Det sker i ultra:bit

En millionbevilling fra Industriens Fond gør det muligt, at DR sammen med CFU og Astra forlænger indsatsen ultra:bit for børns digitale dannelse og udvider den til også at gælde 7. og 8. klasse. Ambitionen er at inspirere børn til at blive mere end teknologibrugere, nemlig til selv kreativt at kunne skabe med teknologi og tage stilling til den. Læs mere om ultra:bit her.

(Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Mange flere klasser bliver en del af ultra:bit

ultra:bit har oplevet en overvældende tilslutning siden lanceringen af indsatsen i 2018.

100.000 børn i 4., 5. og 6. klasse fra 1.300 skoler har tilmeldt sig ultra:bit. Børnene har de seneste år haft fingrene i en mikrocomputer på størrelse med en tændstikæske, mens de har lært om teknologi og digital dannelse på nye måder med ultra:bit.

En millionbevilling på 17,5 millioner kroner fra Industriens Fond har gjort det muligt at udvide og forlænge ultra:bit, så indsatsen fortsætter til 2023.

7. og 8. klasserne er også med

I 2021 er læringsindsatsen blevet udvidet, så ultra:bit også er for eleverne i 7. og 8. klasse.

Nye, spændende undervisningsaktiviteter er på vej for de store elever, og for lærerne i udskolingen er der tilbud om gratis lærerkurser fra CFU.

Samtidig fortsætter aktiviteter og lærerkurser på mellemtrinnet, så ultra:bit kan nå ud til endnu flere elever og lærere.

ultra:bit vil gøre børn til skabere af teknologi

Børn er storforbrugere af teknologi. Men de skal ikke blot være gode til at forbruge teknologi. De skal også selv kunne skabe med teknologi og tage stilling til teknologien.

Ambitionen med ultra:bit er at løfte børnenes forståelse for teknologi og gøre dem i stand til at bruge deres naturlige nysgerrighed og skaberkraft til at være skabende med teknologi.

Det sker gennem en perlerække af aktiviteter, som DR og en lang række stærke samarbejdspartnere i undervisningsverdenen står bag.

Både i skolen og i fritiden er ambitionen, at ultra:bit-indsatsen kan bidrage til, at børnene både prøver at kode og ikke mindst afkode teknologien, de omgiver sig med i hverdagen.

ultra:bit på DR Ultra

Børnene vil opleve, at nogle af deres yndlingsprogrammer på DR Ultra kommer til at handle om teknologi i børnehøjde.

DR Ultra vil fortsætte de næste år med en stribe fakta- og fiktionsprogrammer og initiativer, der skal inspirere børn til at udnytte deres veludviklede fantasi, nysgerrighed og kreativitet til at bygge fremtiden med teknologi – og samtidig tage aktivt stilling til den.

ultra:bit – et stærkt tilbud i undervisningen

DR Skole har udgivet en digital læringsplatform til ultra:bit med et stort udbud af konkrete undervisningsforløb, som sætter teknologi og kodning i spil i flere forskellige fag, fx matematik, natur/teknologi, dansk og håndværk og design.

DR Skole udvider løbende ultra:bits læringsplatform med flere forløb og spændende undervisningstiltag. Tilbuddet kommer fra 2021 også til at omfatte undervisningsmateriale tilpasset 7. og 8. klasserne.

Lån og lær med CFU

Op mod 4000 lærere og undervisere har allerede fået kompetenceudvikling gennem skræddersyede lærerkurser, som CFU - Centre for Undervisningsmidler har udviklet specielt til ultra:bit.

Kom godt i gang eller videre med at bruge ultra:bit i undervisningen. Få et gratis ultra:bit-kursus, som CFU står bag. Kurserne er for lærere i 4.- 8. klassetrin.

Find de aktuelle kurser her: ultrabit.cfu.dk eller kontakt dit lokale CFU for at få skræddersyet netop det, der passer bedst til din skole.

Skoler kan gratis låne ekstra tilbehør til BBC micro:bits hos CFU. Det er også muligt at låne flere BBC micro:bits. Kontakt dit lokale CFU eller book på mitcfu.dk/ultrabit.

Læringsevents begejstrer tusindvis af børn

Hele 18.000 børn har allerede deltaget i læringseventen ’ultra:bit camp’, som har fundet sted i Odense, Aalborg, Aarhus, Allinge og København under ledelse af TV-værten Sofie Østergaard.

I 2020 deltog 15.000 elever i en virtuel event ’ultra:bit LIVE, da det ikke var muligt at afholde fysiske events pga. covid19-situationen.

Alle ultra:bits læringsevents har fokus på, at eleverne bruger deres kreativitet til at skabe med teknologi.

I undervisningsmaterialet, der hører til ultra:bits læringsevents, lærer eleverne at kode med BBC micro:bit. De følger en designproces og konstruerer deres eget produkt med teknologi. Alt sammen løfter elevernes forståelse for, hvad der er muligt med teknologi og kreativitet som værktøj.

ultra:bit i et langt perspektiv

ultra:bit blev lanceret ved skolestart i 2018 og fortsætter til 2023 med at skabe masser af indhold og læring om teknologi til børn i DR Ultras målgruppe - alle Danmarks 9 til 14-årige børn.

Børn vil over de næste år møde helt nye vinkler på teknologien på DR Ultras indholdsplatforme. Der vil blandt andet være stærkt fokus på innovation og skaberkraft.

Samtidig vil der komme fokus på, at børnene skal tage stilling til teknologien, bl.a. ud fra etiske og moralske perspektiver. De skal stille spørgsmål til, hvorfor vi bruger teknologi, og hvad teknologien gør ved os som mennesker.

Kodning er et vigtigt værktøj til at forstå skabelsesprocessen af kreative løsninger med teknologi. Mikrocomputeren ’BBC micro:bit’ er derfor et vigtigt omdrejningspunkt for undervisning og leg, og samtidig inddrager ultra:bit-indsatsen også andre teknologier de kommende år.

Udviklingen af læringsindsatsen for ultra:bit sker i samarbejde med over 30 partnere i undervisningsverdenen.

Se alle samarbejdspartnere her.