I ugen op til grundlovsdag, mandag den 5. juni, inviterer DR både børn og voksne til debat og samtale om vores samfund og demokrati i anledning af grundlovsdag.
Med fejringen vil DR skabe en ny tradition, der skal løfte grundlovsdag til at være en egentlig national festdag.
Vi har talt med værterne på flere af de programmer, der tager del i fejringen.
'Formiddag på 4'eren' spørger lytterne og gør tale klar
- På ’Formiddag på 4’eren’ har vi sloganet ’Her bliver du hørt’. Og det kan man roligt sige, at lytterne bliver i denne uge, når DR fejrer grundloven, siger vært Lotte Friis.
Sammen med programmets anden vært, Knud Lind, har hun fuld fokus på DR’s demokratisatsning i P4’s formiddagsprogrammer tirsdag til fredag fra klokken 10.03 til 12.00.
- Vi ved, at emner som sundhed, klima og økonomi betyder meget for danskerne, og de første tre dage tager vi fat på de tre ting og spørger lytterne, hvordan de synes, det går. De kan sende deres bidrag ind på sms, og vores erfaring er, at lytterne rigtig gerne kommer med deres bud – også selv om vi sender på det tidspunkt på dagen, hvor måske allerflest er på arbejde, siger Lotte Friis.
Hver af dagene - tirsdag, onsdag og torsdag - kommer til at handle om hvert sit af emnerne, og hver dag vil der være en ekspert eller en DR-korrespondent med, som særligt har fordybet sig i dét, der er dagens tema.
- Gennem ugen samler vi også ind til ’danskernes grundlovstale’, som vi kommer til at holde om fredagen. Talen bliver holdt ud fra de input og sms’er, der er kommet de første tre dage, men hvem, der holder den på vegne af lytterne, ved vi ikke endnu, forklarer Lotte Friis.
Helt som sloganet ’Her bliver du hørt’ siger, har ’Formiddag på 4’eren’ stor erfaring med at spørge til lytternes holdning, og Lotte Friis synes, ’det kan noget’.
- Når man har et sted mellem 600.000 og 700.000 lyttere, som alle har et sæt øjne og ører, bliver vi tit og ofte præsenteret for vinkler og input, som ingen af os havde kunnet forestille os ville komme. Det tror jeg også, vi kommer til at opleve, når vi skal drøfte grundlovstale og de tre temaer. Grundloven er vigtig og danner fundamentet for det moderne danske samfund. Jeg er helt sikker på, at det, vi kalder ’verdens bedste lyttere’ på ’Formiddag på 4’eren’ også har noget at byde på der, siger hun.
Ultra holder fest med grundlovskage og fællessang
Fredag den 2. juni klokken 11.00-11.30 rykker ’Ultras Grundlovsfest’ ind på DR1 og DRTV. Her vil værterne Lasse Winther og Maria Helander fejre demokratiet og fællesskabet i børnehøjde, når de sender direkte fra Lindevangskolen på Frederiksberg. Her vil 250 elever være med til festen.
- Vi får flere gæster og dykker ned i, hvordan man holder en rigtig grundlovsfest. Alfred fra ’Juniorbagedysten’ vil lave en grundlovskage, og Bathsheba synger ’I Danmark er jeg født’ som fællessang. Så vi gør en fest ud af det, men forklarer samtidig, hvorfor en gammel, støvet lovbog fortjener en fest, siger Lasse Winther.
Der vil blandt andet være explainer-videoer om, hvorfor grundloven er vigtig, hvad den indeholder og hvilke rettigheder, den giver os.
- Den er grundlaget for vores samfund – for dig og mig. Vi vil forsøge at gøre det nært og konkret for børnene og koble det op på noget, de forstår, siger Lasse Winther, der glæder sig til at grundlovsfeste med børnene:
- Jeg håber, de hygger sig. Vi vil gøre det til en fest. Og så håber jeg, de får noget viden, som de kan bruge til at sætte pris på det samfund, vi lever i, og de rettigheder vi har. At de kan perspektivere det til andre lande, der ikke har ytringsfrihed og forsamlingsfrihed.
'Demokratiets aften' rykker ud i det fri
Søndag den 4. juni er Kåre Quist vært for en partilederrunde under åben himmel, når DR1 og DRTV sender ’Demokratiets aften’ klokken 21.00-22.30.
- Vi giver den fuld hammer, og det kommer til at minde om ’Demokratiets aften’ lige før folketingsvalget. Der vil være publikum, vi skal synge nationalmelodien og have en god debat. Vi rykker ud af Koncertsalen, og det bliver mere den der grundlovs-danske-sommeraften-stemning i det fri bag Koncerthuset, fortæller Kåre Quist og understreger, at man tager det bedste med fra valgudgaven af ’Demokratiets aften’:
- Jeg inviterer nogle få politikere ad gangen til at tale med mig. Det gør det mere intenst, når vi mikser det lidt i stedet for, at der står politikere på én lang række. Det bliver en aften med mulighed for flere ting, tænker jeg: Vi laver en sundhedstjek på, hvordan det egentlig går i Danmark og med valgløfterne og får forhåbentlig en underholdende aften med nogle svar til dem, der ikke følger dansk politik hele tiden. Vi har også været en tur rundt i landet og talt med vælgere, der kommer med deres bud på en grundlovstale: Hvad er godt, og hvor trykker skoen?
Kåre Quist ser frem til en aften, ’hvor der bliver udvekslet meninger, givet ærlige svar, og hvor man kan mærke politikernes engagement’.
- Når seerne står og børster tænder efter udsendelsen, inden de lægger hovedet på puden, håber jeg, de har fornemmelsen af, at det er fantastisk, at vi har et demokrati. Måske er der blevet grinet lidt undervejs, politikerne har haft lidt selvironi, og vi kan konstatere, at vi har meget at glæde os over i vores demokrati. Så ville jeg være glad, siger han.