Alle kan gå på opdagelse i DRs gamle programoversigter

DRs gamle programoversigter fra 1925 til 1984 er blevet digitaliserede, og alle kan nu søge i dem via dr.dk/gamleprogramoversigter.

Nu kan alle bedre kigge i gamle programoversigter. Her er det legendariske Gunnar ’Nu’ Hansen, der er i gang med at sende. (Foto: © DR, Type 1)

Hvad blev der sendt i fjernsynet, da onkel Birger og moster Erna blev gift den 30. september 1975? Hvad bød radioens P3 på, lige nøjagtig da du blev født, eller hvordan så en nytårsaften på DRs ene TV-kanal anno 1952 ud?

Det – og meget mere – er det nu meget lettere at blive klog på.

DRs gamle programoversigter fra starten i 1925 og frem til 1984 er blevet digitaliserede, og fremover kan alle tilgå dem via dr.dk/gamleprogramoversigter.

Udover at blive klogere på, hvad DR sendte, kan man også lave plakater og postkort med sendeplaner, hvis man for eksempel vil overraske familie og venner på fødselsdagsdagen eller en anden betydningsfuld dato. Plakaterne og postkortene kan printes ud, gemmes som pdf og billeder.

Gå til de gamle programoversigter her

Programoversigterne giver blandt meget andet et billede af, hvad DR sendte i de første år efter starten i 1925, og hvad DR sendte under Anden Verdenskrig. Man kan for eksempel også blive klogere på, hvad fjernsynet sendte lige efter starten den 2. oktober 1951, hvad P3 bød på efter starten i 1960’erne, eller hvordan en typisk tv-aften så ud i monopolets tid i 1970’erne.

”Programoversigterne har ligget i DR i papirudgaver gennem alle årene, og derfor var det tidligere et stort arbejde at finde oplysninger, når fagfolk eller private har spurgt. I forbindelse med at DRs arkiver er blevet digitaliserede, er alle papir-programoversigterne nu også blevet lagt på nettet, og jeg tror, at mange flere kan få fornøjelse af dem på den måde,” siger informationsspecialist Louise Broch fra DR Arkiv og Proces.

Kan finde mange sjove oplysninger

Hun er overbevist om, at mange af DRs lyttere og seere kan få sjove og informative oplysninger ud af det, for de gamle programoversigter er ret detaljerede, og også medarbejderne i DR har stor gavn af, at alle oplysningerne nu findes som søgbare dokumenter.

”Nogle vil måske undre sig over, at man kun kan søge frem til 1984 i første omgang. Men det skyldes, at DR fik elektroniske databaser fra det år, og at programoversigter efter 1984 derfor fandtes digitalt i forvejen,” siger Louise Broch.

DR har også allerede fået digitaliseret en lang række af sine store samling af historiske billeder, pressebilleder til DR-produktioner og billeder af værter og programmedarbejdere fra perioden 1950 til 1997. De har det seneste år været tilgængelige via dr.dk/historiskebilleder.