Ny undervisning i atomkraft glæder virksomhed: ’Jeg ville ønske, at alle danskere fulgte kurset’

DTU har sat atomkraft på skoleskemaet efter en stigende efterspørgsel.

De to danske startup-virksomheder Seaborg Technologies og Copenhagen Atomics arbejder med at udvikle den næste generation af atomkraftteknologi. (Foto: © Brian Dalsgaard Jensen, DR)

For første gang i 20 år har Danmarks Tekniske Universitet, DTU, sat atomkraft tilbage på skoleskemaet.

Efter en stigende efterspørgsel fra studerende udbyder universitetet nu et kursus i atomreaktorfysik på kandidatniveau.

Ifølge underviseren bag kurset og Ingeniørforeningen, IDA, er klimakrisen en af årsagerne til den stigende interesse blandt de studerende. Det kan du læse mere om her.

Og det glæder Esben Klinkby, at det nye kursus bliver oprettet. Han er medstifter af startup-virksomheden Seaborg Technologies, der arbejder med at udvikle og sælge ny teknologi inden for atomkraft.

- Den vigtigere nyhed er, at de unge mennesker valfarter mod kurset. Det viser i mine øjne, at den yngre generation har set skriften på væggen: Vi kommer ikke igennem den grønne omstilling uden en væsentlig forøgelse af atomkraft på globalt plan, siger Esben Klinkby.

Som en af de få danskere, der arbejder med atomkraft til daglig, har han selv været med til at skitsere linjerne for det nye kursus. Men han vidste ikke, at kurset rent faktisk ville blive oprettet.

Nu håber han, at det i fremtiden kan give arbejdskraft til virksomheden.

- I dag har vi ansatte fra 26 lande, og dem er vi rigtigt glade for. Men hvis vi skal i mål med vores vision, har vi brug for endnu mere arbejdskraft. Og nogle af dem må da gerne være danskere.

Deler stadig vandene

I mange år har der været udbredt modstand mod atomkraftværker i Danmark.

Det skyldes blandt andet frygten for skadeligt atomaffald og ulykkerne i Tjernobyl i det daværende Sovjetunionen i 1986 og i Fukushima i Japan i 2011.

Men Esben Klinkby mener, at modstanden er baseret på manglende viden på området.

- Vi frygter det, vi ikke forstår. Kurset her er jo et skridt i den rigtige retning, som jeg ser det. Jeg ville ønske, at alle danskere fulgte kurset. Hvis det skete, tror jeg, holdningen til atomkraft ville vende på en tallerken, siger han.

Seaborg Technologies arbejder på at udvikle en ny form for atomkraftværk. En såkaldt flydende salt reaktor (MSR), som også Copenhagen Atomics, en anden dansk startup-virksomhed, arbejder på.

Kort fortalt går det ud på at opløse uran i smeltet salt i stedet for vand.

- Det har den store fordel, at reaktoren kan køre ved atmosfærisk tryk, og dermed undgår man en række potentielle ulykkesscenarier, siger Esben Klinkby.

Teknologien, der bliver den 4. generation inden for atomkraft, er dog ikke færdigudviklet endnu.

Med en flydende salt reaktor bliver affaldsprodukterne bundet til floursalt. Skulle salten komme udenfor reaktoren ved et uheld eller ulykke, vil den størkne og blive til sten. Det betyder, at den farlige stråling ikke kan sprede sig. (Foto: © Brian Dalsgaard Jensen, DR)

En del af klimadebatten

Herhjemme er atomkraft nu blevet en del af klimadebatten.

Et af spørgsmålene er, om vi skal have det i Danmark eller ej. Det mener nogle eksperter og politikere ikke er en god idé. Vi skal i stedet holde os til vind- og solenergi, da det er billigere, og vi i forvejen har en masse erfaring på området, lyder argumenterne.

I er kun to start-ups i Danmark lige nu, og der er desuden ikke atomkraft i landet. Kan de studerende overhovedet forvente at finde arbejde inden for området?

- Vi har jo ansat over 100 mennesker i vores firma alene. Så ja, mon ikke de klarer den, siger Esben Klinkby.

Han mener ikke, det er afgørende for virksomheden, om der kommer atomkraft i Danmark eller ej.

- I det store perspektiv er det ikke så vigtigt i mine øjne. Det vigtige er, at 4. generations atomkraft rulles ud på verdensplan, siger Esben Klinkby