Jagten på fleksible og intelligente rumdragter er gået ind

Rumdragter skal ikke blot holde astronauterne i live, men også gøre deres arbejde nemmere.

MIT's Biosuit er en såkaldt trykdragt, der er kropsnær, let og fleksibel til brug i rumfartøjer ved landing. (Foto: © Jose-Luis Olivares, MIT)

Det overordnede formål med en rumdragt er at sørge for, at astronauterne kan overleve de ekstreme forhold i rummet og på fremmede planeter.

Det er historisk set også lykkes med forskellige typer af rumdragter, men på trods af succesen er man ikke stoppet med at udvikle på dem.

Man kan ifølge Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker ved DTU Space, tale om tre forskellige former for rumdragter.

  • Boeing har udviklet en ny rumdragt til deres Starliner-rumkapsel. Dragten er bl.a. udstyret med handsker, der virker med touchskærme. (© The Boeing Company)
  • MIT's Biosuit er en kropsnær rumdragt, der skal omfavner astronautens krop med temperatur følsomme fjedre i dragten. (Foto: © Jose-Luis Olivares, MIT)
  • Der er ikke meget information om SpaceX' rumdragt, men den er designet til deres Dragon-rumkapsel. (Foto: © Elon Musk, SpaceX)
1 / 3

Dragten i rumskibet

Trykdragter er de dragter, som man bruger inde i rumskibene. De skal beskytte astrounaterne, hvis der kommer en lækage i deres rumkapsel på vej tilbage til Jorden.

Lige netop vigtigheden af trykdragter blev lært på tragisk vis, da tre russiske astronauter døde i 1971 af iltmangel, fordi trykket forsvandt i deres rumkapslen på vej tilbage til Jorden.

De seneste par år er flere aktører kommet med forskellige designs for trykdragter beregnet til brug i rumskibe. Bl.a. Boeing, SpaceX og MIT.

- Ved trykdragter ser vi især en udvikling i retning af mindre dragter, der er mere kropsnære, så man nemmere kan bevæge sig rundt i dem. Dragten skal i princippet bare undgå, at du dør ved landing, siger Michael Linden-Vørnle.

Astronaut Bruce McCandless i et såkaldt 'EVA-suit' på den første rumvandring uden nogen form for tilkobling til rumstationen i 1984. (© Nasa)

Et lille personligt rumskib

En anden type af rumdragter hedder 'EVA-suits' og bruges til rumvandring, hvilket betyder, at dragten skal beskytte astronauten mod rummets ekstreme forhold.

- Det er faktisk et lille rumskib, der beskytter mod de farer, der er ude i rummet, fordi der er ikke andet en dragten til at beskytte mod stråling, partikler og andet, siger Michael Linden-Vørnle.

Det betyder blandt andet, at rumdragten har et større system til at holde astronauten i live over længere tid. Det gælder blandt de rumdragter på den internationale rumstation, der skal bruges til at vedligeholde stationen udvendigt.

Det store system betyder også, at disse rumdragter er meget tunge og klodsede at bevæge sig rundt i, hvilket ikke er specielt egnet til udforskning af planter som Mars, selvom den lave tyngdekraft bevirker, at astronauterne er væsentligt lettere.

  • Z2 er den ene af NASA's satsninger, når det kommer til den næste generation af rumdragter, der skal udforske Mars. (Foto: © Bill Stafford, Nasa)
  • PXS er den anden af NASA's prototyper, der skal udforske Mars. (© Nasa)
1 / 2

Udforskning af Mars

En tredje type af rumdragter er en mellemting mellem trykdragter og og EVA-dragter. Her er det især NASA, der står for udviklingen med sine prototyper Z2 og PXS, der er designet til Mars.

- Når man skal gå rundt på overfladen af en planet som Mars,så skal dragterne være lettere og mere fleksible, så det er nemmere at udføre forskellige former for arbejde, siger Michael Linden-Vørnle.

Michael Linden-Vørnle peger på, at dragterne i fremtiden bliver mere intelligente. For eksempel i forhold til at tilpasse sig vejret på Mars.

- Den optimale rumdragt giver den bedst mulige beskyttelse med mindst muligt gene for astronauten. Altså så lidt forstyrrende som muligt, så man kan have det på i lang tid og arbejde med den på. Samtidig med at man er optimal beskyttet mod de farer, der er, siger han.