DR sætter fokus på vild natur i efteråret

Det bliver både muligt at se med og deltage, når DR og en række samarbejdspartnere sætter fokus på biodiversitet og den vilde natur i Danmark i efteråret som en del af DR’s store natursatsning i 2020.

  • Frank Erichsen følger i den nye programserie ’Giv os naturen tilbage’ Hjørring Kommunes ambitioner om at skabe mere vild natur. Programmet er en del af DR’s natursatsning i 2020, hvor der i efteråret fokuseres på vild natur. (© Bjarke Monrad)
  • Hvordan sikrer man levesteder for svirrefluen? Det kan man blive klogere på i ’Giv os naturen tilbage’.
  • Blåfuglen er også i fokus i ’Giv os naturen tilbage’.
  • Frank Erichsen er til opstartsmøde med borgerne i Hjørring Kommune.
1 / 4

DR har naturen som tema i hele 2020. I foråret viste ’Vilde, vidunderlige Danmark’ hvordan den danske flora og fauna er både storslået, berigende, barsk - og højst overraskende. I efteråret er det den vilde natur, dens udfordringer og muligheder, som er i fokus.

Det sker blandt andet, når Frank Erichsen i den nye programserie ’Giv os naturen tilbage’ inspirerer til, hvordan man ved små ændringer kan gøre en forskel for biodiversiteten.

Og så er der rig mulighed for vilde oplevelser i naturen, når partnerskabet ’Vores Natur’ med DR, Naturstyrelsen, Friluftsrådet og Danske Naturhistoriske Museer byder på et hav af aktiviteter gennem efteråret med både biodiversitet, vilde dyr og vild mad på programmet.

Vild natur i fokus

I programserien ’Giv os naturen tilbage’ følger man Hjørring Kommunes ambitioner om at gøre op med vanetænkningen og genskabe ’den vilde natur’. Her sættes både parker, grøftekanter, rundkørsler, græsplæner og byens institutioner og store landområder i spil for at give plads til en mangfoldighed af planter, hvor sommerfugle, bier og andre insekter får optimale levevilkår.

Frank Erichsen, som for en stund har forladt Kastaniegården, følger passioneret projektet og bidrager med sine egne ideer og tanker, når kommunen forsøger at inspirere helt almindelige familier, erhvervsliv og landbrug til i fællesskab at ændre naturens vilkår.

- Det er overraskende at se, hvad der kan ske for biodiversiteten på så kort tid, når vi tænker en lille smule anderledes, end vi plejer. Ved at lade græsset gro og forvilde vores haver eller altankasser, kan man skabe en stabil og permanent ændring for naturen og insekterne, siger Frank Erichsen.

’Giv os naturen tilbage’ har premiere den 16. september klokken 20.00 på DR1 og DRTV.

Derudover byder DR i efteråret på indhold på tværs af tv, radio og dr.dk med fokus på den vilde natur. For eksempel med inspirationsvideoerne ’Vilde haver’, som kommer fra slutningen af september på DRTV med konkrete ideer og forslag til, hvad man selv kan gøre for at udvikle insektlivet i haven eller altankassen.

På radio stilles der på P1 naturligvis skarpt på naturen med ’Vildt naturligt’ og ’Naturen kalder’. På P3 har ’Curlingklubben’ været på naturtur, og på P4 er der flere initiativer, som skal inspirere lytterne til at opleve deres lokale natur. For eksempel er der udendørs aktiviteter i efterårsferien i samarbejde med Det Danske Spejderkorps hos P4 Østjylland, og så er der naturpodcast om fynsk natur på P4 Fyn.

Og med ’Danmarks vildeste skoler’ tilbyder DR Skole masser af gratis læringsmateriale til eleverne i indskolingen og mellemtrinet om levesteder og biodiversitet for at skabe begejstring, forståelse for den vilde natur og inspiration til skolernes udendørsarealer.

Aktiviteter i den vilde natur

Samarbejdet ’Vores Natur’ mellem DR, Naturstyrelsen, Friluftsrådet og Danske Naturhistoriske Museer inviterer i efteråret danskerne ud for at opleve vild natur i et væld af aktiviteter.

Partnerskabet ’Vores Natur’ er en væsentlig og vigtig forlængelse af DR’s natursatsning, fordi vi for alvor kommer ud i naturen sammen med danskerne, og den opgave kunne vi ikke have løftet alene, men har stor gavn af projektets mange partnere. I efteråret bliver vi klogere på den vilde natur, og så håber vi, at vi giver danskerne både inspiration, mulighed og lyst til at komme ud i naturen, og dét er jo netop hele formålet og ambitionen med natursatsningen, siger Henrik Bo Nielsen, der er direktør i DR Kultur, Børn og Unge.

Som en del af dette samarbejde har en lang række organisationer og aktører, der arbejder inden for naturområdet, udarbejdet projekter, hvor befolkningen kan opleve naturen på en særlig måde.

Det sker både ved ’Nat i naturen’, hvor danskerne i efterårsferien inviteres til at opleve efterårets mørke, stjernerne på nattehimlen og ikke mindst nattens dyr i lommelygtens skær. Og så kan man også sætte tænderne i vild mad, når der over efteråret afholdes vilde middage over hele landet.

Siden starten af året har ’Vores Natur’ og bibliotekerne indsamlet fotografier, der viser, hvad Danmark rummer af vilde, berigende og overraskende naturoplevelser. Jagten på de gode naturbilleder fortsætter frem til 13. september. Her venter der en vanskelig opgave for juryen, når de bedste billeder skal udvælges mellem flere end 20.000 billeder fra den danske natur - taget af danskerne selv.

I uge 37 til 42 kan man på 76 af landets biblioteker deltage i debatter, højtlæsningsarrangementer, naturvandringer og en national konkurrence om at skrive Danmarks vildeste bålhistorie. Det sker i samarbejde mellem bibliotekerne og ’Vores Natur’.

Og så er der ikke mindst mulighed for, at alle som har lyst kan blive naturplejere og være med til at skabe større biodiversitet ved at gøre bynaturen vild igen i projektet ’Vild natur, hvor du bor’. Gennem en landsdækkende indsats er der nemlig mulighed for at deltage i lokale arrangementer med uddannede Vild have-mentorer.

Se overblikket over efterårets aktiviteter og arrangementer på voresnatur.dk/aktiviteter