Nyhavn lavet af bacon og en svane, der cykler gennem København: Kunstig intelligens forvandler ord til realistiske fotos

Men der er også fare for, at teknologien bliver misbrugt.

Den kunstige intelligens DALL-E 2 kan visualisere, de sætninger, du skriver. Det kan både blive til noget, der ligner malerier eller realistiske fotos. Teknologien har dog sine begrænsninger, siger ekspert. (Foto: © DALL-E 2, Andreas Refsgaard)

Har du nogensinde set en skål suppe, der ligner et monster strikket af uld? En krokodille på skateboard? Eller en vaskebjørn, der tager en selfie i Nyhavn?

Det og alt mulig andet – ja nærmest alt, hvad din fantasi kan komme op med - kan den kunstige intelligens DALL-E 2 visualisere for dig.

Teknologien, som er udviklet af AI-laboratoriet OpenAI, kan omsætte dine skrevne ord til noget, der ligner realistiske fotos eller kunstværker.

Blot med nogle få klik på computeren.

- Man kan interagere med den ved at skrive en hvilken som helst tekst. Det er en ret stor frihed, siger Andreas Refsgaard, der er digital kunstner og en af de få danskere, der har fået adgang til programmet.

- Selvfølgelig er du begrænset af det engelske sprog og din viden om forskellige ord. Men sådan en som mig, der overhovedet ikke kan male eller tegne, kan pludselig eksperimentere med visuelle ting, som jeg har en indfydelse på.

Her kan du se nogle af de værker, som Andreas Refsgaard har lavet med OpenAI's DALL-E 2:

  • 'Nuttet vaskebjørn tager en selfie på Nyhavn i København'. Engelsk: 'Cute raccoon taking a selfie at Nyhavn in Copenhagen.' (Foto: © DALL-E 2, Andreas Refsgaard)
  • 'Dronningen af ​​Danmark cykler i snestorm med en kæmpe krone på hovedet, den amerikanske ambassade i København er i baggrunden, kultegning.' Engelsk: 'The queen of Denmark biking in a blizzard with a huge crown on her head, the US embassy in Copenhagen in the background, charcoal drawing.' (Foto: © DALL-E 2, Andreas Refsgaard)
  • 'Fiskeøje-objektiv-fotografi af en krokodille på et skateboard.' Engelsk: 'Fish-eye lens photograph of a crocodile on a skateboard'. (Foto: © DALL-E 2, Andreas Refsgaard)
  • 'Udsigt over Nyhavn i København lavet af bacon.' Engelsk: 'A view of Nyhavn in Copehagen made out of bacon.' (Foto: © DALL-E 2, Andreas Refsgaard)
  • 'En svane på cykel rundt i København, illustration af Michael Sowa.' Engelsk: 'A swan riding a bicycle around Copenhagen, an illustration by Michael Sowa.' (Foto: © DALL-E 2, Andreas Refsgaard)
1 / 5

Fodret med mange millioner billeder

DALL-E 2 er en ud af flere lignende teknologier, der er dukket i de seneste år. Og så er det en videreudbygning af den kunstige intelligens DALL-E.

Udover at de billeder, som den nye version producerer, er i højere opløsning og mere realistiske, kan DALL-E 2 også ændre på et allerede eksisterende billede.

Den kan eksempelvis give Mona Lisa en hanekam.

Princippet bag DALL-E 2 er den samme som mange andre kunstige intelligenser i nyere tid.

Ved hjælp af såkaldte dybe neurale netværk og ud fra en database med mange millioner inputs i form af billeder og ord fra internettet bliver DALL-E 2 trænet i at forbinde ordene med billederne.

- Du kan tage et billede og noget tekst, som du smider ind i DALL-E 2, og så kan den udover at forstå, hvad der er i billedet, bruge det til at genere et nyt billede, siger Anders Glent Buch, der er pd.d. og ekspert i kunstig intelligens hos tech-firmaet MediaCatch.

