DR skruer op for dækningen af Tyskland frem mod valget

Tysklands forbundskansler Angela Merkel stopper efter næsten 16 år på posten. Nu skal tyskerne finde hendes efterfølger. DR’s ambition er, at danskerne skal forstå det valg, som tyskerne træffer.

  • I forbindelse med valget i Tyskland har DR’s faste korrespondent i Tyskland, Michael Reiter, fået selskab af endnu en reporter Rikke Gjøl Mansø.
  • I forbindelse med valget i Tyskland har DR’s faste korrespondent i Tyskland, Michael Reiter, fået selskab af endnu en reporter Rikke Gjøl Mansø.
1 / 2

Sjældent har et tysk valg været så åbent, som det, der holdes den 26. september. Der skal både sammensættes et nyt parlament, Forbundsdagen i Berlin, og der skal med sikkerhed også findes en ny forbundskansler, fordi Angela Merkel fra det kristenkonservative parti CDU endegyldigt stopper efter næsten 16 år på posten.

DR Nyheders udlandschef Niels Kvale sammenfatter det sådan:

- Valget i Tyskland er det vigtigste i Europa, fordi der skal findes en afløser for Merkel, der i mange år har stået for kontinuitet og stabilitet på godt og på ondt både i EU-samarbejdet og i international politik. Hun er en fascinerende figur, der på sin egen lidt kedelige måde har været Europas ukronede dronning i 16 år, og som nu træder tilbage og efterlader sig et kæmpestort spørgsmålstegn. Der er nogle bevægelser i tysk politik, som gør udfaldet af valget helt uforudsigeligt. Og utroligt spændende.

DR skruer op for dækningen

DR Nyheder har allerede nu større fokus på Tyskland, fordi de kommende uger og måneder vil give et fingerpeg om resultatet af valget og dermed den sandsynlige efterfølger til Angela Merkel.

- Det betyder, at vi dækker Tyskland rigtig meget i hele sommerperioden og frem til nytår, siger Niels Kvale.

For at løse den opgave har DR udvidet kontoret i Berlin, hvor den faste og mangeårige korrespondent, Michael Reiter fra juli måned og året ud får selskab af Rikke Gjøl Mansø, der som digital reporter skal sikre en solid nyhedsdækning af valget til dr.dk.

Udover nyhedsstrømmen på tv, i radioen og på dr.dk omfatter DR’s dækning også nogle af de magasiner og programmer, som brugerne kender fra det amerikanske valg i efteråret 2020.

USA-podcasten ’Stjerner & Striber’ genopstår som tysklandspodcast. Igen med Stephanie Surrugue i spidsen. Først med et særformat om Angela Merkel hen over sommeren, derefter som valgpodcast under arbejdstitlen ’Stjerner og Striber tager til Tyskland’. Begge formater vil også blive sendt på P1.

Nyproduceret portræt af Merkel

I samarbejde med DR Nyheders event- og udviklingsafdeling lanceres igen DR’s mangeårige udenrigskorrespondent Steffen Gram med ’Tyskland ifølge Gram’ på DR2, og så har Stephanie Surrugue forsøgt at blive klogere på Angela Merkel igennem mennesker, der har mødt hende. Det er der kommet et nyproduceret portræt ud af, som sendes i ugen op til valget på DR1.

Ligeledes vil DR’s faste udlandsformater ’Horisont’ på DR1 og ’Verden ifølge Gram’ på radioens P1 have et stort fokus på Danmarks store naboland mod syd.

Men også DR Syd- og Sønderjylland, som blandt andet sender P4 Syd, får med sin beliggenhed i grænseregionen en stor rolle i dækningen af valget i Tyskland. Selve valgaftenen bliver dækket tæt på Instagram og DR1.

Derfor er valget vigtigt for os danskere

- Det tyske valg er vigtigt for os i Danmark, fordi det er Tyskland, der svinger taktstokken i det europæiske samarbejde. Når Tyskland vælger kurs, så definerer den ofte EU’s kurs og dermed Danmarks. På den måde er valget, selvom det er lidt mindre spektakulært end et amerikansk valg, af afgørende betydning for Danmark. Det skal vi være dygtige til at forklare og fortælle om, siger Niels Kvale.