Tisbatterier og trådløs opladning: 6 skøre bud på, hvordan vi får superbatterier i fremtiden

Hele tech-branchen leder i disse år efter den næste generation af batterier, der oplades hurtigere, holder længere og vejer mindre. Her er seks af de mest opfindsomme ideer.

Slut med at løbe tør for batteri på telefonen, lige i det du prøver at finde vej, bestille en taxa eller betale for din mad.

I fremtiden kommer vores batterier måske til at køre på dine bevægelser, dit urin eller støj i luften omkring dig.

Lige nu foregår der en masse forskning i at knække koden til det batteri, der skal afløse litium-ion-batteriet, som sidder i alt fra din telefon, laptop, tablet, elbil, smartwatch - og man kunne blive ved.

Ingen har dog knækket koden endnu - og de seneste mange år, er der i medierne igen og igen blevet råbt “ulven kommer” - uden at det resulterede i et nyt revolutionerende batteri.

Vi har kigget på 6 af de skøreste, vildeste og mest finurlige bud på litium-ion-batteriets afløser.

1

Min telefon har fået skimmelsvamp!

Jep, den er god nok. To danske forskere fra Aalborg Universitet har udviklet et batteri, der får sin strøm fra en koloni af skimmelsvampe.

Svampebatteriet er præcist lige så effektivt som konventionelle batterier, forklarer forskerne Jens Muff og Jens Laurids Sørensen på universitetets hjemmeside. Og viser det sig at holde stik, er det rigtig gode nyheder for klimaet.

De batterier, der i dag sidder i alle vores gadgets, er nemlig lavet på metaller som litium, zink eller mangan. Det belaster miljøet, når metallerne skal udvindes og igen, og når batterierne skal skrottes. Svampe-batterierne kan derimod nedbrydes i naturen - og så kræver de kun lidt sukkervand og en smule strøm at dyrke.

Indtil videre leverer danskernes prototype kun 1,5 volt, og det er ikke nok til at fyre op for din telefon, men danskerne er optimistiske og regner med, at deres svampebatterier kan revolutionere tech-branchen i fremtiden.

2

Tis og lad op

Når du skal en tur på toilettet - eller søger det nærmeste buskads - for at lade vandet, spilder du kostbart batteri-brændstof.

Forskere ved Bristol Robotics Laboratory i England har nemlig udviklet et batteri, der kan lave strøm ud af din urin.

Sidste år demonstrerede de teknologien ved at oplade en helt almindelig smartphone kun ved hjælp af en ladning god, gammeldags tis.

Batteriet fungerer ved, at en række små bakterier spiser næringsstoffer i urinen. Når bakterierne er mætte og tilfredse, skal de også lige en tur på tønden, men i stedet for at tisse, står der strøm ud af dem.

Teknologien er udviklet til at omdanne organisk affald til strøm, men urinen er altså det mest effektive skrald, forskerne indtil videre har hældt i batteriet, forklarer de på deres hjemmeside.

3

Du er selv batteriet

Når dit barn holder børnefødselsdag - og der er balloner og legetøj overalt - danner de små poder faktisk strøm. Hvis børnenes hår står lige op i vejret, fordi de har gnedet ballonen mod trøjen eller håret, ja så udnytter de det princip, som en række forskere forsøger at udnytte til fremtidens batterier.

TENG hedder teknologien, som ved at udnytte din krops naturlige bevægelser, vil skabe statisk elektricitet - og dermed strøm - der kan lade dit smartwatch eller andre såkaldte “wearables” op.

Forestil dig at du blot skal svinge armen et par gange - og så er dit ur ladet op på ny. Når du svinger med armen, får det nemlig to materialer inde i uret til at gnide mod hinanden - lidt ligesom ballonen og trøjen - og det skaber strøm. Det er sgu smart!

Men inden du får kriller i dankortet efter at skaffe dig et batteri med de egenskaber, så stop lige en halv. Teknologien er nemlig langt fra effektiv nok til at tage i brug nu... men måske engang i fremtiden.

4

Automatisk opladning gennem luften

Forestil dig en verden hvor du aldrig skal sætte din telefon til opladning. I lejligheden, på arbejdspladsen og i lufthavnen sidder der små, tynde plader på væggen, der oplader din telefon ganske trådløst.

Det er visionen for det amerikanske firma uBeam, der arbejder på, at trådløs opladning bliver den næste store ting. For hvis der sidder opladere overalt, så betyder batteriets holdbarhed jo ikke så meget.

uBeams teknologi bygger på ultralyd. På væggen sidder de tynde plader - en slags højtalere - der sender lydbølger ud i rummet. Vi mennesker kan ikke høre dem, så de er ganske uforstyrrende. På din telefon sidder en anden plade, der opfanger lydbølgerne og konverterer dem til strøm, der kan oplade dit batteri.

Ulempen er dog, at lydbølgerne er lette at bremse. Står en person eller nogle møbler i vejen, kan det være svært for bølgerne at nå frem til telefon. Tænk på hvor dårlig bølgerne fra din router er til at nå rundt i hele huset. Og tænk så, hvis der hverken er signal eller strøm, når du sidder på tønden - det er sgu dobbelt træls.

5

Råb telefonen i gang

Det med at bruge dig og din krop som en naturlig ladestation for dine batterier, er det helt hotte emne i disse år. I England har en række forskere bygget en telefon, som lader op når du snakker i den.

Det lyder helt gak, men det smarte er, at telefonen udnytter lyd omkring sig til automatisk at lade op. Det kan være dig, der snakker, musik fra stereoanlægget eller larmende biler, der drøner forbi.

Teknologien bygger på den såkaldte “piezoelektriske effekt”. Hvis du trykker hårdt på et materiale som eksempelvis kvarts, bliver en del af den energi, du trykker med, omdannet til elektriske ladninger inde i materialet. Og lydbølger kan have den samme påvirkning.

Så måske skal du i fremtiden bare råbe virkelig højt af din telefon, hvis den er ved at løbe tør for strøm - og pling, så er den genopladet.

6

Strøm i trussen

Tidligere på året lancerede Samsung en telefon, hvor skærmen kunne foldes - og verden fik en kollektiv tech-orgasme. Men hvad skete der så, da det bøjelige batteri blev præsenteret? Absolut ingenting.

Men faktisk kan det være, at det bøjelige batteri viser sig at få stor betydning for os i fremtiden. Batteriet, der er udviklet til at sidde i eksempelvis tøj, kan foldes mere end 200.000 gange, uden det går ud over ydeevnen.

Firmaet bag, Jenax J. Flex, forestiller sig, at batteriet kan bruges i sportstøj, militærudstyr og andre aktiviteter, hvor du er på farten. Tænk, hvis du kunne få et par bikinitrusser med batteri og induktionsopladning i.

Så er det slut med at løbe tør for strøm, når du sidder på stranden og er ved at instagramme, hvor lækkert du har det. Bare smid telefonen ned i trussen nogle minutter - og bum, så er du tilbage på de sociale medier.