Teknologigiganterne Facebook, Apple, Google og Microsoft kæmper for at give os nye oplevelser, og for samtidig at blive dem, der opfinder the next big thing. Det er en del af deres natur og derudover godt for både firmaernes brand og bundlinje, når det lykkes.
I 2014 blev Tango-projektet lanceret som Googles forsøg på at give os fremtiden i dag. Det lovede, at man på sin tablet eller smartphone kunne se en udgave af virkeligheden, der var forbedret og indeholdt 3D-objekter, som kunne bruges til både spil og i andre typer applikationer. Men den første marts næste år lukkes projektet ned, skriver websitet The Verge.
Projektet skulle være bedre end de daværende alternativer, fordi det benyttede særlig hardware, som var langt mere præcist og kunne opfange verden i realtid og med langt flere detaljer end andre smartphones og tablets.
https://www.youtube.com/watch?v=YulYq5P3heo
Herover ses en række eksempler på, hvad udviklere havde opnået med Tango i maj 2017.
Siden da er udviklingen på Tango gået langsomt, og først sidste år fik almindelige forbrugere adgang til at købe en smartphone, der kunne fungere med Tango.
Udviklingen på området - kaldet augmented reality eller blot AR - har dog langt fra stået stille, og tidligere på året lancerede Googles konkurrent Apple deres ARKit, som kan køre på de nyeste iPhones og iPads. Det fik Google til at tage skeen i den anden hånd.
Manglende apps og brugere
På papiret er det skrinlagte Tango altså ARCore overlegent, fordi det bruger den særligt avancerede hardware til at placere de virtuelle objekter. Men få og ikke særligt populære apps har uden tvivl været med til at give projektet dødsstødet.
Og så er der ARCore, som er afløseren til Tango. ARCore blev lanceret som svar på ARKit, som Apple målrettede en langt bredere gruppe brugere, som nød større bevågenhed fra pressen og - i hvert fald i første omgang - udviklere og brugere.
Selv om ARCore også kun fungerer på få udvalgte smartphones (tre ifølge deres hjemmeside), er disse modeller, som er produceret af Samsung og Google, selv langt mere udbredt og derfor er potentialet til at få en kassessucces i hus også større.
ARCore kan ikke indsamle samme mængde data om omgivelserne og er derfor i rent teknisk forstand stækket i forhold til Tango-projektet, men kan alligevel give ret overbevisende resultater.
https://www.youtube.com/watch?v=1R8uR8K_Jv0
Lyssætningen er noget af det, der gør ARCore velfungerende.
Eksperimenter med blandet succes
Da Tango så dagens lys i 2014, var det som en del af ATAP (Advanced Technology and Projects), Googles eksperimenterende afdeling, der skal lave produkter med morgendagens teknologier.
Dengang virkede det visionært, men alligevel håndgribeligt, fordi både udviklere og forbrugere kunne se potentialet i at kunne lave præcise opmålinger af omgivelserne. De kunne for eksempel bruges i næste generation af smartphonespil eller til apps rettet mod byggeindustrien.
Tango er et eksempel på, hvordan Google ligesom de andre teknologigiganter bruger ressourcer på at udforske, hvordan vi kommer til at bruge smartphones og anden teknologi i fremtiden.
ATAP stod også bag ARA - en modulær smartphone, hvor brugeren kunne udskifte enkelte elementer, så telefonen ikke skulle kasseres lige så hurtigt som en almindelig smartphone. Sidste år led den samme skæbne som Tango.
Anderledes er det gået med gruppens Jacquard-projekt, der er en måde, hvorpå man kan bygge elektronik ind i tekstiler. Den teknologi så nemlig dagens lys tidligere på året i et samarbejde med Levi's
https://www.youtube.com/watch?v=k9vqmT9OvfM
AR-fremtiden er endnu ukendt
AR afgår bestemt ikke ved døden, fordi Tango-projektet snart ikke findes længere. Det er ARCore og ARKit beviset på. Men det står heller ikke klart, hvad vi præcis kommer til at bruge teknologien til.
Apple og Google har deres smartphones, der primært taler til os almindelige forbrugere, mens Microsoft har valgt en anden tilgang og udviklet HoloLens - en elektronisk brille og platform, der også kan vise AR-indhold, og som har andre brugsscenarier.
2018 kommer utvivlsomt til at byde på nyheder om både ARCore og ARKit, men om det bliver året, hvor augmented reality for alvor slår igennem hos forbrugerne, er på nuværende tidspunkt rent gætværk.