Go home Bill Gates: De her danskere har haft kæmpe betydning for din computer

Nogle af de vigtigste programmeringssprog gennem tiden er opfundet af danskere.

De fleste kender Steve Jobs og Bill Gates – to af de største pionerer inden for computerverdenen.

Men de to herrer kan ikke alene snuppe æren for den moderne computer. Bag opfindelsen ligger flere århundredes arbejde med matematiske teorier og mekaniske opfindelser. Og det har krævet massevis af menneskehjerner at udvikle teknologien.

I nyere tid har mange programmører haft en afgørende betydning. Uden dem ville du ikke forstå meget af det, der foregår på din computerskærm.

Programmørerne har nemlig skabt de sprog, der gør det muligt for mennesker at kommunikere med maskinerne. Havde vi ikke sprogene, ville vi for eksempel ikke kunne udvikle spil, apps og hjemmesider.

Og noget tyder på, at vi i Danmark har et særligt talent for at opfinde programmeringssprog. En række danskere står nemlig bag nogle af de vigtigste sprog gennem tiden.

(Foto: © (Foto: JOHNNY BONNE © Scanpix))
(Foto: © (Foto: JOHNNY BONNE © Scanpix))

Byggede en af grundstenene

Den første verdensberømte IT-dansker var den nu afdøde astronom og datalog Peter Naur.

Han stod i spidsen for udviklingen af et computersprog, der blev døbt Algol 60 (Algorithmic Language, årgang 1960). Sproget kunne bruges på flere computere og endte med at blive fundamentet for, hvordan man laver programmeringssprog.

- Det var ham der bragte orden i kaos kan man sige. Hans arbejde har defineret struktur og syntaks for alle senere kodesprogs opbygning, siger Jesper Buris Larsen, der er direktør for Danmarks Tekniske Museum.

- Hans arbejde lever dermed videre i din og min mobiltelefon og alle computere i dag. Og det er stadig grundlaget for, hvordan selv Google og Apple arbejder med de mest avancerede algoritmer og programmer, fortsætter Jesper Buris Larsen.

I 2005 vandt Peter Naur computerverdens svar på en nobelpris - den såkaldte Turing-pris - blandt andet for sit arbejde med Algol 60.

(Foto: © Wikimedia commons)
(Foto: © Wikimedia commons)

Skabte et komplekst, men hurtigt sprog

Programmeringssproget Algol 60 fik blandt andet stor betydning for en anden dansk programmør cirka 20 år efter.

Det var datalogen Bjarne Stroustrup, der i 1980erne opgraderede det allerede eksisterende og meget udbredte programmeringssprog kaldet C. Stroustrups version af sproget blev døbt C++.

- Han har lavet et sprog, der klarer høj kompleksitet og samtidig kører hurtigt. Det bliver brugt i udvikling, der kræver høj performance, men som skal være mere struktureret end sproget C, siger Peter Sestoft, der er professor på IT Universitetet i København. Han har været forfatter på flere bøger om programmeringssprog.

C++ er i dag et af verdens mest udbredte computersprog, og det er blevet brugt til at kode nogle af de mest kendte styresystemer. Det amerikanske branchemagasin IEEE Spectrum har blandt andet placeret det som nummer to på deres liste over de 10 mest populære programmeringssprog i 2018.

Sproget bliver blandt andet brugt til udvikling af computerspil, der kræver højt sprogniveau og samtidig høj hastighed. C++ bliver stadig udviklet, og i dag er der lavet nyere versioner af sproget.

(Foto: © Wikimedia commons)
(Foto: © Wikimedia commons)

Gjorde det nemmere at kode til web

Da internettet for alvor fik sit gennembrud i 1990erne, åbnede et helt nyt område for programmering, og flere sprog blev opfundet.

Et af de succesfulde fik navnet PHP - et såkaldt serverside-scriptsprog skabt af den dansk-canadiske softwareudvikler Rasmus Lerdorf.

