To russere og en amerikaner sidder lige nu fast i kredsløb om Jorden.
Deres rumkapsel, som skal bringe dem fra Den Internationale Rumstation (ISS) og ned til Jorden, er nemlig blevet beskadiget.
I december ramte et lille objekt, formodentligt en mikrometeorit, den russiske rumkapsel, der har navnet Soyuz MS-22. Det førte til, at fartøjet begyndte at lække massevis af kølervæske ud i det tomme rum.
Det russiske rumagentur Roscosmos vurderer, at fartøjet ikke længere er egnet til at sende astronauterne ned på Jorden. Derfor sender de nu et nyt redningsfartøj til stationen, som dog først er klar til opsendelse 20. februar.
- Jeg fatter ikke, det kan lade sig gøre. Der er noget meget mystisk ved det, siger John Leif Jørgensen, der er professor og afdelingsleder på DTU Space.
Mikrometeoritten, som man lige nu mener står bag lækagen, har skudt hul i nogle rør med kølervæske, som sidder uden på rumkapslen.
- Man regner med, at det objekt, som har ramt rørene, er cirka 0,8 millimeter. Og det er altså ikke meget mere end et sandkorn på stranden. En kapsel som Soyuz er generelt designet til at kunne modstå slag fra sådan en størrelse, siger John Leif Jørgensen.
Han mistænker, at der er tale om produktionsfejl.
- Nu er russerne jo ikke altid lige gode til at oplyse, hvor tykke deres konstruktioner er. Og jeg kan næsten ikke få det til at passe med, at den her lille fætter kan lave den type skade, siger John Leif Jørgensen, der heller ikke vil udelukke sabotage:
- Men det er selvfølgelig meget spekulativt. Det kan også bare være et ekstremt uheldigt tilfælde.
Beviset bliver brændt op
John Leif Jørgensen har selv en række instrumenter ombord på Den Internationale Rumstation, som han har udviklet med sine kolleger på DTU Space.
Han er derfor interesseret i at blive klogere på, hvad der præcis er sket, når situationer som denne opstår. Men det bliver svært at undersøge i denne omgang, fortæller forskeren.
For når rumkapslen skal sendes ned, vil det modul, hvor skaden er sket, blive koblet fra landingsmodulet og brænde op i atmosfæren.
- Beviset bliver dermed brændt op, siger John Leif Jørgensen.
Han vil heller ikke udelukke, at der faktisk kan være tale om et stykke rumskrot frem for en mikrometeorit. Men hvis det skal undersøges, skal det gøres, inden rumkapslen frakobles stationen.
Rumskrot er en samlet betegnelse for dele fra menneskeskabt materiale, der flyder i rummet. Det kan være rester af satelliter og raketter. I de senere år er der kommet mere og mere rumskort, og det øger risikoen for kollisioner i rummet.
- Der kan lige så vel være tale om rumskrot. Men den historie bryder russerne sig nok ikke om. For nyligt skød de deres egne gamle satellitter ned, og med ét slag forværrede de mængden af rumskrot netop i den bane, hvor ISS flyver. Og det blev de kritiseret meget for den gang, siger John Leif Jørgensen.
En dybt ubehagelig tur
Lækagen på rumkapslen gør det ikke livsfarligt at bruge den. Så i en nødsituation vil astronauterne teknisk set godt kunne rejse ned til Jorden.
- Astronauterne vil ikke blive slået ihjel, men det kan blive dybt ubehageligt for dem. Temperaturen i kapslen vil nemlig blive ekstrem høj under hjemrejsen. Og det vil man ikke udsætte dem for, siger John Leif Jørgensen.
Lige nu er der i alt syv personer ombord på Den Internationale Rumstation. Det er en blanding af astronauter og kosmonauter, som de hedder på russisk.
Udover kapslen Soyuz MS-22, som skulle have transporteret russerne Sergey Prokopyev og Dmitry Petelin og amerikaneren Francisco Rubio ned til Jorden, er der lige nu også en SpaceX-kapsel koblet til ISS. Her er der dog kun plads til de fire andre astronauter, som er ombord.
Roscosmos fremskynder derfor opsendelsen af en anden rumkapsel med navnet Soyus MS-23 fra marts til 20. februar. Prokopyev, Petelin og Rubio skal nu i stedet bruge den kapsel til at rejse tilbage til Jorden.
Den løsning kommer russerne med for at undgå at bede amerikanerne om hjælp ifølge John Leif Jørgensen:
- Storpolitisk set vil det være en katastrofe for russerne, hvis Elon Musk (manden bag SpaceX, red.) skulle op og redde nogle kosmonauter, vurderer han.
Kan udskyde Andreas Mogensens tur i rummet
Sidste år blev det offentliggjort, at den danske astronaut Andreas Mogensen skal tilbage til den Internationale Rumstation i 2023.
Opsendelsen er planlagt til august. Men efter lækket er det nu uklart, om den dato stadig holder, skriver Andreas Mogensen selv på sin Facebook-profil:
- Dragon-rumskibet med Crew-6 skulle have været opsendt den 19. februar, men datoen bliver sandsynligvis ændret, så opsendelsen ikke falder oven i Soyuz-opsendelsen. Hvor meget datoen bliver ændret, regner jeg med at NASA melder ud om en uge eller to. Samtidig burde NASA komme med en opdatering for vores opsendelsesdato. Dog regner jeg stadig med midten af august.