Brinkmann: Måske tager vi skade af sociale medier

Teknologien gør os afhængige og risikerer at gå ud over vores evne til at forstå hinanden, advarer psykolog Svend Brinkmann og hjerneforsker Albert Gjedde.

De sociale medier får en hård medfart i radioprogrammet ”Brinkmann på P1”. Med udgangspunkt i hjerneforskning kommer de to eksperter ind på de negative konsekvenser af teknologien og dens rolle i hverdagen.

Professor Albert Gjedde fra Center for Neuroscience på Københavns Universitet beskylder sociale medier for at udnytte et afhængighedspotentiale i den menneskelige hjerne.

- De giver en belønning, som fastholder os i bestemte adfærdsmønstre. Man taler meget om, om det er en sygdom på samme måde som ludomani og anden adfærdsafhængighed. Og om internetafhængighed er noget, vi skal bekymre os om, og som måske ligefrem er ved at blive en sygdom, siger Albert Gjedde.

Empati går tabt

Psykologiprofessor Svend Brinkmann er også bekymret. Det går ud over vores evne til at forstå hinanden, når vi erstatter direkte fysisk interaktion med kontakt gennem teknologi, mener han. Og selv om hjernen er kendetegnet ved at være tilpasningsdygtig og ”plastisk”, mister vi måske alligevel noget i processen.

- Interaktionen gennem de sociale medier frem for fysisk interaktion er måske problematisk i forhold til at udvikle empati, forståelse af andre og alt det der. Måske har vi nået grænsen med de her sociale medier og nye teknologier. Så vi må sige, at vi ikke kan gøre hvad som helst med hjernen, uden at vi mister vitale menneskelige egenskaber, siger Svend Brinkmann.

Generation uden empati

Albert Gjedde deler Brinkmanns skepsis:

- Jeg har beskæftiget mig meget med frygten for de sociale medier, mobiltelefoner og så videre. Det kan godt være, at man er ved at opfostre en hel generation af personer, hvor vi til sin tid om 10-20-30 år vil se, at de mangler empati.

Problemet er ifølge Albert Gjedde, at vi kommer til at bruge uforholdsmæssigt meget tid og energi på indtryk udefra i stedet for at kigge indad.

- En del af vores empatiske virke foregår ved, at vi gennemgår fremtidige handlingsmønstre og vælger de handlinger, som er de mest empatiske. Men det kræver, at vi er i en indadvendt bevidsthedsform, hvor vi beskæftiger os med vores egen hukommelse, siger Albert Gjedde.

Teknologien blokerer for den grad af fordybelse, fortæller han:

- Hvis vi hele tiden skal være på en mobiltelefon eller en iPad, er vi beskæftiget med et andet hjernenetværk, som koncentrerer sig om dét, der kommer udefra. Og så kan det være, at vi ganske enkelt ikke får den opdragelse, der gør, at vi er i stand til at udvise empati, mener hjerneforskeren.