Rasmus Lerdorf gjorde sproget til et open source-projekt, hvilket betød at andre programmører fik gratis adgang til kildekoden, så de kunne videreudvikle sproget.

- PHP er ikke et smukt sprog på samme måde som C++, men det er et meget velegnet sprog til blandt andet at programmere serversider og script til web, siger Peter Sestoft.

- Det gode ved Rasmus Lerdorfs sprog er, at han har gjort det nemt for andre at lære at kode til web, fortsætter Peter Sestoft.

I dag ligger PHP på en sjetteplads på IEEE Spectrums liste over årets mest populære programmeringssprog. For nogle år siden blev det anslået, at mindst 80 procent af alle offentlige websider i verden er baseret på, at det er PHP, der kører på serversiden.

Facebook, Wikipedia og Yahoo er blot nogle af de mange hjemmesider, der i høj grad er afhængige af sproget.

(Foto: © Wikimedia commons)

Udfordrede kendt sprog

I midten af 90erne kom også det meget udbredte programmeringssprog Java, som blev udviklet af den amerikanske IT-virksomhed Sun.

Java er en mere simpel udgave af C++ og bruges blandt andet til at lave spil og apps. Sproget er blevet populær verden over, blandt andet fordi det kan køres på flere forskellige styresystemer.

Men i starten af 00erne fik Java en konkurrent. Det gigantiske it-firma Microsoft ville lave Java på deres egen måde. Derfor hyrede de danskeren Anders Hejlsberg til at lave sproget, der fik navnet C# (udtales C sharp).

- De to sprog har kørt et kapløb. Java er det lidt mere konservative, mens C# har lidt mere vovemod til at optage nye faciliteter og prøve nye stile, siger Peter Sestoft.

Ifølge IEEE Spectrum ligger C# på en femteplads over årets mest populære sprog. Java ligger nummer tre på listen.

Inden Anders Hejlsberg udviklede C#, stod han blandt andet bag udviklerværktøjerne Turbo Pascal og Delphi, som begge er anerkendt blandt mange programmører.

- Han er en fænomenal designer og har ramt rigtigt på mange punkter, siger Peter Sestoft.

ANDRE DANSKE IT-PIONERER:

  • Lars Bak har blandt andet udviklet Javascript-motoren i den populære internetbrowser Google Chrome.

  • Janus Friis skabte video- og telefon-servicen Skype sammen med svenskeren Niklas Zennström. Skype blev solgt til eBay i 2005.

  • Lars og Jens Eilstrup Rasmussen var hovedarkitekter på korttjenesten Google Maps.

  • Nicholas Francis og David Helgason (fra Island) startede spilplatformen Unity sammen med tyskeren Joachim Ante. I dag bruges Unity til at udvikle spil til blandt andet Playstation, Nintendo og Iphone.

  • Benedict Løfstedt og Børge R. Christensen udviklede i 1973 programmeringssproget COMAL (Common Algorithmic Language) med fokus på skoleundervisning.

  • Poul-Henning Kamp står bag algoritmen md5crypt og serverteknologien Varnish, der begge er meget udbredte. Derudover har han skrevet software-licensen Beerware.

  • David Heinemeier Hansson står bag det udbredte webudviklingsmiljø Ruby on Rails.

  • Per Brinch Hansen designede det meget avancerede operativsystemsoftware til den danske RC4000-computer på Regnecentralen. Han opfandt begrebet monitor, sproget Concurrent Pascal og ordet datamat – et dansk ord for computer.

  • Jakob Nielsen er specialist i IT-brugervenlighed. Han har givet navn til Nielsens Lov, fordi han forudså, at netværkshastigheder for avancerede private brugere vil vokse med 50 procent om året.

  • Dines Bjørner og en gruppe kolleger og studerende fra Danmarks Tekniske Universitet lavede en oversætter til sproget Ada. Det var den første europæiske, der blev godkendt af det amerikanske forsvarsministerium i 1984. Oversætteren udvikles og sælges fortsat.