I sommerperioden bliver selv de mest internetafhængige mennesker (som regel) bedre til både at lægge telefonen fra sig og logge af computeren.
Men inden man kobler helt af det digitale univers for sommeren, er det en god idé at have styr på, at man ikke bliver hacket på ferien, mens man er uopmærksom. Det siger Rasmus Theede, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, til Harddisken på P1:
- Vi ser desværre, at de IT-kriminelle også er på feriestederne, og at de har lagt mærke til, at vi måske er lidt mere afslappede, når vi er på ferie.
Rasmus Theede giver her fem gode råd til, hvordan man sikrer sig digitalt i ferien:
1. Ta' en backup af dine enheder
Hvis du skal have en computer eller ipad med på ferien, så sørg for at den har den nyeste sikkerhedsopdatering, og at dine antivirusprogrammer også er opdaterede. Det er også en god ide at tage en backup af dine enheder, inden du tager afsted.
- Vi ser alt for mange, der har alle deres familiebilleder liggende på computeren uden backup. Det er super ærgerligt, hvis du mister det, for der kan ligge en hel familiehistorie på en computer, siger Rasmus Theede.
I den forbindelse skal det også nævnes, at hvis du tager en backup på en ekstern harddisk eller et USB-stick, skal den ikke opbevares sammen med computeren. Hvis computeren bliver stjålet, gør harddisken det højst sandsynligt også.
2. Passwords på alle enheder
Sørg for at have password på alle dine enheder. Hvis du sikrer din telefon, ipad og computer med et kodeord, kræver det en indsats, før den IT-kriminelle kan få adgang og rode i dine data.
- Mange gange er det ikke vildt avancerede cyberkriminelle, der stjæler telefoner på feriesteder. Ofte oplever vi, at hvis den den kriminelle ikke kan låse telefonen op med det samme, bliver den smidt ud, siger Rasmus Theede.
3. Brug en VPN-tjeneste
VPN står for Virtual Private Network, og kort fortalt betyder det, at dine data bliver sendt i sit eget private, krypterede netværk.
Det kan være en god idé, fordi du ikke kan tjekke, hvem der kigger med i trafikken på de mange åbne netværk, der findes på hoteller og cafeer på feriesteder. VPN-tjenester kan fås til både smartphones, tablets og computere, og de sikrer, at du trygt kan gå på et hvilket som helst trådløst netværk - uden at du kan overvåges af ejeren af netværket.
- Man kan få gode VPN-tjenester i dag til meget få kroner. Og man kan jo bare aflyse abonnementet, når man kommer hjem igen, siger Rasmus Theede.
4. Hold øje
Det virker måske simpelt, men hold et vågent øje med de elektroniske dimser, du har med på ferien.
- En af udfordringerne ved mobilt udstyr er jo, at det er mobilt. Derfor er det nemt at få stjålet. Hold nu øje med det. Lad være med at lægge det frit fremme på hotellerne - og sørg for at låse det væk. siger Rasmus Theede.
5. Vær kritisk overfor fremmede apparater
Mange hoteller stiller computere til rådighed for gæsterne, så de kan tjekke mails på ferien. Men der har været tilfælde, hvor IT-kriminelle har lagt overvågningssoftware ind på maskinerne for at opsnappe passwords fra gæster. Lignende metoder er også set på danske biblioteker. Og skulle du falde over et USB-stick, der ligger efterladt, bør du ikke lade din nysgerrighed vinde over dig, for det er en dårlig idé at sætte det i din computer.
- Lad være med at bruge fremmede USB-sticks - eller USB-sticks til og fra fremmede computere. Du ved ikke hvad der ligger af snask, som du kan få med hjem, siger Rasmus Theede.