet
Helt konkret bruger Apple såkaldt machine learning til at identificere, cookies, som kun har til formål at tracke dig, som så automatisk bliver slettet efter 24 timer.
Denne funktion er ikke nogen garanti for, at du slipper udenom at blive tracket, men det er i hvert fald et forsøg på at minimere det.
Du finder funktionen i Indstillinger > Safari og scroller herefter lidt ned på siden.
9. Slet apps uden at miste data
Den næste nye funktion, vil særligt være guld værd, for folk med enheder, med lidt lagerplads, eller som stopfylder deres enheder med apps og dokumenter.
Nu kan du nemlig slå en indstilling til, der gør at ubrugte apps automatisk bliver fjernet. Det gøres i indstillinger under iTunes & App Store, hvor du slår funtionen til der blot hedder 'Fjern apps, der ikke bruges'.
Du sletter ikke de dokumenter, der hører til appen, så skulle du får brug for dit indhold på et senere tidspunkt, kan du hente appen igen og alt skulle så være som før du slettede den.
Det er også muligt nu manuelt at slette apps, men at vælge at beholde de tilhørende data - det kunne fx være spil, der ofte fylder en del.
10. Apple pencil instant notes
Ejer du en Apple Pencil, kan man nu med et tryk på hjemmeknappen og et tap med blyanten direkte på skærmen starte med at tage noter på låst iPad.
Det kan altså være en hurtig måde lige at få griflet en idé ned, inden du glemmer den.
11. Dokument-scanner
Har du brug for at scanne et dokument, som skal underskrives og sendes retur, kan du nu med fordel bruge Apple egen note-app til formålet.
Den nye dokumentscanner evner at tage billeder fra temmelig skrå vinkler og rette det ud, så dokumentet står lige på skærmen.
Herfra kan du så underskrive dokumentet med fingeren eller en Apple Pencil, og fyre det retur på en mail.
12. Skærmbilleder rykker et niveau op
Er du en af dem der elsker at tage skærmbilleder eller screenshots, så er det nu langt nemmere både at tegne på dem og dele dem.
Tager du et skærmbillede, kan du med det samme kalde det frem på skærmen, slå et par cirkler om det væsentlige med fingeren, tilføje en håndskrevet note og dele den med andre.
13. Bedre styr på passwords
Hvis du ikke allerede en den lykkelig ejer af en password manager, så kan du i iOS 11 få lidt mere styr på dine passwords, via en ny kodehusker-funktion.
I indstillinger findes der nu en ny menu, der hedder ‘konti og adgangskoder’. Vælger du den og trykker på ‘koder til apps og websteder’, kan du nu se, alle de koder du har bedt Apple om at huske.
Koderne er beskyttet af din adgangskode eller dit fingeraftryk.
14. Ny App Store
App Store har også fået en stor designmæssig overhaling. Det er dog lidt en bagatel, medmindre du har særlig stor kærlighed til manuelt at sidde og surfe efter nye apps og spil.
15. AR - Augmented Reality
Den måske allerstørste nyhed på både iPhone og iPad er AR - augmented reality - som kort fortalt blander den virkelige verden med den digitale måske bedst kendt fra Pokemon Go.
Apple lancerede tidligere på året et såkaldt AR-kit, som giver app-udviklere mulighed for at designe Augmented Reality-apps, som igen gør det muligt for brugerne at tilføje digitale elementer til den fysiske verden.
Et eksempel på hvad teknologien kan er Ikea, der gør det muligt for kunderne at prøve nye møbler i stuen, inden de køber. Et andet eksempel er, at du nu kan bruge din telefon som et målebånd, der ganske præcist kan opmåle dit hjem eller andre ting.
Dog er det formentlig i spilverden, man vil se de bedste bud på hvad AR kan. Men det er stadig for tidligt at sige, om det AR vil gøre en markant forskel, eller om det blot ender som en hurtigt overstået dille.
Det nye iOS 11 til iPhone og iPad kan hentes fra i dag af. Inden du opdaterer, så læs vores anbefaling, om at det måske er klogt at vente et øjeblik - særligt hvis du har en ældre telefon eller tablet.