Udlandet ringer: Dansk teknologi vil overvåge om danskerne holder corona-afstanden

Nyt værktøj kan spotte, hvor folk stimler sammen - og forudse, hvor de kommer til at gøre det i fremtiden.

På få uger har Palle Dinesens virksomhed skabt et værktøj, der kan spotte og forudsige menneskemængder via eksisterende overvågningskameraer. Butikskæder og offentlig transport fra udlandet er blandt de interesserede kunder.

Selvom hverdagen langsomt er på vej tilbage for danskerne, så er der én corona-regel, som for alvor stadig gælder. Vi skal holde afstand til hinanden.

For politiet og de private vagtværn, der er sat til at håndhæve reglerne, kan det være en nær umulig opgave at holde overblikket over, hvor og hvornår folk stimler sammen.

Det gælder også storcenteret City2 i Taastrup, som har inviteret administrerende direktør hos Ubiqisense, Palle Dinesen, på besøg for at se hans ‘opfindelse’ i aktion.

Palle Dinesen fra start-uppen Ubiqisense illustrerer virksomhedens nye redskab, der skal hjælpe eksempelvis museer og storcentre med at overholde afstandsregler.

- Det er et af City2's allerede eksisterende kameraer, som de bruger til sikkerhed. Vi installerer vores algoritme, og med den kan vi så måle, hvor der er mennesker henne, og hvor mange mennesker der er, siger Palle Dinesen.

Det kunne City2 så eksempelvis bruge til at sende en vagt hen, hvor der står for mange mennesker sammen, forklarer han.

'Opfundet' på få uger

Iværksætteren og hans firma Ubiqisense har på få uger udviklet et stykke software, der gør eksisterende overvågningskameraer i stand til at se, om for mange mennesker er samlet på et sted - og om de er for tæt på hinanden.

Softwaren en videreudvikling af startup-virksomhedens eksisterende løsninger til såkaldt smarte bygninger, hvor firmaets sensorer i eksempelvis kontorer hjælpe med at udnytte pladsen bedre og mere energivenligt.

- Da coronaen ramte, gik alle vores kunder hjem og en masse projekter blev sat på hold. Så gik vi hjem og tænkte: ”Vi kan jo et eller andet med at måle afstand mellem mennesker. Det må der være brug for i forbindelse med social distancing", siger Palle Dinesen.

Systemet bruger såkaldt deep learning, som er en underkategori til kunstig intelligens, til at genkende mennesker frem for andre objekter i billedet.

Interesse fra Italien og England

Det var i april, at Ubiqisense gik i gang med at videreudvikle systemet til corona-virkeligheden. Siden er det gået stærkt, blandt andet efter Berlingske beskrev teknologien, og nu kimer telefonerne hos start-up-virksomheden Ubiqisense - med interesse fra ind- og udland:

- Vi har storcentre, som vi står i her i City2. Vi har henvendelser fra museer. Og i England taler vi med et selskab, der driver busser og tog. De vil gerne sikre, at folk ikke står for tæt, siger Palle Dinesen.

Softwaren skjuler menneskerne på overvågningsbilledet. 'En rød klat' symboliserer, at for mange mennesker står for tæt. Man kan selv indstille antallet af mennesker - og hvor tæt de skal stå - for at det udløser 'rød alarm'.

Han er også i dialog med en butikskæde i Italien. Han kan dog ikke oplyse navnene på kunderne, da aftalerne ikke er på plads.

'Umuligt at holde styr på 300 overvågningskameraer'

Inden storcentrene slog dørene op igen, havde de gjort, hvad de kunne med håndsprit, corona-skilte og grundig rengøring.

Men det er svært at sikre sig, at gæsterne rent faktisk holder den afstand, myndighederne foreskriver. Og det hjælper de mere end 300 overvågningskameraer, der er sat op i City2, ikke umiddelbart på:

- Problemet er jo nu, at vi har så mange kameraer, at du ikke kan holde øje med dem alle sammen samtidig, siger Frank Johnson, der er driftschef i City2.

Driftschefen i City2 får illustreret, hvad teknologien kan. Lige nu skal vagterne manuelt holde øje med 300 overvågningskameraer. Derfor er de interesserede i den nye teknologi.

- Vi har som udgangspunkt én vagt i kontrolrummet, som holder øje med de kameraer, han nu kan, og prøver på at få guidet vagterne rundt til de her situationer.

Med Ubicare, som det nye produkt hedder, ville det være anderledes nemt at identificere brændpunkter, og sende en vagt derhen, forklarer Frank Johnson.

Systemet ville også kunne identificere steder hvor det ofte brænder på, så storcentret kan forudsige belastninger og enten have vagter klar - eller lave om på indretningen, så folk ikke klumper sammen.

Har takket nej til lande fra Mellemøsten

Men hvorfor nu mere overvågning, kunne man spørge. Privatlivsforkæmpere har kritiseret, hvordan coronakrisen er brugt til at indføre en række overvågningsteknologier.

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden har advaret imod at indføre overvågningstiltag under en nødsituation som coronakrisen, som så ender med at blive hængende og misbrugt - også efter krisen er overstået.

Men Palle Dinesen mener ikke, hans teknologi hører til i kategorien for grænseoverskridende overvågningstiltag:

- Vi har udviklet det her redskab til en specifik situation til at løse nogle specifikke problemer. Lige nu sælger vi os i en 12-måneders periode, og så kan vi lukke systemet ned igen. Vi er ikke interesserede i at bidrage til overvågningssamfund, siger han.

Hvis nu der kom en indehaver fra et storcenter i Saudi Arabien eller Kina - hvad ville du så sige til det?

- Vi har allerede sagt pænt nej tak til et par henvendelser fra mellemøstlige stater, som har et tvivlsomt forhold til menneskerettigheder. Så det vil jeg sige pænt nej tak til, siger han.

City2 har efter besøget fra Ubiqisense bedt om at afprøve systemet i en periode.