Du skal på toilettet og vil gerne lige have telefonen med, så du kan klare et par baner i ‘Candy Crush’. Men dit badeværelse er en dødszone for det trådløse internet. Du har simpelthen intet signal.
Det er måske nok et ‘first world problem’, men wifi-døde zoner i vores hjem er for mange et ret irriterende fænomen.
Men hvorfor sker det egentlig?
Vi har bedt Jimmy Jessen Nielsen, lektor med speciale i trådløs kommunikation på Aalborg Universitet, om at forklare os videnskaben bag.
- Hullerne i signalet opstår på grund af den måde, som radiobølgerne i wifi-signalet spreder sig ud i boligen på. Jo, længere afstanden til routeren er, jo mere dæmpes signalet. Men forskellige typer materialer - såsom vægge - dæmper mere end luft og kan give døde områder i boligen, siger han.
Din smartphone og router er på bølgelængde
- For at forstå hvordan vores trådløse netværk - eller i daglig tale wifi - opfører sig derhjemme, er vi nødt til at forstå, hvordan et trådløst netværk fungerer, siger Jimmy Jessen Nielsen.
En trådløs router - den boks med små farvede lamper din internetudbyder har sat op hos dig - sender radiobølger ud i alle retninger i dit hjem.
Bølgerne bevæger sig gennem vægge, døre og luften. Derfor har du forbindelse på din smartphone i stuen, selvom du lukker døren ud til gangen, hvor routeren står, forklarer han.
Når din smartphone får forbindelse til routeren, sender den radiobølger med information tilbage til routeren. Når du tjekker din Instagram, sender din telefon en anmodning om at få adgang til hjemmesiden - og så sender routeren små “datapakker” med den tekst og de billeder, der ligger på siden, tilbage.
Svæver gennem vægge som spøgelser
Radiobølger er - ligesom lys - det man kalder for elektromagnetiske bølger. Forskellen på radiobølger og lys fra eksempelvis en lampe er, at antallet af bølger per sekund - også kaldet frekvensen - er meget, meget højere for lys, forklarer Jimmy Jessen Nielsen.
Radiobølger er med andre ord store, langsomme bølger, men det giver dem faktisk en fordel. Hvor de bittesmå lysbølger brager ind i de atomer og elektroner, der udgør væggen, så er radiobølgerne for store til at lade sig genere af atomerne.
Det er lidt ligesom et menneske, der går en tur i regnen. Han bliver ramt af regndråberne, men de stopper ham ikke. Prøver en myg at flyve en tur i regnen, skal der bare en enkelt dråbe vand til for at stoppe den.
Metal er radiobølgernes kryptonit
Ligesom Superman har radiobølgerne dog et svagt punkt: Metaller. Alle byggematerialer - såsom træ, mursten eller gips dæmper bølgerne en smule, men metal reflekterer radiobølgerne i stedet for at lade dem passere igennem.
- Hvis der er armering i væggen, kan signalet ikke så let trænge igennem. Metaldøre og beton kan også sætte en stopper for radiobølgerne, siger Jimmy Jessen Nielsen.
Armerede betonvægge - det vil sige, at et jernskelet er støbt ind i væggene - kan få hele huset til at opføre sig som et såkaldt faraday-bur, hvor væggene lukker helt af for elektromagnetiske bølger, forklarer Jimmy.
Det er det samme, der sker, når du kører med tog, siger han. Danske tog er bygget op omkring et jernskelet - og der er sat metalfilm på vinduerne for at skærme for solen - og det betyder, at det kan være nærmest umuligt at få dit 4g-signal ind i toget.
Wifi er en sprinter, ikke en maratonløber
Også afstanden fra routeren spiller ind.
- Der er er regler for, hvor kraftigt et signal en helt almindelig router må sende ud. Det sætter en begrænsning på, hvor langt signalet rækker. Typisk sender den med en brøkdel af en watt, og det gør den for ikke at blokere dine naboers signaler, siger Jimmy Jessen Nielsen.
Ligesom når du smider en sten i vandet, bliver bølgerne mindre og mindre for til sidst helt at forsvinde. Det er det samme med signalet fra din router, forklarer han. Desto længere du bevæger dig væk fra routeren, jo svagere bliver signalet.
Wifi-signalet er med andre ord ikke designet til store afstande, men det er lynhurtigt på de korte.
Din router vil helst være alene
Bor du i en bygning med naboer til siden, ovenover og nedenunder dig, kan det godt gå hen og påvirke dit trådløse internet.
- Er der mange andre trådløse netværk, der bliver vist, når du forsøger at logge på, kan det godt give problemer. Det er de netværk, der er indenfor rækkevidde - og det kan skabe interferens på dit netværk, siger Jimmy Jessen Nielsen.
Interferens sker, når radiobølger med den helt samme frekvens - altså bølgelængde - suser rundt i samme rum. Ligesom hvis du forsøger at tale med din kæreste til en fest. Står I tæt på hinanden, hører I let, hvad hinanden siger. Er I derimod langt fra hinanden, kan andre der taler i rummet overdøve jer.
Og ifølge Jimmy Jessen Nielsen har en typisk router kun 13 forskellige kanaler - eller frekvenser - at sende på. Så der kan hurtigt blive kamp om ledige frekvenser i boligblokken.
- Når man sender noget på én kanal, vil det også skabe interferens på nabokanalerne. Du støjer på tre kanaler, når du kun sender på én, siger han.