De styrer flere funktioner i din bil, maskinerne i dit køkken og grafikken i din nye Playstation 5 eller Xbox Series X - hvis du altså er så heldig at have krejlet dig til sådan én.
Mikrochips ser måske ikke ud af så meget, men de udgør hjørnestenen i et hav af elektronik og gadgets, som vi flittigt bruger hver dag.
Siden coronapandemien sidste forår tog verden i et jerngreb, har produktionen af de vigtige dimser været under hårdt pres.
Presset har ført til en voldsom mangel på mikrochips, som i perioder har stoppet produktionen af både biludstyr og mange af de elektroniske følgesvende, som kan gøre livet lidt lettere for os.
Det fortæller Esben Hardenberg, som er teknologi-ekspert og vært på ’Kortsluttet’ på P1, som i denne uge handler om netop manglen på mikrochips.
- Manglen på mikrochips er kæmpestor. Det påvirker mange industrier, som hverken kan levere spillekonsoller, biludstyr eller grafikkort til butikkerne. Folk venter i flere måneder på deres bestillinger – og i nogle tilfælde kan man slet ikke få det, man er på udkig efter, siger han.
’En grum flaskehals’
Coronapandemien er skyld i en stor del af chip-manglen.
Lukkede fabrikker og hjemsendte medarbejdere har i flere omgange sat produktionen helt i stå.
Samtidigt har de selvsamme nedlukninger af verdenssamfundet fået rigtig mange af os til at efterspørge endnu flere ting med mikrochips som hovedingrediens.
Og så kommer den klassiske sætning om udbud og efterspørgsel igen i spil, fortæller Esben Hardenberg.
- Det har simpelthen skabt en flaskehals, at et meget lavt produktionsniveau er blevet kombineret med en masse mennesker, som efterspørger computere, grafikkort og andre ting til hjemmekontor eller coronafritid. Virksomhederne kunne sælge enorme mængder elektronik lige nu, hvis bare der var chips nok, siger han.
Men det er der ikke.
Folk venter i adskillige måneder på varer, de har bestilt hjem. Eller på overhovedet at kunne bestille dem.
Et problem, som bedst kan beskrives ved at kigge på den populære Playstation 5, fortæller Simon Frølich, som er salgschef hos elektronikkæden Power.
- Når vi får et nyt parti ind, er der typisk 1500-2000 konsoller ad gangen. På det tidspunkt, hvor vi sætter dem til salg, har vi omkring 100.000 brugere på hjemmesiden, som desperat forsøger at købe én af dem. Det betyder, at vi reelt har udsolgt på få sekunder, siger han.
Hos Power venter man stadigvæk på forsendelser af forskellige varer, som skulle være kommet sidste år.
Ordrer fra november 2020 ankommer først nu, fortæller Simon Frølich.
- Vi har valgt ikke at aflyse vores ordrer, fordi efterspørgslen stadigvæk er høj. Lige nu kommer der ting ind, som vi bestilte hjem for et halvt år siden. Det er ret tankevækkende, siger han.
Vi kommer til at vente lidt endnu
De manglende mikrochips rammer nogle virksomheder hårdere end andre.
Fabrikkerne modtager store ordrer fra mange forskellige købere, men de kan ikke producere nok mikrochips til, at alle får dem, de vil have.
Derfor bliver fabrikkerne nødt til at vælge mellem ordrerne, fortæller Esben Hardenberg.
- Der er stor forskel på, om du bestiller millionvis af helt ens mikrochips, eller om du bestiller et mindre parti af mere specielle chips. Der er store spillere som Apple og Samsung, som skal bruge uendeligt mange chips til deres devices og computere, og det sender andre virksomheder bagerst i køen, siger han.
Det går særligt hårdt ud over bilproducenter, som er afhængige af de små chips, men befinder sig bagerst i køen, fordi de skal have meget få, hvis man sammenligner med tech-giganternes bestillinger.
Det samme gælder en spillekonsol som Playstation 5, hvor en meget specifik chip styrer displayet på maskinen. En chip, som også lader vente på sig.
Der er dog lys for enden den efterhånden lange tunnel, mener Esben Hardenberg.
- Markedet for mikrochips skal nok finde tilbage til det normale igen, men det er nok bedst at væbne sig med tålmodighed det næste stykke tid. Uanset om du skal have det fede grafikkort, en helt særlig bilmodel eller den sagnomspundne PS5, så kommer du formentlig til at vente en del, siger han.