- Der er som sådan ikke nogen ny og innovativ teknologi bag. De gode folk, der har lavet den her kunstige intelligens, siger selv, at det handler mest om større computere og mere data, så det her netværk kan trænes til at blive bedre, fortsætter han.

Teknologien kan blive misbrugt

Teknologien har dog en del begrænsninger. Der kan for eksempel være ord, DALL-E 2 endnu ikke kender til. Og der kan være ord med flere betydninger.

- Der er masser af sammenrod, der kan påvirke den. Hvis du for eksempel skriver ’Apple’, laver den så et skilt med et logo fra virksomheden Apple? Eller tegner den et spiseligt æble? Her skal du nok være mere konkret og skrive ’et lækkert æble’, hvis den eksempelvis skal ende med at tegne et spiseligt æble, siger Anders Glent Buch.

Folkene bag OpenAI har selv brugt DALL-E 2 til at lave en masse kunstværker. Her kan du se nogle af dem:

  • 'En skål suppe, der ligner et monster, strikket af uld'. Engelsk: 'A bowl of soup that looks like a monster, knitted out of wool.' (Foto: © DALL-E 2, OpenAI)
  • 'Et billede af en astronaut, der ridder på en hest'. Engelsk: 'A photo of an astronaut riding a horse'. (Foto: © DALL-E 2, OpenAI)
  • 'En ibis i naturen malet i John Audubon-stil.' Engelsk: 'An ibis in the wild, painted in the style of John Audubon.' (Foto: © DALL-E 2, OpenAI)
  • 'Bamser blander sprudlende kemikalier som gale videnskabsmænd.' Engelsk: 'Teddy bears mixing sparkling chemicals as mad scientists, steampunk.' (Foto: © DALL-E 2, OpenAI)
  • 'Et vintagebillede af en corgi på en strand.' Engelsk: 'A vintage photo of a corgi on a beach.' (Foto: © DALL-E 2, OpenAI)
1 / 5

Ifølge OpenAI arbejder holdet bag DALL-E 2 på at forhindre den kunstige intelligens i at skabe voldeligt og hadefuldt indhold.

- OpenAi har blandt andet sørget for, at DALL-E 2 ikke kan tegne ægte ansigter ved at sløre dem. Og så har de på en eller anden måde sørget for at diktere hadefulde tekster, så den ikke kan visualisere det, siger Anders Glent Buch.

Men han mener, det blot er et spørgsmål om tid, før lignende teknologi bliver brugt til at manipulere information i samfundet.

- Nutidens supercomputere bliver fremtidens laptops. Så om fem til 10 år, kan alle og enhver lave en form for DALL-E 2 derhjemme og misbruge det til fake news, siger Anders Glent Buch og fortsætter:

- Vi kommer til at blive oversvømmet af den slags. Og så bliver det et kapløb, hvor det handler om at kunne diktere, når noget er falsk og for misbrugerne at omgå den diktering.

Den kunstige intelligens har sine begrænsninger, som ofte skyldes manglende billeder i datasættet. Her forsøger den digitale kunstner Andreas Refsgaard at få DALL-E 2 til at lave Amalienborg Slot, der svæver i rummet. Det ligner dog ikke helt det konkrete slot. (Foto: © DALL-E 2, Andreas Refsgaard)

I takt med, at den her type kunstig intelligens bliver bedre og bedre, er der, ifølge Anders Glent Buch, også en risiko for, at den kommer til at konkurrere med grafikere og tegnere på for eksempel aviser og netmedier.

- Hvis vi kigger på de allerede eksisterende kunstige intelligenser, der kan genere tekst af sig selv, så er det jo ikke sådan, at en masse journalister er blevet overflødige. Men der er en risiko for, at det kan tage arbejdet fra nogle, siger Anders Glent Buch.

Til at starte med, var det kun ansatte hos OpenAI og et udvalg af blandt andet akademikere og journalister, der havde adgang til programmet, fordi teknologien blev testet for fejl.

I juli åbnede OpenAI dog adgangen for langt flere.