Universets længste golfslag? Astronaut spillede golf på Månen i 1971

Amerikanske Alan Shepard tog golfudstyr med på Apollo 14. Se, hvor langt en kugle vil flyve på Månen i vores grafik.

- Miles and miles and miles.

Sådan lød de storslåede ord fra den amerikanske astronaut Alan Shepard, da han som den første og eneste nogensinde svingede et par golfkugler afsted på Månen.

Det var under den tredje succesfulde flyvetur med bemanding til Månen, Apollo 14-missionen, som fandt sted i 1971.

Formålet med missionen var blandt andet at undersøge et bestemt krater på Månen. Men udover arbejdet blev der også plads til to legendariske golfslag.

Alan Shepard havde skruet hovedet fra et seksjern fast på et metalinstrument, som han brugte som skaft. Dermed havde han en hjemmebygget golfkølle.

- Det, at Alan Shepard spillede golf på Månen, kan man jo betragte som en lille sjov historie. Men jeg synes, det var vigtigt, siger rumekspert Ole J. Knudsen, der er kommunikationsmedarbejder på Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet.

- Det har haft en kæmpestor PR-effekt, og så er der jo noget spændende fysik i det, fortsætter han.

Golf-begivenheden på Månen blev sendt på direkte TV. ”I min venstre hånd har jeg en lille, hvid pellet (golfkugle, red.), som er kendt af millioner af amerikanere”, sagde den amerikanske astronaut Alan Shepard i optagelsen. Du kan se videoen på Youtube.

(OBS: Billedet i toppen af artiklen er manipuleret. Der er ikke tale om Alan Spepards egne, medbragte bold)

Golfkugle kan flyve meget længere på Månen

Fløj Alan Shepards golfkugler så mil efter mil (eller kilometer efter kilometer)?

Det kommer an på slagene. For i teorien ville kuglerne sagtens kunne flyve flere kilometer.

Månen har nemlig en meget svagere tyngdekraft end Jorden, og så er der ingen atmosfære, og dermed ingen luftmodstand.

- På Jorden er der mange forhold, der spiller ind. Luftmodstanden bidrager for eksempel til at bremse bolden. Og når golfbolden rammes med en bestemt vinkel, får den bagspind, hvilket giver den en svæveeffekt, der får den til at flyve længere. Lidt ligesom en frisbee, siger John Rasmussen, professor i biomekanik ved Aalborg Universitet.

- Men på Månen, hvor der ikke er nogen atmosfære, flyver kuglen med konstant vandret hastighed. Og derfor er det faktisk nemt at regne ud, hvor langt kuglen vil flyve, fortsætter han.

Golf på Jorden vs. på Månen

Lad os sammenligne med et golfslag på Jorden. Et langt et af slagsen.

Som eksempel bruger vi en golfspiller ved navn Cameron Champ - han er et nyt skud på stammen i de største professionelle golftours.

I en øvelsesvideo slår han et drive, hvor bolden flyver cirka 320 meter i luften. Farten, som golfkuglen forlader jorden med (udgangshastigheden), er på 313 km/t, og vinklen, som bolden forlader jorden med (udgangsvinklen), er på 9,1 grader.

Ud fra de to tal har John Rasmussen beregnet, hvor langt samme slag vil være på Månen.

- Det vil være lige knap 1,5 kilometer, fordi kuglen falder meget langsommere på Månen takket være den lave tyngdekraft, siger han.

Altså vil det samme slag i det tilfælde føre bolden mere end fire gange længere væk.

Helt andre spilleregler på Månen

Men kuglen kan faktisk flyve endnu længere på Månen, forklarer John Rasmussen:

- Det flade slag med 9,1 grader i udgangsvinkel er en fordel på Jorden på grund af luftens modstand og opdrift. Men i rummet er der ingen luftmodstand, så her vil den optimale udgangsvinkel være 45 grader.

Vinklen skal være 45 grader, da det rent matematisk er det optimale mellem de to yderpunkter 90 grader (lodret op) og 0 grader (ligefrem).

- Hvis vi tager samme slag igen, men med den nye udgangsvinkel, så vil kuglen flyve knap 4,7 kilometer, før den lander igen, siger John Rasmussen.

Rumdragten var i vejen

På Månen i 1971 blev det dog ikke til en flere kilometer lang flyvetur for de to golfkugler. Mens det første slag kiksede, endte det andet slag, ifølge Alan Shepard selv, med at sende kuglen over 180 meter væk.

Det er stadig langt omstændighederne taget i betragtning. Rumdragten gjorde blandt andet, at Shepard måtte slå med én hånd.

- Han har været hæmmet af det udstyr, han havde på. Jeg har selv set en rumdragt hos Nasa, og de er meget hæmmende og gør det svært at bevæge sig, siger John Rasmussen.

- Derudover brugte han et jern (6-jern, red.) og ikke en driver. Og den slår ikke nær så langt, fortsætter han.

Havde spurgt om lov

Efter den historiske golfbegivenhed opstod der rygter om, at Alan Shepard havde smuglet golfudstyret med op på Månen. Men i et interview fra 1998 sagde Shepard selv, at han fik en godkendelse fra Nasa.

- Alan Shepard var en ivrig golfspiller, og så var han en kæmpe spasmager. Men han gjorde ikke det her uden Nasa’s accept. Sådan et par golfkugler skal godkendes for at komme med i rummet, siger Ole J. Knudsen fra Aarhus Universitet.

- Og Nasa godkender det formentlig på grund af PR-værdien. Der er jo mange golfspillere på Jorden, der har set den her begivenhed på TV, som pludselig kunne relatere til Alan Shepard, fortsætter han.

Alan Shepard er ikke den eneste astronaut, der har taget noget personligt med op i rummet. Det er efterhånden en tradition blandt astronauter, fortæller Ole J. Knudsen:

- Da vores egen astronaut Andreas Mogensen for nogle år siden var i rummet, havde han for eksempel en vikingeslibesten fra Moesgaard Museum med. Så det er blevet en tradition, at man har noget med, som ligger en på sinde. For det har jo som sagt en god PR-værdi, siger han.

Alan Shepard er en ud af i alt 12 mennesker, der har gået på Månen. Sidste landing var i 1972 under Apollo 17. Det blev den sjette og sidste mission i Apollo-rækken, der nåede Månen.