Når DR’s korrespondenter taler sammen indbyrdes, taler de af og til om at have ’fuld korrespondentplade’. Det er ikke, fordi de nødvendigvis er vilde banko-entusiaster - endsige vælter sig i præmier. Korrespondenterne bruger udtrykket om dage, hvor de har dækket så store historier, at de i løbet af en dag har skullet rapportere til både Radioavisen, ’Go’Morgen P3’, P1, TV Avisen, Deadline på DR2 og alle platforme i DR derimellem.
DR’s Storbritannien-korrespondent Tinne Hjersing Knudsen har kunnet råbe ’banko’ mange gange i løbet af 2022. For i et år med både dronning Elizabeths 70-års regeringsjubilæum og senere død, en ny konge, forviklinger i øvrigt i det britiske kongehus, tre forskellige premierministre og mange flere kandidater til posten undervejs, har der været så rigeligt at berette om.
- Nogle gange har jeg følt mig som en journalistisk brandslukker, når jeg måtte løbe fra den ene store historie til den næste. Under brexit-forhandlingerne og de strenge coronanedlukninger var der meget at fortælle, og jeg havde nok ikke troet, det kunne blive vildere i 2022, smiler Tinne Hjersing Knudsen i telefonen fra London, hvor hun har været DR’s korrespondent siden oktober 2020.
Kalenderen styres af udlandsredaktører
Da vi taler sammen, har hun startet morgenen med at være igennem til ’Go’Morgen P3’ (på en dårlig forbindelse) og ’P1 Morgen’. Her handlede det om den nye dokumentarserie på Netflix om prins Harry og hans hustru, Meghan Markle, som for to år siden droppede deres titler og forpligtelser for det britiske kongehus.
- De travle og nyhedstunge dage kan kun hænge sammen, fordi de bliver styret med hård og kyndig hånd af de dygtige udlandsredaktører i DR Byen. De har nærmest fuld kontrol over min kalender de dage. Nogle gange kan det føles lidt skizofrent at hoppe direkte fra P3’s målgruppe til de lidt ældre på P1, men det er jo noget af det sjove ved arbejdet, siger Tinne Hjersing Knudsen.
Midt i et år med masser af politiske og royale historier nåede hun også selv at blive gift med britiske Henry i slutningen af maj.
Bryllupsrejse med DR
- Fejringen af Dronning Elizabeths 70 år på tronen begyndte, få dage efter jeg blev gift. Så jeg hoppede direkte ud af brudekjolen og på bryllupsrejse med DR, som min gode kollega, fotograf Nick Johansen, jokede med. Det havde han sådan set ret i, for en egentlig bryllupsrejse blev der ikke tid til lige med det samme. Men jubilæet var en god måde at mærke på, hvor meget dronningen betød for briterne. Og da hun døde få måneder senere, mødte jeg mange, der var glade for, at hun nåede at blive hyldet og ’sendt af sted på en god måde’, siger Tinne Hjersing Knudsen.
Travlt blev der også, da meldingen om dronning Elizabeths død kom i september – om end Tinne Hjersing Knudsen lidt var ’det forkerte sted’ på det tidspunkt. Hun havde sagt ja til at være med til at dække det svenske valg sammen med DR’s Europa-korrespondent Anna Gaarslev og befandt sig derfor i Stockholm, da den store nyhed breakede.
- Vi sad og planlagde næste afsnit af podcasten ’Stjerner & Striber’ sammen med Lasse Berg Sørensen, mens jeg fulgte en debat om energihjælpepakker i det britiske parlament med et halvt øje. Pludselig så jeg, at daværende premierminister Liz Truss fik stukket en note i hånden, som ændrede stemningen fuldstændig på begge sider af Underhuset. Jeg slog begge hænder i bordet og udbrød til de to andre: ’Det er dronningen!’. Og ganske rigtigt, det var det, forklarer Tinne Hjersing Knudsen.
Døde lige før flyvetur
Da der kort tid efter kom en officiel meddelelse om, at dronningens tilstand var forværret, valgte hun i samarbejde med redaktørerne i DR Nyheder at vende snuden hjemad mod England igen.
- Flyet fra Stockholm til London var forsinket i flere timer, så selve meldingen om dronningens død fik jeg, da jeg sad spændt fast i flysædet og skulle sætte mobilen på flytilstand. Det var lidt frustrerende, siger Tinne Hjersing Knudsen.
Hun kunne slet ikke sidde stille i flyet, hvor hun tilmed sad på midtersædet.
- Jeg tog computeren frem og gjorde alt det, jeg kunne for at forberede mig til de vilde dage, jeg vidste, der ville komme. Jeg havde allerede læst en masse bøger om dronningen, så jeg havde heldigvis rigeligt af det, vi kalder ’lommeuld’ til de mange livesendinger, forklarer hun.
Allerede da Tinne Hjersing var landet i Heathrow, var hun igennem til DR1 fra et tilfældigt sted i lufthavnen, og de næste 11 dage frem til begravelsen, var der bare fuldt tryk på. Da Tinne Hjersing selv bor et stykke fra Buckingham Palace i London, startede hun med den første nat at sove nogle timer på en madras på gulvet hos journalist Cecilie Kallestrup, som DR Nyheders udlandsredaktion allerede havde sendt afsted mod London også.
- Alle var dybt berørte over dronningens død. Hun var en uhyre vigtig figur for briternes selvforståelse, og de fleste, jeg mødte, fortalte, de var stolte af at være britiske på grund af hende. Nu står briterne tilbage med et hul i identiteten uden hende, siger Tinne Hjersing Knudsen.
Stor politikerlede
Hele vejen gennem 2022 har britisk politik, de hyppige premierministerskift og de politiske skandaler også fyldt i hendes arbejde.
- De kaotiske tilstande i Westminster har været dominerende, og det, der står tilbage efter 2022, er en udbredt politikerlede. Jeg kan tydeligt mærke en voksende utilfredshed med de folkevalgte, når jeg rejser rundt, men også med tingenes tilstand i kongeriget generelt. Det er heldigt, briterne stadig har deres humor i svære tider, for den bliver der brug for, siger Tinne Hjersing Knudsen.
Hvor der både i 2020 og 2021 var høje dødstal og meget strenge coronaregler i Storbritannien, har corona ikke fyldt specielt meget i hendes dækning i 2022.
- Storbritannien har ikke rigtig haft nogen nævneværdige coronarestriktioner i år. Vi har nærmest kun talt om corona i forbindelse med Boris Johnsons noget farverige ’Partygate’-skandale, der kostede ham det politiske liv, forklarer Tinne Hjersing Knudsen.
Hen imod slutningen af 2022 har hun også rapporteret om generalstrejker, da både sygeplejersker, postvæsen, togpersonale og grænsebetjente har varslet strejker eller er i gang med dem.
- Det er stærkt udtryk for den voksende utilfredshed blandt briterne. De er blevet lovet et bedre liv med højere levestandarder, særligt efter brexit, og lige nu går det bare den modsatte vej. Det skal jeg nok komme til at tale en del om de kommende år, siger Tinne Hjersing Knudsen.
Hun ved også allerede nu, at det kongelige stof ligeledes kommer til at fylde i hendes arbejde i 2023 – om end det måske ikke bliver så meget som i 2022.
Den 6. maj skal Kong Charles officielt krones, og allerede kort tid inde i januar udgiver prins Harry en bog. Så måske er der snart ’fuld plade’ igen for Tinne Hjersing Knudsen.