De var trætte af alle de dårlige historier – nu laver de selv radio

Beboerne på Motalavej i Korsør har i samarbejde med P4 Sjælland lavet radioindslag om det, de savner at høre om i medierne. Fredag eftermiddag blev resultatet af ugens arbejde sendt i radioen.

Zakaria Atef El-Ahmed bliver interviewet af vennen Ahmad. De drømmer begge om, at de kan få et musikstudie på Motalavej, så de ikke skal til Slagelse for at indspille deres rapsange. Foto: Magnus Eg Møller.

Nedrivning af boliger, et Facebook-opslag om hjælpsomhed og drømmen om et musikstudie. Det var bare tre af de ting, man fredag eftermiddag mellem klokken 16 og 18 kunne høre indslag om i radioen, hvis man tændte for P4 Sjælland. I en uge har de to journalister René Sabro og Mathilde Nordenlund og journalistpraktikant Kimmie Hetland fra P4 Sjælland nemlig haft deres daglige gang i Kvarterhuset på Motalavej i Korsør.

Her har de hjulpet beboerne fra det udsatte boligområde med at udvikle og producere de historier, som beboerne synes, der mangler at blive fortalt i medierne – og de historier blev så sendt i radioen.

Maja Normann, der er redaktionsleder på P4 Sjælland og projektleder, fortæller:

- Jeg håber, at vores projekt kan være med til at gøre, at beboere i områder som Motalavej finder ud af, at de kan bruge os, og at vi gerne vil lytte til dem og tage dem alvorligt – det er vigtigt.

Fra redaktionsmøde til radioen

Idéen til projektet kom efter et besøg i området og en snak med folkene fra den boligsociale indsats ’En Fælles Indsats’. Beboerne på Motalavej var trætte af, at det kun var de dårlige historier fra området, der endte i medierne, og ’En Fælles Indsats’ kom med en skør idé til, hvordan man kunne ændre på det: Hvad nu, hvis man gav redaktionen til Motalavej? Den idé greb P4 Sjælland og arbejdede videre med. Kunne det overhovedet lade sig gøre?

I sidste uge var der åbent redaktionsmøde for alle interesserede beboere på Motalavej. 15-20 engagerede beboere mødte op, og sammen med journalisterne fra P4 Sjælland hjalp de hinanden med at finde på og udvikle idéer til radioindslag, der betyder noget. Det er beboernes indslag – journalisterne hjælper dem bare fra idé til produkt.

- Det tager selvfølgelig meget længere tid end normalt, og vi skal være meget med inde over processen. Men det er også det, det handler om for os. Det er ikke radioudsendelsen, der er det vigtigste – det er rejsen derhen og tilstedeværelsen, fortæller Maja Normann.

En historie om hjælpsomhed

En af de beboere, der i løbet af ugen har prøvet kræfter med radio-journalistikken, er Leif Hansen. Han har fået en mikrofon i hånden og er nu taget over til Peter Mortensen for at interviewe ham om et Facebook-opslag, som viser, at Motalavej også er et sted, hvor man hjælper hinanden:

- Jeg skulle have båret en seng op i min lejlighed, men på grund af min sygdom var jeg ikke i stand til selv at gøre det. Det lagde en ung kvinde mærke til, og et kvarter senere stod hendes mand klar til at hjælpe – og så gik der ikke længe, inden sengen stod i min lejlighed, fortæller manden bag Facebookopslaget, Peter Mortensen, i mikrofonen.

Tilbage på redaktionen i Kvarterhuset hjælper Kimmie Hetland, der er journalistpraktikant på P4 Sjælland, med at finde ud af, hvordan interviewet skal skæres og sættes sammen, og da de er blevet enige om, hvordan indslaget skal se ud, tager Leif Hansen hjem.

Leif Hansen interviewer Peter Mortensen, der er manden bag et Facebook-opslag om hjælpsomhed på Motalavej. Foto: Magnus Eg Møller.

Drømmer om et studie i nabolaget

Sidst på eftermiddagen begynder det at summe fra underetagen i Kvarterhuset, efterhånden som børn og unge får fri fra skole. Obaida Abdulrahman og Hussein Samrawi på 14 og 15 år kommer og slår sig ned i redaktionslokalet. De skal lave et indslag om ’Basen’, der er en ungdomsklub i stueetagen i Kvarterhuset.

Mathilde Nordenlund og Kimmie Hetland hjælper drengene med at finde på spørgsmål, de kan stille hinanden og de andre unge på Basen.

16-årige Ahmad Bilal Ali og 14-årige Zakaria Atef El-Ahmed kommer til og sætter sig ved et andet bord. De skal lave et indslag med hjælp fra René Sabro. De er begge rappere, og de savner et sted, de kan indspille deres musik i Korsør. Drengene må køre helt til Slagelse for at indspille, og det er ikke altid lige til, når hverdagen byder på skole, lektier og fritidsjob.

Ahmad Bilal Ali får stukket en mikrofon i hånden, men inden han begynder at interviewe sin ven og rap-partner Zakaria Atef El-Ahmad, skal der lige tages et billede.

- Det er første gang, jeg holder en mikrofon fra DR, siger han og griner.

En tredje dreng, 13-årige Ali Maanaki, slutter sig til drengene. Ahmad styrer mikrofonen og stiller spørgsmål, som Zakaria Atef El-Ahmad og Ali Maanaki svarer på. I perioder fniser drengene mere end de snakker, så det tager en del forsøg, inden optagelserne er i hus, og René Sabro kan gå i gang med at klippe et indslag sammen.

Erfaringer kan inspirere

Projektet er ikke gået helt, som Maja Normann havde regnet med.

- Man kan planlægge nok så godt, men vi har fra start været enige om, at vi skulle være meget fleksible og lade tingene dreje den vej, de nu engang gør. Projektet er ikke gået helt som ventet, men det er gået rigtig, rigtig godt, siger hun.

Maja Normann håber, at de erfaringer, hun og holdet fra P4 Sjælland har gjort sig, kan være en inspiration for andre, der leger med tanken om at prøve noget lignende.

Udsendelsen fra Motalavej kan høres her.