Det er efterhånden blevet sagt mange gange, men ikke desto mindre er det sandt: 2020 blev et helt specielt nyhedsår. Da coronaen ramte, betød det mange flere nyhedsudsendelser fra DR end oprindeligt planlagt, transmissioner fra pressemøder, særlige begivenheder, der skulle produceres på nye måder og så videre.
Et andet sted, hvor pandemien satte sine tydelige aftryk gennem 2020, var i DR’s magasinprogrammer og på DR Nyheders fagredaktioner, som Kirsten Marie Svendsen er ledende redaktionschef for.
Her blev både en gammel DR1-kending som ’Lægens bord’ med Peter Qvortrup Geisling som vært lanceret igen efter 15 års pause, ligesom der blev opfundet nyt til lejligheden. Sådan var det med magasinet ’Råd til corona’ og til dels ’Spørg Borgen’-programmerne, mens ’Horisont’ blev skåret til, så udenrigsmagasinet passede til situationen og blev sendt direkte, præsenteret af en studievært.
- Nyhedsdagsordenen har været enorm i 2020, og jeg tror, vi er rigtig mange, der har følt, at det til tider gik næsten for stærkt i nyhedsstrømmen, og at det kunne være svært at bevare overblikket. Derfor har vi også på DR’s nyhedsmagasiner villet give plads til fordybelse og haft den meget publicistiske ambition om at rydde lidt op i støjen og prøve at give folk en bedre forståelse og svar på nogle af de mange spørgsmål, vi alle har haft. Med corona har alle lidt stået i den samme situation, fordi ingen af os har prøvet det før, siger Kirsten Marie Svendsen.
Hun er helt præcist ledende redaktionschef for redaktionerne Indland, Samfund & Tema, Erhverv & Økonomi, Viden og Teknologi, Politik og Udland i DR Nyheder.
Kom fra den ene dag til den anden
- Fælles for det meste har været, at vi enten har måttet udvikle nye programmer hurtigt, eller at vi har måttet omstille os til nye arbejdsmetoder. Ændrede coronaregler eller lukkede grænser har været andre af udfordringerne i vores arbejde, forklarer Kirsten Marie Svendsen.
Faktisk var der knapt gået et døgn fra coronanedlukningen af Danmark den 11. marts 2020, til Peter Qvortrup Geisling kunne byde velkommen til den første udgave af ’Lægens Bord’ – for øvrigt ved et gammelt bord, som hurtigt blev hevet op af DR Byens kælder og tidligere havde været brugt til DR’s Tour de France-dækning.
’Lægens Bord’ er et magasin, som Geisling selv var vært på fra 1997 til 2005, men som han ikke havde lavet siden. Nu er han i stedet DR’s sundhedskorrespondent.
Peter Qvortrup Geisling, der selv er uddannet læge, fik ideen til at sætte sig til ’Lægens Bord’ natten mellem den 11. og 12. marts 2020. Den 12. marts sendte han første gang, kort tid efter var ’Lægens Bord’ et fast program på DR1, hvor han og eksperter svarede på spørgsmål lige efter TV-Avisen klokken 18.30.
I dag bliver programmet fortsat sendt med jævne mellemrum, og i mellemtiden er et nyt studie blevet indrettet, så det ligner en lægekonsultation.
Har arbejdet med brugerindragelsen
- Noget af det, vi har arbejdet meget med i udviklingen af magasinerne, er brugerinddragelsen, og spørgelysten til eksempelvis ’Lægens Bord’ har været enorm. Bare siden årsskiftet 2020/2021 er der kommet over 5000 seerspørgsmål, og det bekræfter os i, at der er og har været et kæmpe behov for at få et overblik i forvirringen, siger Kirsten Marie Svendsen.
På mange måder kom magasinet ’Råd til corona’, til verden på samme måde som ’Lægens Bord’. Det er her vært Nina Munch-Perrin og økonomikorrespondent Casper Schrøder guider seerne rundt i, hvordan coronaen påvirker privatøkonomien og arbejdslivet, men også at give danskerne indblik i de store økonomiske konsekvenser. Flere programmer er på vej i den kommende tid.
- Her har vi også haft et stort ønske om at være med til at ’rydde op’ i støjen, og om at inddrage seerne og brugerne, så de får svar på deres spørgsmål. Og i dette tilfælde opfordrede vi dem også selv til at filme deres spørgsmål til os. ’Råd til corona’ kom op at stå på en uge, og også her handlede det om, hvad der var muligt. Coronanedlukningen betød, at der var rigtig meget, man ikke kunne tage ud at filme, og derfor blev det en direkte udsendelse, og der er flere programmer på vej i den kommende tid, forklarer Kirsten Marie Svendsen.
’Horisont’ på en ny måde
Mens både ’Råd til corona’ og ’Lægens bord’ blev opfundet og genopfundet til lejligheden, er udenrigsmagasinet ’Horisont’ på ingen måde nyt. Det har for nylig kunnet fejre 60-års-jubilæum. Men hvor det før coronatiden typisk handlede om et bestemt emne hver uge, blev programmerne på DR1 ret hurtigt forvandlet til ’Horisont Live’ med en studievært og indslag fra forskellige steder i verden hver gang.
- Her var vi også nødt til at rykke hurtigt og producere programmet på en ny måde. Grænserne blev lukket – både for os og for danskerne generelt, og samtidig ville vi gerne vise dem, hvordan coronaen blev tacklet over hele verden. Derfor skulle vi arbejde på nye måder og andre formater, forklarer Kirsten Marie Svendsen.
Når DR Nyheders folk ikke selv kunne komme frem, instruerede man lokale TV-hold i at lave noget, der passede til ’Horisont Live’, og i andre tilfælde filmede enten DR’s korrespondenter eller nogle af de medvirkende kilder selv. Det var for eksempel tilfældet, da ’Horisont Live’ i en udsendelse berettede om danskere, der var strandet i Peru efter nedlukningen.
Senere kom magasinet ’Spørg Borgen’ med Ask Rostrup også til. Ikke mindst i starten havde det også særligt fokus på politikernes holdning til coronaspørgsmål – og også her var brugerinvolveringen stor, idet seerne kunne stille spørgsmål til politikerne.
- Selv om meget er gået rigtig stærkt i 2020, synes jeg, at det i høj grad er lykkedes gøre magasinerne til åndehuller, hvor seerne har kunnet få afklaret og også afmystificeret nogle ting. Det er her, vi har haft lidt bedre tid til at få opklaret ting og også få ryddet misforståelser af vejen, og det er dejligt, at folk samtidig har taget så godt imod programmerne, siger Kirsten Marie Svendsen, der tilføjer:
- Helt overordnet kan man kan sige, at vi startede med ’Lægens Bord’, men at det ret hurtigt stod klart for os, at pandemien ikke kun påvirkede vores sundhed, men havde kæmpe indflydelse globalt, økonomisk og politisk, og det har vi forsøgt at rumme i en samlet prioritering og bredde af vores magasinprogrammer det seneste år, siger hun.
Foto øverst: Nina Munch-Perrin og Casper Schrøder lancerede ‘Råd til corona’ i løbet af 2020. Foto: Andreas Hellwing.