Det betyder corona for DR’s programmer

Omfattende sikkerhed omkring produktionen af DR’s programmer skal sikre, at DR kan fastholde det bedst mulige tilbud til danskerne i den kommende tid og samtidig passe på medarbejdere og medvirkende.

Lis Sørensen kan blandt andet opleves i DR’s Store Juleshow på lørdag. Showet nåede lige nøjagtig at blive optaget med publikum inden nedlukningen. Foto: Agnete Schlichtkrull.

I den kommende tid skruer DR ekstra meget op for udbuddet af indhold på tv, radio og øvrige platforme, fordi corona-pandemien betyder, at rigtig mange danskere ikke kan være sammen med familie og venner eller gå i biografen og bruge andre kulturtilbud, som de plejer.

Men afviklingen af mange af DR’s programmer er udfordret af coronaen. Det gælder for eksempel nogle af de store juleklassikere som ’DR’s Store Juleshow’, ’Året der gik’ og ’Julehilsen til Grønland’, som plejer at være med et stort publikum, gæster og andre medvirkende samt et hold af DR-medarbejdere, som står bag produktionen. Det gælder også mange andre typer af både tv- og radioprogrammer som for eksempel nyhedsudsendelser og magasiner.

Særlige forholdsregler

Derfor har det også været en stor opgave at sikre, at produktionen af programmerne sker så corona-sikkert som overhovedet muligt.

DR’s underdirektør Niels Ammitzbøll er formand for en arbejdsgruppe, der løbende forholder sig til, hvordan DR skal agere i forhold til myndighedernes anbefalinger. Han siger:

- Udover at følge de officielle retningslinjer omkring corona har vi også selv taget en række særlige forholdsregler for at beskytte publikum, medvirkende og medarbejdere. I sidste ende er det for at sikre, at vi i sø høj grad som kan producere de planlagte programmer, da DR har en vigtig rolle for hele befolkningen i en tid, hvor mange ikke har andre kulturtilbud og har brug for at kunne holde sig opdateret.

Niels Ammitzbøll fortæller, at DR ligesom det øvrige samfund oplever flere smittetilfælde blandt medarbejderne. Bortset fra et større udbrud i DR’s koncertkor har det dog ind til nu været afgrænsede tilfælde.

Lyntest i DR Byen og DR Aarhus

DR’s medarbejdere arbejder nu i videst muligt omfang hjemmefra, men for dem, der er nødt til at være fysisk til stede, har DR indført tilbud om lyntest for corona. Niels Ammitzbøll siger:

- I lyset af de høje smittetal særligt i københavnsområdet og Aarhus har vi indført en mulighed for at få taget en corona lyntest ved indgangen til DR Byen og DR Aarhus. Tilbuddet gælder dagligt og til mandag den 5. januar. Testen er frivillig og ændrer ikke ved, at man skal arbejde hjemme, hvis det er muligt.

Nogle af DR’s store juleprogrammer er allerede optaget. Som eksempel nævner Niels Ammitzbøll ’DR’s Store Juleshow’, der sendes lørdag den 19. december på DR1. Nogle seere vil måske undre sig over, hvorfor der er publikum i koncertsalen, når DR efter regeringens stramningen af corona-retningslinjerne den 8. december, besluttede at alle optagelser skulle være uden publikum. Men det skyldes, at ’DR’s Store Juleshow’ blev optaget allerede lørdag den 5. december, hvor der godt måtte være publikum til stede med behørig afstand. Derimod foregik optagelsen til ’Året der gik’ onsdag den 9. december og altså efter stramningen og derfor uden publikum. Programmets sendes 2. juledag den 26. december på DR1.

Over 30 sikkerhedspunkter

For alle optagelser gælder en lang række corona-forholdsregler, man som seer ikke lægger mærke til, når først programmet ruller over skærmen. For nogle af de store programmer drejer det sig om over 30 punkter, der skal overholdes. Det er lige fra, at DR-medarbejderne skal arbejde i farveopdelte zoner for at undgå for tæt kontakt og til at hele produktionsområdet løbende desinficeres. Der er også sundhedsfagligt personale til stede under produktionen til at overvåge og vejlede produktionsholdet.

Derudover fik medvirkende og gæster på scenen samt DR-medarbejdere i nøglefunktioner frem til de nye restriktioner den 8. december tilbud om lyntest for corona. Efter den dato har alle, som arbejder på mellemstore eller store produktioner, fået tilbudt en lyntest. Og senest blev det som nævnt den 15. december indført, at alle medarbejdere ved indgangen til DR Byen og DR Aarhus får mulighed for at blive lyntestet.

Løbende videreudvikling af forholdsregler

- Vi arbejder løbende på at videreudvikle forholdsreglerne omkring corona blandt andet gennem input fra de medarbejdere, der er i produktionen og som kan se nye måder at gøre tingene på. Generelt oplever vi en fin og meget konstruktiv dialog mellem ledelse og medarbejdere, som handler om, hvordan vi sammen kan reducere bekymringerne og have fokus på sikkerhed, siger Niels Ammitzbøll.

Særligt for DR’s koncertkor, som har været ramt af et større udbrud af corona, gælder, at alle koncerter er aflyst frem til den 18. januar. Desuden er alle koncerter i DR Koncerthuset aflyst eller udsat foreløbig til den 3. januar.

Koncerter med korene, der er blevet optaget inden den generelle aflysning, er blevet afviklet med særligt hensyn til risikoen for corona-smitte. Ved optagelsen den 29. november til ’Danmark synger julen ind’, som sendes den 24. december på DR1, havde alle kor fået tildelt egne zoner både i forhold til ophold, toiletter og pladser i salen. Hvert kormedlem fik ved ankomst tildelt et mundbind og en plasticpose til opbevaring. Transport til og fra koncertsalen blev koordineret, så de forskellige kor ikke blev blandet, og alle kor sad eller stod med den påkrævede corona-distance til hinanden.