Prominente it-eksperter kritiserer Dataetisk Råd for mangel på kompetencer

Hos Dateetisk Råd kan man godt følge dele af kritikken.

Dataetisk Råd får kritik for at mangle kompetencer og for at have en tilgang til teknologiske fremskridt, der leder tankerne hen på en Hollywoodfilm. (Foto: © (DR Grafik: Nathalie Nystad))

Du ved det uden tvivl godt.

Hver dag afgiver du data, når du færdes online, og hver dag benytter du nye teknologier, der måske ikke engang var tilgængelige i går.

Og de teknologiske landvindinger åbner porten på vid gab for et væld af etiske dilemmaer.

Hvad må din data for eksempel bruges til? Hvordan bør man bruge ansigtsgenkendelse i det offentlige rum, eller hvor meget må kunstig intelligens hjælpe dig til en eksamen?

Derfor nedsatte den daværende regering i 2019 Dataetisk Råd, der har til formål at rådgive regeringen, Folketinget og offentlige myndigheder om dataetiske spørgsmål.

Men rådet lægger for meget fokus på de negative aspekter af den teknologiske udvikling, og så mangler der simpelthen faglige kompetencer hos medlemmerne i det 15 mand store råd.

Sådan lyder den krasse kritik fra fem prominente it-personer, der på baggrund af kritikken nu har startet "det faglige dataetiske råd", under tænketanken Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

- Det er ikke sådan, at jeg synes, at alle, der skal være med i rådet, skal have en uddannelse indenfor it, men et helt fravær af formelle it-kompetencer, der synes jeg er noget skidt, siger Stephen Alstrup, der er medstifter af "det faglige dataetiske råd" og professor i algoritmer og kompleksitet på Datalogisk Institut på Københavns Universitet. Han driver samtidig it-virksomheden SupWiz.

Minder for meget om 'Hollywood-film'

Og det er ikke kun de manglende kompetancer, der fører til kritik af Dataetisk Råd. Det ankalges også for at have et alt for negativt syn på teknologiske fremskridt.

- Den debat, der tit og ofte er, får mig til at tænke på en eller anden Hollywood-film a la 'Terminator', hvor man fremhæver nogle skræmmeeksempler. Der mangler nogle nuancer, siger Stephen Alstrup.

Stephen Alstrup er foruden sin nye rolle i "det faglige dataetiske råd" også ekspertrådgiver hos Datatilsynet.

Så I er lidt mere teknologioptimister end Dataetisk Råd?

- Jeg tror mere, at jeg vil sige det på den måde, at der er mange bekymringer, der bliver fremsat af folk, der ikke har den faglige forståelse. Det har vi også en forståelse for, men vi kan også se mulighederne.

Har du nogle eksempler på, hvornår denne her manglende faglige forståelse er mundet ud i dårlig rådgivning fra Dataetisk Råd?

- Det handler måske mere om, at man lægger fokus på at undgå maskinerne og undgå teknologien. Etik handler jo ikke bare om at undgå at gøre noget. Det handler også om at gøre noget. Og det tror vi skyldes de manglende faglige kompetencer til at forstå, hvordan man også kan bruge teknologien til at gøre noget godt, siger Stephen Alstrup.

Formand: 'Jeg vil også gerne have it-kompetencer'

Formand for Dateetisk Råd, Johan Busse, understreger, at det hverken er ham eller nogle andre i rådet, der står for sammensætningen af det.

Men han medgiver, at de formelle it-kompetencer ikke står i kø i rådets nuværende sammensætning.

- Jeg kan bekræfte, at der ikke er nogen i rådet, der har en it-uddannelse, men jeg mener, at vi er godt rustet til at løse de opgaver, rådet varetager, siger Johan Busse.

Kan du afvise, at det giver jer nogle blinde vinkler?

- Jeg vil selvfølgelig ikke kunne afvise, at vi har blinde vinkler, men der er en masse områder, hvor vi ikke er dækket. Vi har heller ikke filosoffer eller præster eller lærerfaglighed tilstede, der ellers ville være oplagt, nu når vi diskuterer ChatGPT og eksaminer.

Men lige med Dataetisk Råd vil man måske mene, at det er oplagt med formelle it-kompetencer?

- Det kan jeg sagtens følge. Jeg vil også gerne have nogle it-kompetencer i rådet, men der er mange andre kompetencer, jeg også kunne tænke mig at bruge.

- Men vi skal huske, at dataetik handler jo ikke om, hvordan man teknisk bruger data, det handler om, hvad man bruger data til, siger Johan Busse.

Teknologisk udvikling buldrede frem, da råd blev oprettet

Hvad siger du til kritikken om, at I er for teknologi-pessimistiske?

- Jeg kan godt forstå, hvor den kommer fra. Det er jo, fordi rådet er etableret langt inde i en teknologisk udvikling, som på mange måder er løbet forud og i nogle tilfælde også løbet løbsk.

- Så derfor er en stor del af vores tid blevet brugt på at prøve at medvirke til at få noget diskussion om at opstille nogle mulige grænser for teknologi. Og det opleves selvfølgelig negativt.

Og er I tilstrækkeligt gode til at se perspektiverne i, hvad der skal udnyttes?

- Det vil jeg lade andre om at vurdere. Men jeg kan godt forstå, hvis det ser ud som om, at vi oftest hæver stemmen, når det handler om begrænsningerne. Men vi er på ingen måde teknologiforskrækkede. For dataetik er også en fordring om at udnytte de muligheder, der er.

Kritikere: Inviter os da indenfor

Hos Stephen Alstrup og resten af det nystiftede "faglige dataetiske råd" lægger man ikke skjul på, hvad med ønsker fra Dataetisk Råd.

- Ideelt set vil jeg gerne have et dataetiske råd, der bliver udvidet ikke med mig eller os, men at man begynder at få nogle it-faglige kompetencer i Dataetiske Råd, siger Stephen Alstrup, inden han fortsætter.

- Og så vil vi gerne have en styrkelse af de offentlige myndigheder, der skal sikre dataetik. I Danmark har du utrolig meget snak om dataetik, men samtidig er der et kæmpestort fravær af dem, der skal sikre sig, at loven bliver overholdt. For eksempel bliver der lige nu skåret kraftigt ned i datatilsynet.

Men kan du koble det til manglende kompetencer hos Dataetisk Råd?

- Nej, men jeg har heller ikke hørt dem være ude at sige, at der er en kæmpe problematik her.

Til spørgsmålet om, hvorfor Dataetisk Råd ikke har kommenteret hårdere på besparelserne i Datatilsynet, lyder det fra Johan Busse.

- Alle medlemmer af Dataetisk Råd har en holdning til det, men vi har besluttet ikke at have en holdning som råd. Hvis vi går ud og har en mening om, at den ene styrelse skal have flere penge, så ser vi samtidig, at der er nogle andre, der skal have færre. Og det er en politisk beslutning.

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) om kompetence sammensætningen i Dataetisk Råd. Det har ikke været muligt.